fbpx

Två orter i Tornedalen bland de tio med bästa service

Övertorneå och Pajala är med bland de tio kommuner i landet som har bäst samhällsservice.

Det är Hem & Hyra som har gått igenom 2.011 tätorter och beräknat tillgången till serviceställen som matbutiker, postutlämning, apotek, vårdcentraler, skolor och bensinstationer.

”I totala siffror är det så klart storstäderna som vinner en sådan sammanställning. Men utslaget per invånare blir bilden inte lika självklar”, skriver Hem & Hyra på sin hemsida.

Vinnaren i denna ”tävling” blev Sorsele, som har 17,1  serviceställen per 1.000 invånare.

På sjundeplats återfinns Övertorneå, med 11,5 serviceställen per 1.000 invånare, medan Pajala har fått en niondeplacering med 10,9 serviceställen/1.000 invånare.

Kalix återfinns på plats 49 (5,7/1.000) och Haparanda på plats 84 (4,9/1.000)

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Två orter i Tornedalen bland de tio med bästa service

  1. Bor nära Stockholm ca 1 mil. Här bor 50 000 pers. Men vi får snart post varannan dag. Massa apotek men de har ofta inte den medicin man ska köpa. De snålar på ovanliga och dyra mediciner. Minst tre veckor får du vänta för en tid på vårdcentralen. Jag fick krångla i en månad innan jag kunde boka dos 2 av Corona vaccin. Tider för allergiker fanns bara inte. Ingen bank har kontanter du får åka långt för att få tag i kontanter.

  2. jo-inte är det mycket som stämmer med den här undersökningen. kanske det är det mest landsbygds fientliga partiet, centern, som har varit vägledande!!?? ex.vis i övertorneå. närmaste AF ligger 7 mil ifrån enkel väg. närmaste servicekontor som handlägger vissa ärenden finns i luleå. 20 mil enkel väg.

    • Jag håller med f.d centerpartist. Med tanke på hur posten slarvar bort brev då och då vore det bra om man slapp köra 7 mil (eller mer, för den som bor längre bort i kommunen) till Haparanda för att lämna in ”viktiga papper” till exempelvis Försäkringskassan. Faktum är att jag fick tipset att börja göra just det efter att posten hade slarvat bort ett viktigt papper. Vem har tid/råd att skjutsa runt blanketter på det viset? Särskilt om det är blanketter som ska lämnas in regelbundet. Vårdcentral finns visserligen på orten, men annan sjukvård är inte så tillgänglig. För att komma till BB måste man köra ända ner till Sunderbyn och när barnet är ett par dagar gammalt förväntas man köra till Kalix för att lämna PKU-prov. Ska det sedan göras hörselkontroll på det nyfödda barnet blir det att sätta sig i bilen igen. Då får man hoppas att det inte är snöstorm eller halt väglag … Så någon vidare service tycker jag inte att vi har här uppe.

  3. Undra vilken person som gjort det här? När man lagt ner servicekontor än värre än i Haparanda.

  4. Hedenäset hör till dom sämsta vad gäller service i landet enligt en annan undersökning.

  5. Också ett sätt att jämföra, 4-5 mil till serviceställena för många invånare i glesbygd. Men med statistik kan man lura huvudet av djävulen.

  6. Gör en likadan mätning med genomsnittligt antal serviceställen med en gräns på ex 8km från där personerna bor. Ungefär som det är i södern…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.