fbpx

Två orter i Tornedalen bland de tio med bästa service

Övertorneå och Pajala är med bland de tio kommuner i landet som har bäst samhällsservice.

Det är Hem & Hyra som har gått igenom 2.011 tätorter och beräknat tillgången till serviceställen som matbutiker, postutlämning, apotek, vårdcentraler, skolor och bensinstationer.

”I totala siffror är det så klart storstäderna som vinner en sådan sammanställning. Men utslaget per invånare blir bilden inte lika självklar”, skriver Hem & Hyra på sin hemsida.

Vinnaren i denna ”tävling” blev Sorsele, som har 17,1  serviceställen per 1.000 invånare.

På sjundeplats återfinns Övertorneå, med 11,5 serviceställen per 1.000 invånare, medan Pajala har fått en niondeplacering med 10,9 serviceställen/1.000 invånare.

Kalix återfinns på plats 49 (5,7/1.000) och Haparanda på plats 84 (4,9/1.000)

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Två orter i Tornedalen bland de tio med bästa service

 1. Bor nära Stockholm ca 1 mil. Här bor 50 000 pers. Men vi får snart post varannan dag. Massa apotek men de har ofta inte den medicin man ska köpa. De snålar på ovanliga och dyra mediciner. Minst tre veckor får du vänta för en tid på vårdcentralen. Jag fick krångla i en månad innan jag kunde boka dos 2 av Corona vaccin. Tider för allergiker fanns bara inte. Ingen bank har kontanter du får åka långt för att få tag i kontanter.

 2. jo-inte är det mycket som stämmer med den här undersökningen. kanske det är det mest landsbygds fientliga partiet, centern, som har varit vägledande!!?? ex.vis i övertorneå. närmaste AF ligger 7 mil ifrån enkel väg. närmaste servicekontor som handlägger vissa ärenden finns i luleå. 20 mil enkel väg.

  • Jag håller med f.d centerpartist. Med tanke på hur posten slarvar bort brev då och då vore det bra om man slapp köra 7 mil (eller mer, för den som bor längre bort i kommunen) till Haparanda för att lämna in ”viktiga papper” till exempelvis Försäkringskassan. Faktum är att jag fick tipset att börja göra just det efter att posten hade slarvat bort ett viktigt papper. Vem har tid/råd att skjutsa runt blanketter på det viset? Särskilt om det är blanketter som ska lämnas in regelbundet. Vårdcentral finns visserligen på orten, men annan sjukvård är inte så tillgänglig. För att komma till BB måste man köra ända ner till Sunderbyn och när barnet är ett par dagar gammalt förväntas man köra till Kalix för att lämna PKU-prov. Ska det sedan göras hörselkontroll på det nyfödda barnet blir det att sätta sig i bilen igen. Då får man hoppas att det inte är snöstorm eller halt väglag … Så någon vidare service tycker jag inte att vi har här uppe.

 3. Också ett sätt att jämföra, 4-5 mil till serviceställena för många invånare i glesbygd. Men med statistik kan man lura huvudet av djävulen.

 4. Gör en likadan mätning med genomsnittligt antal serviceställen med en gräns på ex 8km från där personerna bor. Ungefär som det är i södern…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.

Ny lärarduo i Pajala

Megan Robson och Anita Karvonen är båda nya lärare på Centralskolan i Pajala. Efter att ha bott på ett flertal platser i Sverige flyttade Anttisbördiga Anita Karvonen för två veckor sedan till Pajala. Hon och kollegan Megan Robson, från Vancouver i Kanada, ska dela på fjärdeklassarna.