fbpx

Utbildning av chefer ledde till debatt

HAPARANDA: Haparandabladet skrev för ett par veckor sedan om en chefsutbildning som Haparanda stad genomför för chefer. Utbildningen av chefer väckte debatt bland medborgare på det sociala mediet Facebook under veckan.
I debattråden redogör kommunalrådet Sven Tornberg (C) för satsningens bakgrund och kostnader.

Bakgrunden till satsningen på utbildning grundar sig på ett beslut som fattades i kommunfullmäktige under den föregående mandatperioden.

Samtliga partier i fullmäktige stod bakom satsningen på att i driftbudgeten 2019-2021 avsätta två miljoner kronor i en riktad satsning på ledare i samtliga nämnder.
Sedan ett par veckor tillbaka har utbildningen ägt rum i omgångar och de 47 cheferna som satsningen berör. Sammanlagt fyra dagars utbildning, varav tre går av stapeln i Kalix inklusive två nätters övernattning på Filipsborg. Sista utbildningsdagen anordnas i Kukkolaforsen. Kostnaden för utbildningen uppgår till 800.000 kronor och upplägget har mynnat ut i en debatt bland medborgare som uttalar sin skepsis.
Följer fattat beslut
Kommunalrådet Sven Tornberg redogör i debatten för besluten som ligger till grund för utbildningen.
”Under ett flertal år har chefsgruppen inte haft någon som helst form av kompetensutveckling eller insatser för att stärka deras ledarskap. Det var anledningen till att alla partier i samband med budget för 2019 avsatte pengar, 1 miljon kronor i ramförstärkning, för att chefer ska få möjlighet att bli bättre ledare. På sedvanligt sätt genomfördes en upphandling för utbildningen enligt lagen om offentlig upphandling. Utbildningen skulle vara utformad enligt försvarshögskolans modell för utvecklande ledarskap”, skriver Sven Tornberg.
Står för satsningen
Utbildning fyra dagar, transport, kost och logi landar sammanlagt på en summa av 786.741 kronor motsvarande 16.739 kronor per person och prislappen är således inom ramen för budget- och strategiplanen 2019-2021.
”Jag kan försvara satsningen på våra ledare, för kostnaden och internatet. Jag vet att även bra chefer kan bli ännu bättre och att i förlängningen tjänar alla på det. Såväl anställda som skattebetalare i Haparanda Kommun”, skriver Sven Tornberg i debattråden.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

14 kommentarer på “Utbildning av chefer ledde till debatt

 1. Statsmannen

  Jag undrar det samma.
  Pratas jämt höger dit och hit hur dom ska förändra allt. Visst har det skett förändringar, men vad ör positivt?

  Att dom asfalterat några vägar som om ett par år ser lika förjävliga ut igen?

 2. är ni som rösta på högern i valet nöjda på allt svammel som majoriteten håller på med? måste småle…vilket svammel han är och även han….

 3. kalle blomqvist

  Så är det.
  Men kan du då svara att varför får inte alla utbildning?

  Det finns obehöriga lärare tillexempel.

  Om vi nu har sådan brist på utbildad folk borde det väl gälla alla som är kommunanställda?!

  Visst det hålls enstaka dagar i kommunens lokaler.
  Men blir inte ens tal om någon övernattning någonstans.

  Är utbildningsdagen i Kalix samåker man dit med andra i samma bil.

 4. till Fritidsfiskaren
  det är ju bara och titta på uppdrag granskning
  alla politiker o ”chefer” fuskar fast vissa har 150-200t i månaden så ska skattebetalarna betala för deras skit semestrar med familjen
  gropen o Simu var ju heller inte så lyckat
  naiva politiker som tror HPDA ska bli en världsmetropol pga IKEA barents mm
  satsa på infrastrukturen ,bättre vägar mm så turisterna inte har sönder sina bilar när dom kommer o handlar o höjer snusförsäljningen eller gör familjen kamprad lite tätare

 5. Det skrivs och gnälls over ”svågerpolitik”, ”vänskapskorruption” etc. Det tror jag inte finns, det är bara avundsjukt snack. Du som ondgör dig om det, kom med konkreta bevis för detta.

 6. Utan utbildning stannar människan av i sin utveckling, så utbildning är en investering. Där får de som bestämmer rätt i sak. Sedan vet man inte om försvarshögskolans modell för utvecklande ledarskap är rätt modell för samhället idag och det som komma ska, det beror väl helt och hållet på vad som saknades/behövdes stärkas i den nu aktuella gruppen. Kostnaden går det bara att säga att den verkar skälig om man jämför med andra, däremot inget om vad man fick för pengarna (kvalitén).

 7. Har ledarskapet någon betydelse för resultatet i en verksamhet? Historien är full av stora ledare som påverkat världen, ta Churchill tex. -Men han gick väl ingen kurs, säger du nu. Nej, han gjorde ju inte det, men är det fel att vi andra ledare som inte besitter hans förmågor lär oss av hans goda exempel? Det finns forskning att ta till också, och jag är helt övertygad om att Försvarshögskolan har ett ok koncept baserat på forskning och beprövad erfarenhet, inget mumbo-jumbo. Happis har ju sin egen Per Kenttä. Har han bara tur eller har han en filosofi andra kan lära av?

 8. Anställ kompetens vid tillsättning av tjänsten så slipper man sådana kostnad och sluta upp med denna vänskaps korruption som pågår i denna kommun.Det stinker!

 9. håller till viss del med ”Realist”
  men o andra sidan är det ju så att ”chefer” ska ju ha kompetens till jobbet för o bli chefer från första början
  men med svågerpolitiken i småbyar är det oftast den med mest släkt som får jobbet inte den som är bäst lämpad
  så satsa 1miljon om året på o utbilda dessa sen

 10. Varför utbildning? Varför tillföra kunskaper? Det räcker väl att man har en ”känsla av”, ”har läst på nätet”(Axpixlat), etc etc. Det räcker gott och väl. Alla problem beror ändå på utlänningarna.

 11. Helt rätt !
  Utbildning av ledande personal Är viktigt.
  Kritik hörs ”nerifrån” om chefer inte är utbildade.
  Nu hörs kritik att det kostar.
  I längden så tror jag att utbildning ger tillbaka det som satsats.
  De som höjer rösterna, höjer rösterna oavsett vad som beslutas.
  Om alla drar sitt strå till stacken i all ödmjukhet så gynnas det vårt Haparanda.
  Vi ska vara nöjda med våra ledare, de gör nog sitt bästa.
  Det är inte lätt i dagens läge att vara chef,tryck uppifrån och nerifrån.Vi måste stötta dem,kanske ha en förslagslåda som de kan gå igenom varje månad.
  Samma förslag som hörs i kaffebordet.

 12. Men denna utbildning hade kunnat göras betydligt billigare för oss skattebetalare.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN