fbpx

Två renolyckor inom två timmar i Övertorneå

En av olyckorna inträffade på riksväg 99 i höjd med Niskanpää.

En personbil kolliderade med ren vid 16.30-tiden i måndags. Olyckan orsakade inga personskador. Berörd sameby kontaktades. Det är dock oklart hur det gick med renen.

Den andra olyckan skedde två timmar senare på riksväg 99 i Ruskola där en lastbil kolliderade med ett rådjur.

Inga personskador rapporterades men det är oklart hur det gick för rådjuret. En eftersöksjägare kallades ut.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Två renolyckor inom två timmar i Övertorneå

 1. Tack för att vi har renar, och ni alla som är irriterade, även jag ibland är glad över att vi på något sätt är självförsörjda att vi har mat som finns /produceras i Sverige Tornedalen. Vid kriser så kan maten ta slut. och då är du glad över att se en ren. Kärlek till alla, kram.

 2. Börjar bli trött på dom där renarna. Hur jävla svårt ska det vara att bygga ett staket/ inhängnad och låsa in dom? Den dagen jag kör på en ren lyfter jag in den i bilen och tar den som kompensation 🙂

 3. Rättelse. En krock med en ren är ingen viltolycka. Renen är ett tamdjur och ägs av enskild renägare eller av samebyn.

  • Du har rätt. Dock kategoriserar polisen det som viltolyckor, det är därför det blir fel ibland.

  • Håller med här att hur svårt kan det vara att ha någon slags staket eller inhägnad för renarna? Samerna borde ju vid det här laget också börja se över sina renar, finns många döda renar längst E10. Inte nog med att det är en fara för trafikanter även staten drabbas av kostnader dom annars kan undvika eller begränsa med en ordentlig inhägnad. Eller är det bra business för samerna att låta en ren bli överkörd lite då och då?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Rennäringens framtid – mot kollaps

Flera koncessionssamebyar har förlorat hundratals renar till stora ekonomiska värden. Det talas om miljonförluster och inom rennäringen befarar flera representanter en förestående kollaps. HB har intervjuat talespersoner för samtliga åtta koncessionssamebyar i länet.

Samebyn som utbildar ren-rena jakthundar

Sattajärvi Sameby inbjuder nu alla som har jakthundar till sin renhage med 700 renar att komma och göra sin hund ren-ren. Det vill säga att jakthunden jagar vilt – och inte driver renar under jakten.– Telefonen har gått varm. Intresset verkar stort från jägarna, säger renägaren Johanna Finnholm, Pajala.

Fiskeprojekten som satt Tornedalen på kartan

Vi har i Haparandabladet följt projektet från starten med några olika projektledare och en rad olika projekt som har genomförts. Av de beviljade 12,9 miljoner kronorna finns i dag 228.000 kronor kvar. Totalt har 17 projekt beviljats stöd, varav sju är avslutade. Två har fått avslag.

Övertorneåpolitikernas affärer

I Övertorneå driver sju av 14 toppolitiker företag. De representerar flera partier, inklusive vänsterpartiet. Men socialdemokraterna engagerar sig i kommunala bolag i stället. Fem av de sju privata politikerföretagarna gjorde affärer med kommunen 2018-2020.

Pajalapolitikernas affärer

Toppolitikerna i Pajala är inga entreprenörssjälar. I Haparanda driver i princip varenda toppolitiker egna företag. I Pajala är endast fyra av tretton aktiva företagare. En enda politiker gör affärer med kommunen.

27 projekt som utvecklat Tornedalen

Totalt cirka 25,5 miljoner har gått till 39 prioriterade projekt. Det handlar om Lokalt Ledd Utveckling Tornedalen 2020. De projektmedel som återstår från avslutade projekt används för att genomföra ytterligare projekt som kommer att avslutas under 2021.

Norra Skog svarar på kritiken mot avverkning

– Jag delar inte uppfattningen av vi har skövlat skog vid slutavverkningen vid Muonionvaara, säger på Henric Bucht, fältområdeschef på Norra Skog, med tanke på turistentreprenören som i tisdagens HB ansåg att Norra Skog inte tagit hänsyn till naturvärdesskog vid avverkningen.