fbpx

Utbildningsnivån inom äldreomsorgen sjunker

En färsk undersökning utförd av Socialstyrelsen av enheter som bedriver hemtjänst eller särskilda boenden för äldre visar att en minskande andel av personalen på särskilda boenden har den kompetens som Socialstyrelsen rekommenderat i allmänna råd sedan tio år tillbaka.

Mellan 2013 och 2022 gick andelen omsorgspersonal som hade adekvat kompetens ned vid varje mätning från 86 till 77 procent. (Mätningen omfattar omsorgspersonal som är i tjänst på vardagarna).

– Inte minst pandemin har visat hur viktigt det är att få mer personal med rätt kompetens inom äldreomsorgen. Både för att äldre personer ska få en bättre vård och omsorg och för att de som redan arbetar där ska få fler kollegor. Äldreomsorgslyftet där omsorgspersonal får möjlighet att studera på arbetstid till vårdbiträde eller undersköterska och arbetet för att göra undersköterska till en skyddad yrkestitel är viktiga bidrag, säger Michaela Prochazka, äldresamordnare vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Enligt statistiken för Norrbotten (som presenteras på myndighetens hemsida) är andel omsorgspersonal med adekvat utbildning högst i Arvidsjaur, 95 procent på vardagar och 100 procent på helger. Lägst andel har Kiruna, 30 procent på vardagar (statistiken för helger är inte publicerad).

Motsvarade andel för Tornedalens tre kommuner är:

Haparanda 93 procent på vardagar och 90 procent på helger.

Pajala 52 procent på vardagar och 57 procent på helger.

Övertorneå 74 procent på vardagar och 64 procent på helger.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Utbildningsnivån inom äldreomsorgen sjunker

  1. Tvivlar starkt att siffrorna för Haparanda är rätt , dagligen arbetar man med personer som inte har ngn utbildning eller påbörjad utbildning ….

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.