Idag, den 26 november, firas Internationella undersköterskedagen.
Internationella undersköterskedagen firas den 26 november varje år, och syftet är att uppmärksamma och hylla undersköterskornas viktiga arbete inom hälso- och sjukvården.
Idag, den 26 november, firas Internationella undersköterskedagen.
Internationella undersköterskedagen firas den 26 november varje år, och syftet är att uppmärksamma och hylla undersköterskornas viktiga arbete inom hälso- och sjukvården.
Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här.
Filippa Pirinen och Ella Matila är två unga medlemmar i Haparanda Ryttare som har vunnit varsin klass i DM och Norrlandsmästerskapet i hästdressyr.
Årets Pride-tåg avgick från Torneå och landade i Haparanda under lördagsförmiddagen.HB besöker ett familjeevent med allvarliga undertoner.
Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser
Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot.
På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna.
I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans
Enligt Susanne Redebo och Mervi Erkheikki, som har författat och idag lanserar ett digitalt läromedel på meänkieli, har det saknats ett modernt läromaterial för elever med grundläggande kunskaper i språket och som speglar elevernas vardag. ”Vi har under arbetet skrattat
Under söndagen kunde återlämnade kvarlevor begravas på Akamella ödekyrkogård 146 år efter att de grävdes upp och fördes bort. ”Det känns som att det blev en fin stund för dem här som nu får återbördas dit de hör hemma”, säger
Adress: Storgatan 92B, 953 31 Haparanda
Telefon:+46(0)922-280 00
redaktion@haparandabladet.se
Öppet: måndag-torsdag 08-17 fredag 08-16
KUNDSERVICE
abonnemang@haparandabladet.se
Telefon:+46(0)922-280 00
UTEBLIVEN TIDNING
Vid utebliven tidning:
Kontakta Haparandabladet 0922-280 00.
Telefontid vardagar 09-15.
Jos jäät ilman lehteä Torniossa
soita puh 0200-710 00.
6 kommentarer på “Undersköterskornas dag”
Till er som skriver i nedsättande ordalag om personalen inom sjukvården: Ni borde börja jobba inom vården för det verkar som ni kan och vet det mesta, förresten det går ju inte för att ni saknar utbildning! En stor eloge till er inom vården för att ni tar hand om oss, även gnällspikar som förekommer i kommentarsfälten!
Det är väl knappast personalens fel hur arbetsgivaren väljer att organisera hälso och sjukvården och äldreomsorgen. Man har slimmat ner verksamheten till minsta möjliga vad det gäller personal.
Och lagt en massa uppgifter på omvårdnadspersonalen som man inte hade på 60 – 70 talet.
När jag började jobba som undersköterska för 38 år sedan så fanns det tex personal som städa, putsade fönster,hade hand om tvätten och avdelningens kök. Det fanns sjukgymnaster som tränade, sjuksköterskor som rapporterade och dokumentera det fanns arbetsterapi.I dag ska omvårdnadspersonalen göra det också plus sköta om dem boende. Sjuksköterskor får du ringa efter dem finns inte ens på boendet mer än gör vissa insatser. Och du måste dokumentera allt. Tar du ett blodtryck eller temp ska allt dokumenteras.
Och det är två personal på 8 boende tex.. Och då ska du hinna ta ut din rast .
Och vad det gäller mobiltelefoner så är det i mobilen allt finns nuförtiden. Man kallar det för mobilt arbetssätt.
Alla larmen kommer till mobilen och du dokumenterar i mobilen och signerar medicinen som du delar ut i mobilen och sov. Du ska logga in till varje boende, på dörr listen innan du går in, så arbetsgivaren kan se att du besvarar alla larmen.Kontroll!
Sen att man blir otrevlig bemött är inte
bra och ska inte förekomma. Men det gäller även det motsatta.
Men det är inte något gnäll som inte är befogat från undersköterskor idag.
Vi har dålig lön, dålig arbetsmiljö och dåligt schema. Det är fakta.
Jag tycker inte man ska såga undersköterskorna på deras dag vid fotknölarna, utan hylla alla som jobbar i vården för dem gör ett väldigt bra jobb.
Och är idag ett bristyrke. Och i dag finns inga Florence Nightingale. Inte ens på 60-70-talet fanns det. Undersköterskorna ska behandlas med respekt. För det är inget svammel och gnäll.
Tacka fan för att det var bättre förr,men kom inte med sånt dravel om mobiltelefoner o dyl.du vet nog själv var skon egentligen klämmer
Samma gamla gnäll, svammel och bortförklaringar! Vad är problemet? Stress? Mycket att göra? Hinner inte dricka kaffe och kolla mobilen? Nu får det vara slut med detta skitsnack! Folk lyssnar på deras konstanta gnäll och håller med i denna kör av svammel utan att tänka. Jag har varit med ett tag och minns väl hur det var i sjukvården redan på 60-70 talet innan internet och mobiltelefon fanns. Personalen var oerhört mycket mer effektiv och kompetent på den tiden trots att de varken hade dator eller mobiltelefon. Då var svensk sjukvård mycket bra. De som arbetade inom sjukvården förr hade ”ett kall”, de var tacksamma för sitt arbete och brydde sig om sina hjälpsökande medmänniskor. Nuförtiden, nu är det att egotrippa stenhårt, mycket pengar, ”karriär” och ekonomiskt lycksökeri som gäller! Det som gäller nuförtiden är ”ständig ekonomisk tillväxt” på sitt konto! Borta är den ”moraliska kompassen” omsorgen, medkänslan och empatin till hjälpsökande medmänniskor.
Ett enkelt besök i svensk sjukvård uppenbarar problemet. INEFFEKTIVITET (Kaffedrickande, skvaller och småprat i korridorerna om ditt och datt, mobilen, Internetsurf osv). Orsaken till denna omfattande ineffektivitet inom svensk sjukvård är är just att det saknas ”driv”, att det inte längre finns ett intresse och en glädje i att hjälpa människor. Att arbeta inom sjukvården är inte ett arbete som ett vanligt kneg i en verkstad eller en gruva. Sjukvården är inte en plats där man vill tjäna stora pengar… utan en plats för att hjälpa och bry sig om människor. Nä fy fan! Jag har inte haft med sjukvården att göra på många år, och vill inte ha med densamma att göra! Trots att jag varit sjuk och i nöd så har jag inte valt att vända mig dit. Blivit dåligt bemött, felbehandlad, diskriminerad, osv flera gånger av sjukvårds personal. Värsta och sämsta bemötandet har jag erfarit från Haparanda Hälsocentral och Kalix Sjukhus (akuten). På akuten i Kalix blev jag hånad och utskrattad av en personal som satt mobilsurfande för att jag behövde köras i rullstol till röntgen när jag hade brutit en transversal utskottet på en ryggkota efter ett ha halkat i en trappa. Jag hade fruktansvärt ont ändå fick jag vänta väldigt länge och fick gå hela vägen till röntgen. På vägen dit utbrister den unga sköterskan som satt och surfade på akuten att jag kunde gå till röntgen och att jag skulle sluta simulera.
Helt rätt/svensk sjukvård i ett nötskal. BRA SKRIVET!
Arbetsgivaren tar tyvärr inte tag i våra hälsoproblem all stress som det orsakat i vårat arbete de senaste åren med okunnig och outbildad personal på våra arbetsplatser inom äldreomsorgen . Vi undersköterskor har gått på knäna dom senaste åren vilket orsakat oss en massa hälsoproblem . Arbetsgivaren måste ta sig en rejäl funderare på hur vi uskor ska klara av att överleva vårat arbete. Grattis till oss på våran dag men det är inget att fira tyvärr.