fbpx

Unga strejkade för klimatet

Från vänster i bild, Alva Haara, Viktoria Sundelin, Ella Österling, Nora-Maja Kokkonen, Natalie Bäckström och Helmi Uusitalo. Foto:Lisette Olsson-Höghäll
Från vänster i bild, Alva Haara, Viktoria Sundelin, Ella Österling, Nora-Maja Kokkonen, Natalie Bäckström och Helmi Uusitalo.
Foto:Lisette Olsson-Höghäll

HAPARANDA: Ett tjejgäng från årskurs fem på Gränsskolan tog under tisdagen initiativ till att utföra en liten klimatstrejk som de hoppades på skulle få stort genomslag i Haparanda och givetvis globalt. På torget ställde sig tjejerna och visade sina skyltar med det tydliga budskapet för alla förbipasserande.

Tjejerna anlände vid 11-tiden och uppgav för Hb att planen var att stå kvar till klockan halv tre när skoldagen slutade, eller minst till klockan halv tre poängterade de.
– Vi kämpar för att klimatet ska ändras till det bättre, säger Natalie Bäckström.
Att djur och natur påverkas av mänsklighetens nedskräpning är något som bör upphöra för en hållbar framtid.
– Det ser hemskt ut när folk skräpar ner i naturen och i vattnet. Vi vill bo i en bättre miljö sen när vi är vuxna och får egna barn, säger Natalie.
Tjejerna har under lång tid brytt sig och haft tankar om klimatförändringar och nu vill de påverka andra som inte är insatta att börja tänka miljömedvetet.
– Vi vill få folk att börja förstå.
Ett enkelt förehavande som man kan göra en insats genom är att börja sopsortera. På frågan om tjejerna gör det kommer svaret i en sexstämmig kör.
– JA, utbrister de och uppmanar alla till att bli klimatvänner och ta hand om klimatet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

61 kommentarer på “Unga strejkade för klimatet

 1. Varför har dem flesta som skriver negativa kommentarer inte sitt namn på sin kommentar?Mina föräldrar har lärt mig att man ska stå upp för vad man säger! Om ni nu ska gnälla och allt så tycker jag också att ni ska stå för vad ni säger och visa erat namn. Och tack till alla positiva kommentarer! Det gör så att vi vill fortsätta att stå upp för naturen😌

 2. Varför är det inte lika populärt att strejka på lördag och söndag? Tänk…nu är sommarlovet här. Milde tid vad ungarna ska demonstrera…10 veckor ledigt. Ska bli spännande att följa dessa ungdomar som höjs till skyarna.

 3. kylla vain:

  Undra när vi slipper jobba för miljöns skull?

  Var ju som sagt någon ljushuvud som försökte VAB men blev anmäld för det 😂

  Som sagt gnäller inte om demonstration och engagemang.
  Men vi har ju fortfarande våra regler och plikter gällande t ex skola.

  Så ska det vara också eller tycker ni seriöst vi ska få skolka och göra bidragsbrott etc för miljön???
  Inte konstigt att allt blir sämre i Sverige och dem som verkligen behöver t ex VAB blir sedan granskade och får vänta på sina pengar dom har rätt till när andra gör som dom vill….

 4. Nu kan alla slippa skolan och skolstrejka för ”miljön” – rena miljöhysteri i landet.

 5. Många härinne som verkar tycka att man ska bo i en grotta i skogen om man engagerar sig i en livsviktig fråga och demonstrerar mot klimathotet. Vad handlar de där negativa kommentarerna om, egentligen? Missunnsamhet och egna tillkortakommanden kanske…

 6. Eva Östlund

  Handlar ju inte bara om fossila bränslen.

  Vi är nog alla överrens om överkonsumtion.
  Det är där vi måste börja se!

  Tom elbilen kan anses som överkonsumtion, vad ska vi göra med alla gamla ska de skrotas och byggas nytt? Är det försvarbart ur miljösynpunkt?

  Det är här man är så PK och dubbelmoralen.
  Man är en miljöbov om man har gammal tvättmaskin, glödlampor osv…nä det gamla ska såklart skrotas för miljöns skull även om det inte är nåt fel.

  Den nya är ju A++++++ i energi och nya LED är ju så miljövänliga fast det fullt med kina elektronik i dem. Men de skiter man ju bara $$$

 7. Flisan:

  Framför datorn.

  Är det så skolan går till idag att man sitter framför datorn och spelar spel??

  I så fall starkt jobbat och då är det verkligen något fel i svenska skolsystemet.

  Nä allvarligt inget fel demonstrera och så, men det bör man väl göra på sin fritid?

 8. Super bra tjejer! Ni måste komma ihåg att gamlingarna kan känna sig lite oroliga. Men det är inga problem! De är vuxna nu och kan bestämma. När ni blir vuxna är de gaggiga eller döda. Eran tur kommer. Helt rätt att ni tränar lite innan. De som överlever måste ändå lära sig lyssna på er. Jag är övertygad ni kommer göra världen lite bättre. Kram på er 🙂

 9. Jag är övertygad om att Haparandaungdomarna, som majoriteten av alla världens ungdomar kommer att sluta köra snöskoter, moped, epatraktor och bil osv…när de inser att deras framtid är hotad. Vi vuxna är skyldiga att försöka sätta oss in vad forskarna säger, och på alla sätt och vis stödja ungdomarna och inte bara tänka kortsiktigt på just våra egna liv. Och samtidigt, det hänger inte enbart på den enskilda människan, det krävs samhälleliga omställningar, så att inte vissa grupper drabbas mer än andra.Medmänniskor, se möjligheterna! Vilken ren värld vi ex får utan det fossila bränslet!

 10. Att folk ids orka engagera sig o skriva så mycket negativt när ungdomarna vill göra annat än att sitta framför datorn, och nånting dom tycker är viktigt. Bra jobbat tjejer, fortsätt med det, bli inte ledsen över dessa negativa människor som bara klagar och orkar inte engagera själv i nåt. Tummen upp för er.

 11. Nä men huvudet på spiken. ”Greta är ju ingen vanlig skolpliktig flicka utan går i specialklass på grund av sina diagnoser”. Och vad gör man då, jo uppmuntrar andra barn att bete sig likadant. Jag kan då ställa mig upp, utan att skämmas och säga att jag vägrar låta mitt barn skolka från skolan bara för att Greta med sina diagnoser inte vågar eller kan vara i så stora folksamlingar som skolan, som hon själv säger.
  Stora skolor dom förresten ska ha söderut då hon inte klarar av att gå till skolan men prata inför miljontals, det går bra. Men skillnaden är väl att det handlar om miljön såklart!

 12. Greta går i specialklass. Hon är alltså ingen vanlig skolpliktig flicka, utan en person som har många olika diagnoser. Allt detta berättar hon och hennes mamma i talrika intervjuer. Har varit inlagd på sjukhus i flera omgångar.
  Hoppas att Haparandaungdomar slutar köra snöskoter, moped, epatraktor och bil. Köper inte skräpmat. Köper inte heller nya (märkes)kläder. Cyklar eller promenerar till stan och skolan osv. Använder sin mobil bara när det är nödvändigt. Skräpar inte ner naturen!

 13. Eller som min granne sa: ”Svenska barnen får strejka i åratal om de vill. Bara jag får köpa billigt från Kina så är jag nöjd. Det viktiga är att kinesiska barn inte strejkar. Mänskligheten behöver välutbildade människor som är kreativa och startar företag. Att strejka är inte att vara kreativ och lösningsinriktad. Strejkar man då är man låst i sitt tänkande.” Personligen så tycker jag att det är lite kul att se de strejkande barnen då de alla har någonting i sitt ägo som producerats i Asien där kolkraftverken står som spön i backen. Kina skulle bygga 500 nya kolkraftverk de närmaste åren.

 14. Medelåldern på skribenterna verkar vara hög! Skolplikt ropar flera!

  Detta bottnar i en gammaldags syn på kunskapsinhämtning från den tiden när den enda vägen till kunskap och bildning gick via läraren i klassrummet.
  Nu är dessa kunskapskanaler så oändligt många fler så närvaron i klassrummet är mest för socialisering och för att inte ungarna ska springa omkring fritt på samhället och leva bus hela dagarna! Bildningsbegreppet har för länge sedan försvunnit!

