fbpx

Vaccineringen i Haparanda är igång

Under onsdagens morgon fick Haparanda 75 doser vaccin mot covid-19, som nu ges till äldre på särskilda boenden.

Elisabeth Hjelm, verksamhetschef för hälso- och sjukvården i Haparanda, räknar med att vaccineringen av de första 75 doserna ska vara klar redan till i morgon. Sedan ska de vaccinerade ha en andra dos om tre veckor.

Enligt Hjelm kommer Haparanda att få mer doser nästa vecka, och kommande veckor.

– Det är egentligen regionens ansvar att sköta vaccineringen, men vi har ett avtal med dem om att vi gör det, för vi vill få det gjort, säger hon med tanke på den höga smittspridningen inom kommunen och i samhället.

Flera regioner har valt att vaccinera sjukvårdspersonal först. Men Region Norrbotten följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vaccinerar de personer som riskerar bli allvarligt sjuka först:

Fas 1 (startad 27 december 2020)

• Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller som har hemtjänst.
• Personal inom äldreomsorg, hälsovård och sjukvård som arbetar nära personer som bor på särskilda boenden eller som har hemtjänst.
• Nära hushållskontakter till personer som har hemtjänst.

Fas 2 (beräknas starta februari 2021)

• Övriga personer som är 70 år och äldre, där de äldsta vaccineras först.
• Personer som är 18 år och äldre och som får insatser enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). • Detta gäller även personer som är 18 år och äldre och som har beslut om assistansersättningenligt socialförsäkringsbalken (2010:110).
• Personal inom vård och omsorg (inklusive LSS) som arbetar nära patienter och omsorgstagare.

Fas 3 (beräknas starta mars/april 2021)

• Övriga personer i åldern 18–69 år som tillhör en riskgrupp.

Fas 4 (beräknas vara genomförd juni 2021)

• Övriga personer som är 18 år och äldre och inte tillhör en riskgrupp

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Vaccineringen i Haparanda är igång

 1. Ni har kommit igång. Tack. Ni kan, men många i Haparanda förstår inte riskerna med Covid-19. En stor fråga är nu: Kommer Finland att stänga gränsen här uppe? Om det händer, får vi tacka dåliga beslut i Sverige och även i Tornedalen. I Haparanda tror människor att masker och handdesinfektion inte behövs. Kan vi inte tänka med egna hjärnor. Jag känner mig mycket säkrare i affärer i Torneå. Alla är även mycket försiktigare och KAN använda mask. Men. Hur länge kan jag gå till Torneå. 🙁

 2. Borde vara tvärtom den där ordningen, börja med Fas 4 och sen gå till Fas 3 – Fas 2 – Fas1, om man ska få stopp på smittspridningen i samhället så är det den ordningen man borde gå.
  Fas 4 är människor som är ute bland andra människor, dom sprider hela tiden smittan vidare, Fas3 människor är nog inte lika aktiva som Fas4 men är ändå ute och bland andra, Fas2 och Fas1 (gamla och sjuka) är nog inte så mycket ute bland andra människor och för inte smittan vidare, men dom som jobbar med gamlingar/sjuka bör nog vara bland dom första som får vaccinet, då drabbas inte Fas1 och Fas2 grupperna lika hårt.

  • ILTALEHTI: ”Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.” ”Hän muistuttaa, että sikainfluenssavirus lähti leviämään Suomessa vuonna 2009 Lapin kautta.

   Suurin huoli koskee Tornion ja Haaparannan rajaa. Torniossa uusien koronavirustapausten ilmaantuvuus on ollut kahden viikon aikana 74 tapausta 100 000 asukasta kohden, Haaparannassa puolestaan 908 tapausta 100 000 asukasta kohden.

   – Tilanne on erittäin vakava. Sen vakavuutta lisäävät Haaparannan väestön kontaktit Etelä-Ruotsiin. Tämä todennäköisesti lisää tai nopeuttaa muuntovirusten riskiä ja sen leviämistä pohjoiseen Etelä-Ruotsista, missä koronatilanne on vaikeampi, Taskila kertoo.

   Länsi-Pohjan viime viikon uusista koronavirustartunnoista 30 prosenttia oli peräisin Ruotsin puolelta. Kaikki tällä viikolla todetut kolme tartuntaa ovat peräisin Ruotsista.

   Taskilan mukaan tilannetta vaikeuttaa esimerkiksi erilainen maskinkäyttökulttuuri.

   – Haaparannalla maskien käyttöä niin kaupoissa kuin töissäkin on vähäistä Länsi-Pohjaan verrattuna.

   Johtajaylilääkäri: Nuuskareissut pois ensimmäisenä
   Työmatkaliikenteen lisäksi länsirajan alueella on paljon vapaa-ajan matkustusta koronaviruspandemiasta huolimatta.”

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.