fbpx

Vägglöss kan hittas i begagnade möbler

TORNEDALEN: Från att i princip vara utrotad i hela västvärlden, börjar vägglössen leta sig tillbaka i vrår och krypin runtom i de svenska hemmen. Numera kan det finnas risk att hitta vägglössen i loppisfynd.

Enligt statistik från Anticimex har saneringarna av vägglöss ökat med hela 60 procent sedan år 2014. Den främsta orsaken har varit ökat resande, då vägglössen följer med hem i resväskan från semesterorten. En annan plats där man kan hitta vägglöss är från begagnade möbler. Loppisfynd som sängar, soffor och andra möblemang med stoppning, är både klimatsmart och ofta bra för plånboken. Om du är osäker på varför möbeln säljs eller inte vet vart den kommer ifrån, är det mycket bra att undersöka möbeln. Be att få inspektera möbeln efter vägglöss.

– Typiska tecken på vägglöss är svarta prickar – vägglusens spillning, och skalbitar, men har möbeln stått oanvänd ett tag kan vägglusen ha gått i dvala och då är det svårare att upptäcka, säger Susanne Fagerberg, skadespecialist på Länsförsäkringar.

Vid köp av en begagnad möbel bör den dammsugas ordentligt. Resårer, dragkedjor och andra ofta svåråtkomliga skrymslen, som utrymmet mellan ett ben och möbeln, är ofta där vägglöss kan upptäckas. Om du upptäcker vägglöss hemma hos dig ska du ringa ditt försäkringsbolag. Bor du i en hyresrätt kontaktar du bostadsföreningen eller hyresvärden.

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Vägglöss kan hittas i begagnade möbler

 1. Jobbade på sanerings företag och kan meddela att vi uteslutande åkte till invandrar täta områden och sanerade.

 2. Största lusen från umeå. Kanske en PK veganbladlus med skygglappar.

 3. Vägglöss i möblerna. Övriga löss florerar fritt i kommentatorsfälten. Fy f…

 4. Klart som korvspad självklart.
  Resande folk för med sig sin kultur inom alla områden!

 5. Vi får hoppas det snart kommer någon nyhet om saker som tillverkas i Kina och andra låglöneländer innehåller löss!

  Fast de innehåller ju i för sig värre saker dvs gifter.

 6. Haha nu fick finska ordet verkligen en mening ”kirpputori” = ”lösstorget”.

  Även ”loppis” är ju egentligen samma sak ”loppmarknad” 😂

  Nä skämt skämt jag är själv för återvinning och jag hoppas sådana här nyheter nu inte får folk sluta köpa begagnat.

 7. vägglössen är ett tecken på mångkultur..men som vanligt skall Svensken skuldbeläggas..Anticimex vet garanterat hur fördelningen är..Väntar med spänning på Bert Karlssons uttalande ang saneringar…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.