fbpx

Vägglöss kan hittas i begagnade möbler

TORNEDALEN: Från att i princip vara utrotad i hela västvärlden, börjar vägglössen leta sig tillbaka i vrår och krypin runtom i de svenska hemmen. Numera kan det finnas risk att hitta vägglössen i loppisfynd.

Enligt statistik från Anticimex har saneringarna av vägglöss ökat med hela 60 procent sedan år 2014. Den främsta orsaken har varit ökat resande, då vägglössen följer med hem i resväskan från semesterorten. En annan plats där man kan hitta vägglöss är från begagnade möbler. Loppisfynd som sängar, soffor och andra möblemang med stoppning, är både klimatsmart och ofta bra för plånboken. Om du är osäker på varför möbeln säljs eller inte vet vart den kommer ifrån, är det mycket bra att undersöka möbeln. Be att få inspektera möbeln efter vägglöss.

– Typiska tecken på vägglöss är svarta prickar – vägglusens spillning, och skalbitar, men har möbeln stått oanvänd ett tag kan vägglusen ha gått i dvala och då är det svårare att upptäcka, säger Susanne Fagerberg, skadespecialist på Länsförsäkringar.

Vid köp av en begagnad möbel bör den dammsugas ordentligt. Resårer, dragkedjor och andra ofta svåråtkomliga skrymslen, som utrymmet mellan ett ben och möbeln, är ofta där vägglöss kan upptäckas. Om du upptäcker vägglöss hemma hos dig ska du ringa ditt försäkringsbolag. Bor du i en hyresrätt kontaktar du bostadsföreningen eller hyresvärden.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Vägglöss kan hittas i begagnade möbler

 1. Jobbade på sanerings företag och kan meddela att vi uteslutande åkte till invandrar täta områden och sanerade.

 2. Största lusen från umeå. Kanske en PK veganbladlus med skygglappar.

 3. Vägglöss i möblerna. Övriga löss florerar fritt i kommentatorsfälten. Fy f…

 4. Klart som korvspad självklart.
  Resande folk för med sig sin kultur inom alla områden!

 5. Vi får hoppas det snart kommer någon nyhet om saker som tillverkas i Kina och andra låglöneländer innehåller löss!

  Fast de innehåller ju i för sig värre saker dvs gifter.

 6. Haha nu fick finska ordet verkligen en mening ”kirpputori” = ”lösstorget”.

  Även ”loppis” är ju egentligen samma sak ”loppmarknad” 😂

  Nä skämt skämt jag är själv för återvinning och jag hoppas sådana här nyheter nu inte får folk sluta köpa begagnat.

 7. vägglössen är ett tecken på mångkultur..men som vanligt skall Svensken skuldbeläggas..Anticimex vet garanterat hur fördelningen är..Väntar med spänning på Bert Karlssons uttalande ang saneringar…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka