fbpx

Utredning om simhall presenterad

Haparanda badhus. Foto: Eva Spiik

En utredning i simhallsfrågan har presenterats för kommunstyrelsens arbetsutskott i Haparanda.

1 februari 2020 stängdes badhuset, som är från 1960-talet, efter att en undersökning visat att det finns mikrobiell tillväxt i väggar och tak på simhallsdelen. Sedan dess har fler undersökningar gjorts, medan politiken har diskuterat simhallens framtid.

Under sommaren fick Roger Danell, Haparanda stads nuvarande kommundirektör, uppdraget att göra en utredning och presentera olika förslag.

Utredningen presenterades under måndagen för kommunstyrelsens arbetsutskott och alternativen handlar om allt från renovering till nybyggnation eller hyresupphandling.

Ksau beslutade att arbeta vidare med två alternativ:

• Bygga en helt ny mindre anläggning med kommunen som huvudman.
• Genomföra en hyresupphandling av badhustjänster. Och i det fallet är första steget att göra en RFI (request for information) för att kunna utvärdera de möjligheter som kommersiella partners kan erbjuda.

Enligt dessa två alternativ ska den befintliga anläggningen rivas.

Ärendet ska behandlas politiskt under hösten och sedan är det upp till kommunfullmäktige att ta det avgörande beslutet.

Att badhuset är en viktig fråga  i Haparanda beror dels på att kommunen har enligt skollagen skyldighet att tillhandahålla simundervisning till grundskolans elever dels att ett badhus är viktigt ur föreningssynpunkt och för friskvård.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Utredning om simhall presenterad

 1. Finns det inga muskler kvar i kommunen. Bygg nytt badhus nu. Vända och vrida gör man bara för att slippa ta eget kommunalt ansvar. Bättre med råg i ryggen än säd i byxorna. En iakttagare som betalar skatt.

 2. Hur går det med fjärilshuset i Haparanda?
  Finns det korruption i Haparanda kommunhus? Dags för dom såkallade journalister på Haparandabladet att ta sin uppgift på allvar och
  börjar gräva var alla våra skattemedel tar vägen.
  Länge leve demokratin

 3. Det är billigare att bygga nytt. Men sätt för sjutton inte in takstolar i betong i ett badhus. Bygg smart och hållbart, gärna med baljan ( basäng) i rostfritt.

 4. Riv gammalt och bygg nytt inget samarbete med andra eget är eget stäng även samtidigt kommunens stolthet språkskolan på samma gång

  • Jag håller med. Eget är eget. Inte hyra och förlita sig på andra. Bygg själva.
   Gränsen är stängd titt som tätt av olika anledningar. Flyktingkris, virus m.m. Det som finns i Sverige är mer lättillgängligt.

 5. Det talas om simhall men hur blir det med sporthallen om simhallen rivs? Antar att de olika delarna är ganska integrerade? Oavsett vilket beslut som fattas antar jag att de senaste årens finska järnridå har stängt planerna på att haparandabor ska kunna utnyttja nån simhall i Finland.

 6. Renovera den befintliga simhall som finns, är ju en ikon i haparanda. Ingen hyra i Finland. Dom stänger gränsen snart igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.

Ny lärarduo i Pajala

Megan Robson och Anita Karvonen är båda nya lärare på Centralskolan i Pajala. Efter att ha bott på ett flertal platser i Sverige flyttade Anttisbördiga Anita Karvonen för två veckor sedan till Pajala. Hon och kollegan Megan Robson, från Vancouver i Kanada, ska dela på fjärdeklassarna.