fbpx

Utsatt säkerhetsläge

Överbefälhavaren för Försvarsmakten, Micael Bydén uppger i en intervju med TT att det är viktigt att tala ”klarspråk” om det läge Sverige befinner sig i.
– Riskerna och hotet mot Sverige sedan en knapp vecka tillbaka har ökat, säger han. Bydén pekar inte bara på Rysslands attack på Ukraina i torsdags, utan även på hårda och hotfulla uttalanden från rysk sida de senaste dagarna.
Han understryker dock att Försvarsmakten har en god lägesbild över vad som händer runt Sverige, men just nu syns inga oroväckande militära rörelser längs gränserna. Sambandsledningarna mellan Försvarsmakten och dess partners i andra länder ”glöder”. ÖB konstaterar att Ryssland har en bred verktygslåda, som att misskreditera befattningshavare, sabotage, påverkansoperationer, cyberattacker.
– Nu gäller det att vara på sin vakt, säger Bydén.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Utsatt säkerhetsläge

 1. vilket jävla svammel från ÖB vem o vad finns här som som Putin skulle vilja ha nä det är nog ÖB som vill sätta hjärnspöken på svenska folket för att äska mer festpengar för att få köpa mer leksaker.vill Putin ta sverige så tar det bara 5 minuter så är det klart.

  • Ännu en krigsförnekare…Kyrö.
   Kom ut från skalet.
   ÖB har nog koll på läget.
   Ett tag fick vi höra att NATO överdriver hotet från Ryssland, nu kan du…om du vill…följa kriget, så gott som live.

 2. Finland ligger nog mer risigt till nu när Putin bygger upp Ryssland och ska återta ta hem alla gamla länder och republiker.

  • Om inte Sverige tar Finland först … och några länder till som vi en gång hade … fast det är nog mindre sannolikt!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.