Utredning om simhall presenterad

Haparanda badhus. Foto: Eva Spiik

En utredning i simhallsfrågan har presenterats för kommunstyrelsens arbetsutskott i Haparanda.

1 februari 2020 stängdes badhuset, som är från 1960-talet, efter att en undersökning visat att det finns mikrobiell tillväxt i väggar och tak på simhallsdelen. Sedan dess har fler undersökningar gjorts, medan politiken har diskuterat simhallens framtid.

Under sommaren fick Roger Danell, Haparanda stads nuvarande kommundirektör, uppdraget att göra en utredning och presentera olika förslag.

Utredningen presenterades under måndagen för kommunstyrelsens arbetsutskott och alternativen handlar om allt från renovering till nybyggnation eller hyresupphandling.

Ksau beslutade att arbeta vidare med två alternativ:

• Bygga en helt ny mindre anläggning med kommunen som huvudman.
• Genomföra en hyresupphandling av badhustjänster. Och i det fallet är första steget att göra en RFI (request for information) för att kunna utvärdera de möjligheter som kommersiella partners kan erbjuda.

Enligt dessa två alternativ ska den befintliga anläggningen rivas.

Ärendet ska behandlas politiskt under hösten och sedan är det upp till kommunfullmäktige att ta det avgörande beslutet.

Att badhuset är en viktig fråga  i Haparanda beror dels på att kommunen har enligt skollagen skyldighet att tillhandahålla simundervisning till grundskolans elever dels att ett badhus är viktigt ur föreningssynpunkt och för friskvård.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Utredning om simhall presenterad

  1. Finns det inga muskler kvar i kommunen. Bygg nytt badhus nu. Vända och vrida gör man bara för att slippa ta eget kommunalt ansvar. Bättre med råg i ryggen än säd i byxorna. En iakttagare som betalar skatt.

  2. Hur går det med fjärilshuset i Haparanda?
    Finns det korruption i Haparanda kommunhus? Dags för dom såkallade journalister på Haparandabladet att ta sin uppgift på allvar och
    börjar gräva var alla våra skattemedel tar vägen.
    Länge leve demokratin

  3. Det är billigare att bygga nytt. Men sätt för sjutton inte in takstolar i betong i ett badhus. Bygg smart och hållbart, gärna med baljan ( basäng) i rostfritt.

  4. Riv gammalt och bygg nytt inget samarbete med andra eget är eget stäng även samtidigt kommunens stolthet språkskolan på samma gång

    • Jag håller med. Eget är eget. Inte hyra och förlita sig på andra. Bygg själva.
      Gränsen är stängd titt som tätt av olika anledningar. Flyktingkris, virus m.m. Det som finns i Sverige är mer lättillgängligt.

  5. Det talas om simhall men hur blir det med sporthallen om simhallen rivs? Antar att de olika delarna är ganska integrerade? Oavsett vilket beslut som fattas antar jag att de senaste årens finska järnridå har stängt planerna på att haparandabor ska kunna utnyttja nån simhall i Finland.

  6. Renovera den befintliga simhall som finns, är ju en ikon i haparanda. Ingen hyra i Finland. Dom stänger gränsen snart igen.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.