fbpx

Vaccinpass i Sverige införs idag

Från och med idag gäller covidpass i Sverige för allmänna sammankomster och evenemang med fler än 100 deltagare. Foto: Lisette Olsson-Höghäll

Från och med i dag måste svenskarna visa vaccinationsbevis och giltig id-handling för att bli insläppt på ett evenemang inomhus med fler än 100 personer. 

Det gäller bland annat för teater, bio, konserter och idrottsevenemang. Den 17 november 2021 meddelade regeringen avsikten om att gå vidare med Folkhälsomyndighetens hemställan om att möjliggöra användningen av vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med publik över 100 personer. Regeringens beslut landade i att börja gälla den 1 december. Personer under 18 år behöver inte visa upp vaccinationsbevis. Om vaccinationsbevis inte används vid nämnda tillställningar och sammankomster måste arrangören i stället vidta särskilda smittskyddsåtgärder. Deltagarna måste anvisas sittplats och ett sällskap får bestå av max åtta personer. Olika sällskap ska kunna hålla ett avstånd om minst en meter till varandra.

Ikraftträdandet av vaccinpass väcker missnöje bland flera svenskar. Bland annat finns en kampanj ”Stoppa vaccinpass i Sverige.” Privatpersoner uppmanas JO-anmäla de nya covidpassen och JO har inom de senaste två veckorna tagit emot över 9.000 anmälningar mot detta, rapporterar flera medier under onsdagen, bland annat Sveriges radio.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Vaccinpass i Sverige införs idag

 1. Först var det frivilligt med vaccin. Sen slutar det med krav för att ta sig överallt..

 2. Covidtestet (från Apoteket)…visar den även den nya mutationen ”omikron”…?
  Nån som vet…har varit sjuk men testet visar ”ej covid”.

 3. Mycket bra. Borde vara krav på vaccinpass överallt, inte bara över 100 och 18 år.

  Fick jag bestämma så skulle det vara krav på att folk vaccineras. Lagkrav som i andra länder, snart i t.ex. Tyskland och Österrike.

  Sluta med daltet.

 4. Vad gäller för Finnarna som åker obehindrat till Sverige???. Har läst att alla IVO platser i Finland är fullbelagda och söker hjälp i ”utlandet”. Hälsningar från tomten.

  • ”Våra” svenska styrande har ju inte stängt gränsen (eller gjort så mycket annat heller) så finnarna kan åka in här fritt.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN