fbpx

Vaccinpass i Sverige införs idag

Från och med idag gäller covidpass i Sverige för allmänna sammankomster och evenemang med fler än 100 deltagare. Foto: Lisette Olsson-Höghäll

Från och med i dag måste svenskarna visa vaccinationsbevis och giltig id-handling för att bli insläppt på ett evenemang inomhus med fler än 100 personer. 

Det gäller bland annat för teater, bio, konserter och idrottsevenemang. Den 17 november 2021 meddelade regeringen avsikten om att gå vidare med Folkhälsomyndighetens hemställan om att möjliggöra användningen av vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med publik över 100 personer. Regeringens beslut landade i att börja gälla den 1 december. Personer under 18 år behöver inte visa upp vaccinationsbevis. Om vaccinationsbevis inte används vid nämnda tillställningar och sammankomster måste arrangören i stället vidta särskilda smittskyddsåtgärder. Deltagarna måste anvisas sittplats och ett sällskap får bestå av max åtta personer. Olika sällskap ska kunna hålla ett avstånd om minst en meter till varandra.

Ikraftträdandet av vaccinpass väcker missnöje bland flera svenskar. Bland annat finns en kampanj ”Stoppa vaccinpass i Sverige.” Privatpersoner uppmanas JO-anmäla de nya covidpassen och JO har inom de senaste två veckorna tagit emot över 9.000 anmälningar mot detta, rapporterar flera medier under onsdagen, bland annat Sveriges radio.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Vaccinpass i Sverige införs idag

 1. Först var det frivilligt med vaccin. Sen slutar det med krav för att ta sig överallt..

 2. Covidtestet (från Apoteket)…visar den även den nya mutationen ”omikron”…?
  Nån som vet…har varit sjuk men testet visar ”ej covid”.

 3. Mycket bra. Borde vara krav på vaccinpass överallt, inte bara över 100 och 18 år.

  Fick jag bestämma så skulle det vara krav på att folk vaccineras. Lagkrav som i andra länder, snart i t.ex. Tyskland och Österrike.

  Sluta med daltet.

 4. Vad gäller för Finnarna som åker obehindrat till Sverige???. Har läst att alla IVO platser i Finland är fullbelagda och söker hjälp i ”utlandet”. Hälsningar från tomten.

  • ”Våra” svenska styrande har ju inte stängt gränsen (eller gjort så mycket annat heller) så finnarna kan åka in här fritt.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.