fbpx

Uppmanar till vaccination

Folkhälsomyndigheten uppmanar arbetsgivare att intensifiera ansträngningarna för att personal som arbetar nära personer över 70 år och andra riskgrupper ska vara vaccinerad mot covid-19.

Personer över 70 år och andra riskgrupper löper särskilt hög risk för allvarliga konsekvenser till följd av covid-19. För ett så gott skydd som möjligt behöver omsorgstagare och patienter vaccinera sig, men också personer i deras närhet, inte minst vård- och omsorgspersonal.

Folkhälsomyndigheten har sedan tidigare en vägledning för vaccination för vård- och omsorgspersonal avseende smittsamma sjukdomar så som mässling och influensa. Vägledningen uppdateras inom kort med ett avsnitt om vaccination mot covid-19 för att tydliggöra vikten för vård- och omsorgspersonal som arbetar patientnära att vaccinera sig ur ett kvalitets- och patientsäkerhetsperspektiv, skriver Folkhälsomnyndigheten i ett pressmeddelande.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

13 kommentarer på “Uppmanar till vaccination

 1. Ja, absolut så borde det vara ett måste att vaccinera sig när man jobbar inom vården! Folk som kommer eller befinner sig där måste kunna känna sig säkra på att risken för smitta är försvinnande liten. Glöm inte bort att det även finns personer som uppsöker vården men, som pga allvarlig sjukdom inte kan ta vaccin, de ska skyddas de med.

 2. Att smittspridningen ökar är nog en bieffekt av vaccinet. En vaccinerad person kan bli smittad, men sannolikheten för att personen ska vara symptomfri ökar.

  För många av dem som bor på särskilt boende krävs det ingen svår sjukdom för att den ska sluta med döden. En vanlig förkylning kan vara nog. Vaccinationen gör att de inte blir svårt sjuka av covid, men likväl tillräckligt sjuka för att dö.

 3. Ps, vad hände i Överkalix nyligen? Smitta från ovaccinerade som hade ihjäl åldringarna, eller kanske inte? Ds

 4. Dags att coronaförnekare, vaccinvägrare och andra med foliehatt går och vaccinerar sig frivilligt. Annars är det bra om det införs vaccinpass e dyl så att man får välja på vaccin eller frivillig isolering så att de som tar ansvar för sig själv och andra och vaccinerar sig och kan leva som vanligt, de andra kan stanna hemma!

 5. Vi får ju en massa andra vacciner som barn om jag inte kommer ihåg fel…
  Det här är bara en till ???
  Nogon bevisa mig fel, är inte einstein

 6. Vård- och omsorgspersonal som vägrar vaccinera sig skall säga upp sig frivilligt om dom inte tänker på dom sjuka och äldre.
  Egoism är detta.

 7. Munskydd borde vara krav sedan länge. Även i övrigt i samhället.
  Jag anser dessutom att ex.vis vårdpersonal ska vara vaccinerade. Sedan är det ett eget val om man vill arbeta inom vården. Vill man det så ska man givetvis följa reglerna där. Annars kan man skaffa ett annat arbete.

 8. Uppmaningar, tips och råd.
  Varför inte krav även i Sverige? Har vi bara viljelösa mesar till styrande?

  • Medicinska ingrepp, dessutom experimentella sådana, mot människors vilja – är det alltså vad du efterfrågar?

   Vårdpersonal borde i stället tänka mer på hygienen och helst även på att hålla bättre avstånd till andra på fritiden (även om det kan kännas trist). I arbetet borde man sluta slarva med munskydd/visir (visst, en del använder sådant, dock långt ifrån alla). Plasthandskar kan nog också vara till nytta i många fler situationer än de vanligtvis används (även om just denna smitta är luftburen).

   • Herregud bara att vänta på vad detta kommer och kosta staten.skatter höjs på allt.alla har väl egna åsikter.men hjälper sprutan något?prov kaniner är det gott om.men är det inte ändå patienten själv som tar ett beslut och inte som kommunen tvingar ta en spruta som ej ännu har nog effekt .snart har bilarna ochså corona när bensin blir dyrare!

  • 1. Staten kan inte tvinga dig till att ta vaccin, som tur är så bor vi inte i en diktatur.
   2. Vaccinet är ingen mirakelkur som helt plötsligt eliminerar risken att få viruset, det ser vi ju nu i t.ex. Överkalix.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.