  Uppmuntra ungdomarnas engagemang i stället för att döma!

 15. Jag är pensionerad lärare och tycker att det Greta och de här Haparandatjejerna gör är suveränt…de tar ansvar för sin framtid! All heder åt er, unga flickor, er insats ger mig hopp om en framtid för alla barn och barnbarn på jorden! Ni lyssnar på forskarna, det gör inte de sk klimatförnekarna. Och samtidigt, men viktigt att inte de som behöver sina bilar för att sig till sina jobb drabbas….det krävs samhälleliga insatser….men bra att alla försöker göra så gott dom.Vi var många som slutade att röka, våra barn tvingade oss…nu hjälper ni till genom att väcka alla vuxna. Ett stort tack!

 16. Handlar absolut inte från mitt håll att gnälla 😊 Bra att dom engagerar sig och vill. Sen är det vi vuxna som måste förklara för dom att vi i Sverige prioriterar lite fel med våra miljö pengar nu men att vi måste ändra även på det. Vi måste absolut leva som vi lär och göra det vi kan här på hemma plan, men miljö miljarderna tycker då i alla fall jag är helt fel riktade. Tycker man borde rikta dessa mot dom stora miljö förstörarna. Men visst ska vi själva också göra miljö saker. Men ni alla vet att allt handlar om pengar och makt (girighet). Det är inte barnen det är fel på utan våran politik.

 17. Ha, ha. Rolig läsning här igen. Skolplikten oroar många. Tyvärr verkar inte mycket ha fastnat i skallen på dem, trots att dom ”satt av” timmarna.

 18. Men det har ju blivit så PK det här med klimat och skatt på bilister mm.

  Så det skulle inte förvåna mig om vi snart har skolklasser inklusive lärare som har tvingat hela klasses på giltig frånvaro protestera.

  Jag tycker som sagt att vi måste alla då göra något åt klimaten.
  Men det hjälper inte bara protestera och beskatta bilister.

  Vi kan alla göra något. Då kan man ju börja med att inte köpa nya kläder och elektronik titt som tätt.

 19. Nu tror jag inte läkare är så korkade. Men var bara ett exempel.

  Skulle mina barn göra såhär på skoltid då skulle det var slutspelat på ipad och tvspel.
  För det är ju bara onödigt och slösar på jordens resurser då det går el till spelen.
  Någon ny mobil eller dator skulle jag heller ej köpa då den gamla duger ju gott till alla ”måste saken”.

  Vi skulle heller ej åka på semester eller något annat bilen är ju ond.

  Då är det bara promenad och ev cykel som gäller. Tom buss och tåg smutsar ju ner naturen.

 20. Henka

  Dom kan ju inte demonstrera på fritiden för då har dom sina egna hobbies och är dom miljömärkta det är en fråga?

  Jag tycker också det förjävligt, klart vi ska få demonstrera men jag kan ju inte heller gå ut på min arbetstid och börja demonstrera.

  Någon ”klok” person vabbade ju för att demonstrera 😨
  Är ju inte dit våra skattepengar ska gå, fy fan! 😠

  Om man vill protestera får man väl göra det på sin fritid eller ta semester från jobb för att göra det!

  Men vi kanske ska alla börja protestera ”tyvärr läkaren är ute och demonstrerar för klimat du får återkomma någon annan dag”.

 21. Jag har en liten misstanke om att de flesta som förfasar sig över skolplikten när det kommer till miljöengagemang inte själva har 100% rent mjöl i påsen angående sin egen skolgång. Kan även tänka mig att samma personers betyg inte direkt gjorde dem behöriga till Harvard.

 22. Tycker vi ska uppmuntra våra unga! Inte så konstigt att barn mår psykiskt dåligt när inte ens vuxna tror på dom. Sen såklart hade man kunnat göra de efter skolan. Men tänk på om flickorna läser dessa kommentarer. Det här är ju en bra grej i skillnad från exempelvis gå på Max och härja under skoltid. Vi måste tro på våra unga och inte trycka ner dom.

 23. Batterierna till elbilarna släpper ju ut föroreningar som är jämförbart med en dieselbil som man har kört 20.000 mil med (om jag minns rätt) det pratades om det för inte så länge sedan. Batterierna måste hålla mycket längre än vad dom gör idag, priset måste gå ner mycket mer och det måste vara hållbart att köra elbil här uppe där det är snö och -30 grader kallt. Klimatfrågan är viktig givetvis, men förändringen måste ju ske gradvis så alla hinner med. Batteritekniken går framåt, dagens elbilar som har en räckvidd på 30-40 mil i BÄSTA fall kommer inte riktigt än att kunna slå en snål dieselbil.

 24. Erik…Det är nog inte bara företrädare för SD som trampar i klaveret. Alla partier har rötägg. Vi som röstar på SD är ju ganska många. Det är ändå det andra största partiet i landet. Så du…Vi är många stollar i landet.

 25. Men herregud vad ni gnäller. Skäms på er. Det är små flickor som gör något… Jag stannade och gjorde en fråge formulär dom hade gjort. Garanterat mera lärorikt dessa timmar för tjejerna än skola. Bra tjejer!!!

 26. Mats Berg…jag tog mig tid att läsa ditt inlägg . Ordentligt denna gång. Det mesta var ägnat till mig. Skolplikt och att Greta går i nian. Det var jag som skrev det. Detta stämmer ju. Så är det för våra barn. Foliehatt sätter jag inte heller på huvudet. Varför ska jag göra det? Jag skäms inte för att vi måste använda bilen. Så är det att bo på landet. Inte fan kan jag ta tåget…inte bussen heller…cykla det blir för långt. Loppisar älskar jag. Så Mats…jag drar mitt strå till stacken. På mitt sätt🤔🤔

 27. SD lyckas ju med det mesta.I stort sett varje dag är det någon företrädare för partiet som trampar i klaveret.Hur lyckas dom knyta till sig alla stollar!!

 28. vet jag ni går samma utveckling som sd i Danmark från 27 % till 6 % av rösterna. framtiden är vår!!!!!!! vilken lättnad. inga nazi på gatorna nå mer!

 29. sd fästet i tärendö Norrbotten är inte ens missnöjda med att bara få 15 % av rösterna i eu.valet. vilket misslyckande. 85 ¤% av befolkningen hatar razi som ni, plus kanske en del kd:are som verkar trivas i razi sällskapet. vad säger lillemannen kristersson?

 30. Enkel matematik ABO. SD tror ej på klimathotet plus att du röstar på SD. Krävs inga högskolepoäng för att haja kopplingen…

 31. Undra varför man inte kan demonstrera efter skoltid? Eller är det så att man bara vill slippa å sitta i skolbänken å egentligen skiter i miljön.

 32. Laitahyökkäjä…ja, där satt den. Du drog in SD även i denna debatt. Helt otroligt måste jag säga. Vissa av er verkar helt besatta av detta parti. Vad hade SD med detta att göra????

 33. Holmeros

  Precis.

  Satt här för skojs skull och googlade på Greta.

  En sak jag måste verkligen lyfta hatten, ”learning finnish”.
  Hon har åtminstone lärt sig lite finska som vissa gränsbor här i happis inte kan och vägrar 😉

  Däremot var videon filmad i en finlandsbåt. Kunde hon inte ha tagit sig landvägen via haparanda istället 😉

  Men som sagt lyfter ändå hatten för språket. Jävligt bra gjort speciellt med tanke på att ha skolkat när andra går i skolan och gnäller hur svårt tex finska är. 😂

 34. Jo visst, Sverige står nog för en väldigt liten del av de klimatfientliga utsläppen. Men någonstans måste man börja, och då det av många skäl är svårt för Happis-flickorna att starta upp protesterna i t ex Peking eller New Delhi, så började dom på torget i Haparanda. Klimatsmart val, säger jag. Och på så sätt blev ju skolfrånvaron också den minsta möjliga (bra även för er som plötsligt verkar vara så brydda om skolplikten). Nå hur som, för att en förändring överhuvud ska kunna ske, måste man börja med sig själv. Detta gjorde flickorna – här kommer guldstjärnor till samtliga!

 35. Mats Berg…jag är absolut inte inbilsk. Inte okunnig heller. Barn, barnbarn och till och med barnbarnsbarn har jag. Säger att det spårat ur. Rädda klimatet…Det är nog väldigt svårt. Vi drar nog alla vårt strå till stacken. Utan att demonstrera.

 36. Dagens klimat politik är ett rent svammel höj bensinpriserna för vanliga människor titta ned i sanden därefter. Låt de med makt och pengar grisa och skita ned hur mycket de vill utan straff. Med vad och hur tänker Mygel herr Stefan skall vi betala hela skiten när de stor pengapung mutar sig från allt ansvar 10ggr mer?
  Vilket svammel skall man ha miljöpolitik skall den vara konsekvent och inte mutbar i fin salongerna?

 37. Sverige står för 2 promille av världens totala koldioxidutsläpp. Så även om man totalförbjuder alla bilar och hela Sverige skall bo innanför tullarna i Stockholm så kommer det inte göra någon skillnad. Funderar även hur Greta skall fara till USA det blir nog svårt att ta tåget. Smutsigt fartyg är väl inte att tänka på. Gud bevare konungen och fosterlandet för miljöpartiet

 38. Pratas mycket om klimat men hur skulle dagens människa klara sig utan alla dessa bekvämligheter som mobiltelefoner,datorer och som man ofta hör om flygresor utomlands 2-3 gånger per år i vissa fall.

 39. Vilket gnäll, tjejerna gör sin röst hörd för någonting de tycker är viktigt. Vi ska uppmuntra våra unga och barn att vara aktiva och ta initiativ. Istället att de bara sitter och chillar

 40. Till: AnnBritth Olofsson
  Nej, ensam kan inte Greta rädda världen. Är du så inbilsk att du någonsin har trott att hon själv tror att hon ensam kan rädda en hel värld. Förstår du inte kraften i en rörelse, har du mycket att lära av Greta och andra som osjälviskt (genom att inte vara i skolan och därmed missar kunskap) arbetar för att dina gener, AnnBritth, ska kunna leva kvar på denna planet (jag syftar på dina eventuella barn). Det kallas för altruism, det vad Greta gör, nämligen att hon – och andra – självuppoffrande vill väl med en fråga som är större än hon själv.

 41. Mycket bra. Och lyssna inte på de lokala belackarna som ifrågasätter hela idéen med att tänka på klimatet och, faktiskt, ändra vår livsstil till att bli mer hållbar i ett längre och större perspektiv än vad som händer i lilla Haparanda kommun. Andra skriker ”skolplikt” och att minsann ”Greta går i nian”. Jösses, nog har en del vuxna foliehattar på skallen och vågar knappt inte se sig själva i spegeln när de åker in till Coop, ICA eller något annat ställe med EGEN bil för att köpa kvällstidningen.

  Stå på er tjejer och killar. Det är många av oss vuxna som behöver er som föredöme och stöd!

 42. Bra att ungdomarna engagerar sig i viktiga samhällsfrågor i stället för att leva rövare. Men det är ofattbart vad många provoceras av ngt som i grunden är positivt. Men ni som gnäller skulle förmodligen inte komma dragandes med er låtsade omsorg om skolplikten ifall demonstrationen gällde att sparka ut några flyktingar och hylla SD. Inskränktheten, avunden och vurmandet för den flitiga fascismen är illa dold. Men, vad annat kunde man vänta sig…

 43. Gypp

  Precis. Finns även mycket regeringen skulle kunna göra.

  Men för det mesta handlar det om pengar.

  Gör som Norge, gör elbilarna gratis att äga. Ingen skatt och gratis uppladdningsplatser.

  Norge som är beroende av olja har gjort det.

  Men i Sverige vill man bara stoppa bilismen 😠
  Man måste ju ha då andra alternativ än att beskatta oss bilägare pga miljö….

 44. Det är bra initiativstagande, lycka till tjejer!

  Men som vissa redan har sagt,
  Kina, Ryssland, USA, Indien, diverse länder i Östeuropa som t.e.x. Polen som har stora kolkraftverk sen naturligtvis våran kära Tyskland som fortfarande har stora kolgruvor. Så länge dessa länder motarbetar dom länderna som minskar sina utsläpp, så är det här dödsdömt. Sveriges beslutsfattare ger oss mer skatter och sprider sin propaganda på TV om att minska på flygresor, köpa elbilar och höja bensinpriserna medans dessa länder kör sitt eget race.

 45. Vad hände med skolplikten…Greta går i nian. Hon har faktiskt skolplikt som alla andra grundskoleelever. Detta har gått alldeles för långt. Denna tjej kan nog inte rädda världen. Hur gärna hon än vill. Hon vill inte se sig som en ikon säger hon. Snälla nån…Det behövs nog lite mer för att bli det.

 46. I det långa loppet skulle vi alla vinna på det.

  Vi skulle framförallt få mycket jobb till Sverige.

  Dom enda som skulle förlora var dessa olika fraktbolag och kineserna. Fast dom sistnämda är ju redan nu utnyttjade som billig slav arbetskraft.

 47. Sedan är det olönsamt att reparera. Varför?

  Postnord införde extra straffavgift på kina import. Men det är ju bara för privatpersoner.

  Varför inte införa en hög straffavgift på ALLT som tillverkas utanför Sverige eller åtminstone europa??

  I det långa loppet skulle vi alöa tjäna på det och inte bara dem som sitter i toppen på företagen!
  Mer jobb, mindre frakt och ev även bättre kvalite.

  Sakerna kan ju kosta mer men därmed sedan hålla längre.
  Låt den billigaste tv kosta 20-30k och kräv att den håller minst 10år!!

 48. Miljövän

  Micke

  Jag håller med er 100%.
  Det klart vi måste göra något åt miljön. Men då måste vi börja med våran egen konsumtion.

  Hur många av er speciellt yngre generationen klarar er utan eller med en 3år+ gammal mobil? Upp med handen!

  Det är så sneddrivet det hela det här miljötänket idag och att papperslöst är så miljövänligt, är väl snarare våra kära mobil och internetoperatörer som sponsrar detta.

  Jag är inte emot utveckling men man borde bygga bättre saker.
  Men idag gör man tvärtom numera bygger man tom in batterier i mobiler så dom garanterat dör ut inom 3år.

 49. Duktigt jobbat tjejer! Fortsätt att kämpa för miljön och klimatet !

 50. All respekt för att ni demonstrerar och bryr er ungdomar 🙂 Men dom största utsläppen är i Kina,USA så börja med att tex helt sluta köpa produkter som bla tillverkas där. Det är dessa länder vi måste rikta vårt miljö arbetet mot för att få ut det maximala. Givetvis ska vi själva göra det vi kan men det är dit vi måste rikta arbetet mot. Men all eloge 🙂
  PS. Glöm sen inte att man lever som man lär 😉

 51. Bra att de unga engagerar sig för miljön och det framtida klimatet.

 52. Jättebra att de kämpar för vårt klimat, men…

  Jag antar att de inspirerats av klimataktivisten Greta som strejkat under en lång tid. Greta går på gymnasiet och har alltså inte skolplikt vilket dessa tjejer har.

  Vad säger skolan och föräldrarna? Ogiltig frånvaro/skolk.

 53. det viktiga är att inte skräpa i våra sjöar och havet. Inte skräpa i naturen och farligt avfall.
  Men nu har det gått till överdrift med att skolstrejka för miljön !

 54. Inte går det att rädda oss människor. Jag pendlar dagligen och blir konstant omkörd av andra trafikanter. Det är dom små detaljerna som kan skapa stora miljöförbättringar.å

 55. Börja med att sätta bort era smartphones, datorer samt diverse it-artiklar, dessa är den största miljöboven! Så börja med dig själv, bort med alla telefoner.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.