fbpx

Vaccinpass för inresande till Sverige

Sverige ställer krav på vaccinpass även för inresande i Norden. Kravet ska börja gälla den 21 december.

Regeringen har nu fattat beslut om att införa krav på covidbevis vid inresa från alla EES-länder. Kravet träder i kraft på tisdag. I EES-länderna ingår alla 27 EU-länder och även Norge, Island och Liechtenstein. Samtliga inresande, även från de nordiska länderna, uppmanas att testas vid inresa till Sverige. Hur kravet på vaccinationsbevis ska kontrolleras vid inresa fanns under torsdagen inga uppgifter om. Den 29 januari 2021 mottog regeringen en hemställan från Folkhälsomyndigheten om att utländska medborgare måste uppvisa ett negativt covid-19 test för pågående infektion för att tillåtas resa in i Sverige. Det operativa ansvaret kontroller vid gränsövergångar landade på genomförande av Polismyndigheten under de månader som beslutet gällde. HB söker socialminister Lena Hallengren (S) via pressekreteraren under torsdagen men utan resultat. HB ställer frågan om polisen åter igen fått i uppdrag att genomföra gränskontroller till Johan Ribom, ställföreträdande lokalpolisområdeschef i Östra Norrbotten. – Vi har inga uppgifter eller information om det ännu, vi avvaktar och ser, säger han.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Vaccinpass för inresande till Sverige

  1. Det är väl som allt annat i Sverige det är på eget ansvar om man har corona pass eller inte. Landet är ju friland och öppen till allt och alla…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.