fbpx

Tydliga skillnader i arbetsvillkor

En ny rapport som jämför  arbetsvillkoren mellan kvinno- och mansdominerande yrken visar fortsatt på tydliga skillnader.

Rapporten ”Hur jämställda är arbetsvillkoren? – En jämförelse mellan kvinno- och mansdominerade yrken i kommuner och regioner” är ett samlat initiativ från 16 länsstyrelser som omfattar resultat från 224 kommuner och 16 regioner.

I rapporten jämförs ett urval av arbetsvillkor mellan den mest mansdominerade respektive den mest kvinnodominerande yrkeskategorin hos varje kommun och region.

Resultaten visar bland annat att deltid är vanligare i de kvinnodominerade yrkesgrupperna, liksom högre sjukfrånvaro och mer arbete på kvällar och helger. Dessutom är antalet medarbetare per chef högre i de kvinnodominerade yrkesgrupperna.

Rapporten visar också att kvinnor har tidsbegränsade anställningar i högre utsträckning än män, generellt sett.

– Men i Norrbotten ser det aktuella läget annorlunda ut. Rapporten visar att skillnaderna i andel visstidsanställda är endast marginellt lägre i den kvinnodominerade yrkesgruppen. Ur ett ekonomiskt perspektiv är det positivt eftersom det främjar den ekonomiska jämställdheten och bland annat skapar förutsättningar för mer jämställda pensioner, säger Linda Moestam, särskilt sakkunnig inom jämställdhet på Länsstyrelsen i Norrbotten, i ett pressmeddelande.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN