fbpx

Utökad provtagning av sjuka

NORRBOTTEN: Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu testning för covid-19 även av personer som får symtom efter resa i den österrikiska delstaten Tyrolen inklusive Innsbruck.

 

Från och me 9 mars går myndigheten ut med rekommendationen att personer som har vistats i nämnda trakter ska erbjuds test för covid-19 om de får symtom som feber, hosta och andningssvårigheter inom 14 dagar efter hemkomst.

Fortsatt gäller samma rekommendation för personer som har rest i norra Italien samt i Kina, Iran och delar av Sydkorea.

Vidare påminns allmänheten om vikten av att alltid stanna hemma vid sjukdom.

Enligt smittskyddslagen ska var och en genom ”uppmärksamhet och rimliga försiktighetsåtgärder” medverka till att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar.

Den som vet eller misstänker att hen bär på en smittsam sjukdom är också skyldig att vidta de åtgärder som krävs för att skydda andra mot smittrisk – vilket gäller alla smittsamma sjukdomar.

Myndigheten uppger följande: ”För en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom som covid-19 finns ytterligare krav på den enskilde. Den som vet att hen bär på covid-19 är skyldig att informera andra människor om smittan. Detta gäller för de människor som hen kommer i ”sådan kontakt med att beaktansvärd risk för smittoöverföring kan uppkomma”, vilket för covid-19 gäller nära kontakter”.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Utökad provtagning av sjuka

  1. Hoppas myndigheter i Haparanda är så pass kloka så att dom inför besöksförbud för anhöriga på vårdinrättningar och hem för gamlingarna.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN