fbpx

Varnar för ny våg i Europa

Folkhälsomyndigheten höll årets första pressträff under lördagen. På den varnade Anders Tegnell för en ny våg i Europa efter jul- och nyårshelgerna. 

– Vi kan se att det tyvärr är ett antal länder i Europa som hade en nedgång, men som nu är på väg uppåt. Det är en tendens mot en ny våg i Europa, sade Tegnell på pressträffen.

Han poängterade också att nedgången i konstaterade fall kan bero på att färre provtagigt sig under jul- och nyårshelgerna, samt fördröjd rapportering. Ett antal länder i Europa som haft nedgång  är på väg uppåt igen och Tegnell säger att man ser tendens på att vi kommer få en ny våg efter helgerna  om inte de insatser vi gör får en mycket större effekt än vad de haft hittills

– Vi får räkna med ett fortsatt svårt läge med ganska svår smittspridning efter helgerna, sade Anders Tegnell.

Under mellandagarna har total elva fall av den brittiska virusmutationen konstaterats i Sverige och ett fall av den Sydafrikanska varianten. Fallen har upptäckts genom utökad övervakning och har koppling till resor. Sannolikheten bedöms som hög för att fler fall upptäcks. Virusvarianterna har hittats i flera regioner i landet, oklart i vilka,

”Den här utvecklingen visar att pandemin inte är över, det kommer nya överraskningar hela tiden”, påpekade Tegnell och underströk vikten av att hålla sig till rekommendationer och restriktioner.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.