fbpx

Renar gick genom isen

Räddningstjänsten larmades om ett drunkningstillbud i Siikavaarasjön i Pajala kommun under torsdagskvällen. Det handlade sedermera om en mindre flock renar som gått genom isen. 

Redan tidigare under dagen upptäckte två renägare att ett par renar hade gått genom isen i Siikavaarasjön. Personerna inledde ett räddningsarbete för att få in renarna till land. Avsikten var att dra en båt över isen till de två vakarna där renarna befann sig och sedan bryta upp en ränna i isen som djuren sen kunde simma till land via. Dock hamnade personerna i vattnet men kunde för egen maskin ta sig in till land. Räddningstjänsten anlände vid 18-tiden.

– Två andra personer gav sig ut i båten och räddade renarna, de klarade sig länge i vattnet och vi stannade kvar för att bistå. Dom fick upp renarna, säger Peter Pääjärvi, räddningsledare.

Fem renar räddades under kvällen, de simmade för egen maskin in till land i den ränna som brutits upp i isen. Efter landstigning sprang renarna till skogs. Det är oklart exakt hur många renar som befann sig i vattnet från början.

– Vi vet inte om någon har drunknat, säger Peter Pääjärvi, som tillägger att renägarna skötte räddningsinsatsen i stort sett på egen hand.

– De var mest förvånade över att vi ens kom dit, säger han.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Renar gick genom isen

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN