fbpx

Två orter i Tornedalen bland de tio med bästa service

Övertorneå och Pajala är med bland de tio kommuner i landet som har bäst samhällsservice.

Det är Hem & Hyra som har gått igenom 2.011 tätorter och beräknat tillgången till serviceställen som matbutiker, postutlämning, apotek, vårdcentraler, skolor och bensinstationer.

”I totala siffror är det så klart storstäderna som vinner en sådan sammanställning. Men utslaget per invånare blir bilden inte lika självklar”, skriver Hem & Hyra på sin hemsida.

Vinnaren i denna ”tävling” blev Sorsele, som har 17,1  serviceställen per 1.000 invånare.

På sjundeplats återfinns Övertorneå, med 11,5 serviceställen per 1.000 invånare, medan Pajala har fått en niondeplacering med 10,9 serviceställen/1.000 invånare.

Kalix återfinns på plats 49 (5,7/1.000) och Haparanda på plats 84 (4,9/1.000)

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Två orter i Tornedalen bland de tio med bästa service

 1. Bor nära Stockholm ca 1 mil. Här bor 50 000 pers. Men vi får snart post varannan dag. Massa apotek men de har ofta inte den medicin man ska köpa. De snålar på ovanliga och dyra mediciner. Minst tre veckor får du vänta för en tid på vårdcentralen. Jag fick krångla i en månad innan jag kunde boka dos 2 av Corona vaccin. Tider för allergiker fanns bara inte. Ingen bank har kontanter du får åka långt för att få tag i kontanter.

 2. jo-inte är det mycket som stämmer med den här undersökningen. kanske det är det mest landsbygds fientliga partiet, centern, som har varit vägledande!!?? ex.vis i övertorneå. närmaste AF ligger 7 mil ifrån enkel väg. närmaste servicekontor som handlägger vissa ärenden finns i luleå. 20 mil enkel väg.

  • Jag håller med f.d centerpartist. Med tanke på hur posten slarvar bort brev då och då vore det bra om man slapp köra 7 mil (eller mer, för den som bor längre bort i kommunen) till Haparanda för att lämna in ”viktiga papper” till exempelvis Försäkringskassan. Faktum är att jag fick tipset att börja göra just det efter att posten hade slarvat bort ett viktigt papper. Vem har tid/råd att skjutsa runt blanketter på det viset? Särskilt om det är blanketter som ska lämnas in regelbundet. Vårdcentral finns visserligen på orten, men annan sjukvård är inte så tillgänglig. För att komma till BB måste man köra ända ner till Sunderbyn och när barnet är ett par dagar gammalt förväntas man köra till Kalix för att lämna PKU-prov. Ska det sedan göras hörselkontroll på det nyfödda barnet blir det att sätta sig i bilen igen. Då får man hoppas att det inte är snöstorm eller halt väglag … Så någon vidare service tycker jag inte att vi har här uppe.

 3. Undra vilken person som gjort det här? När man lagt ner servicekontor än värre än i Haparanda.

 4. Hedenäset hör till dom sämsta vad gäller service i landet enligt en annan undersökning.

 5. Också ett sätt att jämföra, 4-5 mil till serviceställena för många invånare i glesbygd. Men med statistik kan man lura huvudet av djävulen.

 6. Gör en likadan mätning med genomsnittligt antal serviceställen med en gräns på ex 8km från där personerna bor. Ungefär som det är i södern…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka