fbpx

Undersköterskornas dag

Idag, den 26 november, firas Internationella undersköterskedagen.

Internationella undersköterskedagen firas den 26 november varje år, och syftet är att uppmärksamma och hylla undersköterskornas viktiga arbete inom hälso- och sjukvården.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Undersköterskornas dag

  1. Till er som skriver i nedsättande ordalag om personalen inom sjukvården: Ni borde börja jobba inom vården för det verkar som ni kan och vet det mesta, förresten det går ju inte för att ni saknar utbildning! En stor eloge till er inom vården för att ni tar hand om oss, även gnällspikar som förekommer i kommentarsfälten!

  2. Det är väl knappast personalens fel hur arbetsgivaren väljer att organisera hälso och sjukvården och äldreomsorgen. Man har slimmat ner verksamheten till minsta möjliga vad det gäller personal.
    Och lagt en massa uppgifter på omvårdnadspersonalen som man inte hade på 60 – 70 talet.
    När jag började jobba som undersköterska för 38 år sedan så fanns det tex personal som städa, putsade fönster,hade hand om tvätten och avdelningens kök. Det fanns sjukgymnaster som tränade, sjuksköterskor som rapporterade och dokumentera det fanns arbetsterapi.I dag ska omvårdnadspersonalen göra det också plus sköta om dem boende. Sjuksköterskor får du ringa efter dem finns inte ens på boendet mer än gör vissa insatser. Och du måste dokumentera allt. Tar du ett blodtryck eller temp ska allt dokumenteras.
    Och det är två personal på 8 boende tex.. Och då ska du hinna ta ut din rast .
    Och vad det gäller mobiltelefoner så är det i mobilen allt finns nuförtiden. Man kallar det för mobilt arbetssätt.
    Alla larmen kommer till mobilen och du dokumenterar i mobilen och signerar medicinen som du delar ut i mobilen och sov. Du ska logga in till varje boende, på dörr listen innan du går in, så arbetsgivaren kan se att du besvarar alla larmen.Kontroll!
    Sen att man blir otrevlig bemött är inte
    bra och ska inte förekomma. Men det gäller även det motsatta.
    Men det är inte något gnäll som inte är befogat från undersköterskor idag.
    Vi har dålig lön, dålig arbetsmiljö och dåligt schema. Det är fakta.
    Jag tycker inte man ska såga undersköterskorna på deras dag vid fotknölarna, utan hylla alla som jobbar i vården för dem gör ett väldigt bra jobb.
    Och är idag ett bristyrke. Och i dag finns inga Florence Nightingale. Inte ens på 60-70-talet fanns det. Undersköterskorna ska behandlas med respekt. För det är inget svammel och gnäll.

  3. Tacka fan för att det var bättre förr,men kom inte med sånt dravel om mobiltelefoner o dyl.du vet nog själv var skon egentligen klämmer

  4. Samma gamla gnäll, svammel och bortförklaringar! Vad är problemet? Stress? Mycket att göra? Hinner inte dricka kaffe och kolla mobilen? Nu får det vara slut med detta skitsnack! Folk lyssnar på deras konstanta gnäll och håller med i denna kör av svammel utan att tänka. Jag har varit med ett tag och minns väl hur det var i sjukvården redan på 60-70 talet innan internet och mobiltelefon fanns. Personalen var oerhört mycket mer effektiv och kompetent på den tiden trots att de varken hade dator eller mobiltelefon. Då var svensk sjukvård mycket bra. De som arbetade inom sjukvården förr hade ”ett kall”, de var tacksamma för sitt arbete och brydde sig om sina hjälpsökande medmänniskor. Nuförtiden, nu är det att egotrippa stenhårt, mycket pengar, ”karriär” och ekonomiskt lycksökeri som gäller! Det som gäller nuförtiden är ”ständig ekonomisk tillväxt” på sitt konto! Borta är den ”moraliska kompassen” omsorgen, medkänslan och empatin till hjälpsökande medmänniskor.
    Ett enkelt besök i svensk sjukvård uppenbarar problemet. INEFFEKTIVITET (Kaffedrickande, skvaller och småprat i korridorerna om ditt och datt, mobilen, Internetsurf osv). Orsaken till denna omfattande ineffektivitet inom svensk sjukvård är är just att det saknas ”driv”, att det inte längre finns ett intresse och en glädje i att hjälpa människor. Att arbeta inom sjukvården är inte ett arbete som ett vanligt kneg i en verkstad eller en gruva. Sjukvården är inte en plats där man vill tjäna stora pengar… utan en plats för att hjälpa och bry sig om människor. Nä fy fan! Jag har inte haft med sjukvården att göra på många år, och vill inte ha med densamma att göra! Trots att jag varit sjuk och i nöd så har jag inte valt att vända mig dit. Blivit dåligt bemött, felbehandlad, diskriminerad, osv flera gånger av sjukvårds personal. Värsta och sämsta bemötandet har jag erfarit från Haparanda Hälsocentral och Kalix Sjukhus (akuten). På akuten i Kalix blev jag hånad och utskrattad av en personal som satt mobilsurfande för att jag behövde köras i rullstol till röntgen när jag hade brutit en transversal utskottet på en ryggkota efter ett ha halkat i en trappa. Jag hade fruktansvärt ont ändå fick jag vänta väldigt länge och fick gå hela vägen till röntgen. På vägen dit utbrister den unga sköterskan som satt och surfade på akuten att jag kunde gå till röntgen och att jag skulle sluta simulera.

  5. Arbetsgivaren tar tyvärr inte tag i våra hälsoproblem all stress som det orsakat i vårat arbete de senaste åren med okunnig och outbildad personal på våra arbetsplatser inom äldreomsorgen . Vi undersköterskor har gått på knäna dom senaste åren vilket orsakat oss en massa hälsoproblem . Arbetsgivaren måste ta sig en rejäl funderare på hur vi uskor ska klara av att överleva vårat arbete. Grattis till oss på våran dag men det är inget att fira tyvärr.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda.