fbpx

Vasa Värmes vinster går till skatteparadis

Vasa Värme Holding plockade varje år ut koncernbidrag som var högre än vinsten.
Vasa Värme Holding AB plockade varje år ut koncernbidrag som var högre än vinsten från helägda Vasa Värme Kalix AB

HAPARANDA: På måndag tar fullmäktige i Haparanda beslut om man ska sälja 51 procent av aktierna i det egna värmeverket till Vasa Värme Holding AB. HB:s granskning visar att Vasa Värmes affärsidé är att inom lagens ram plocka ut maximal vinstutdelning genom koncernbidrag, som i nästa steg går till koncernmodern i skatteparadiset Luxembourg.

Vasa Värme äger sedan 2014 alla aktier i Vasa Värme Kalix AB, som driver Kalix värmeverk. Dessutom äger man fem andra mindre värmeverk i Sverige.

HB har gått igenom kalixbolagets årsredovisningar åren 2015-2018.

Under den perioden gjorde kalixbolaget en sammanlagd vinst på 43,7 miljoner kronor. Under samma period lämnade man koncernbidrag till den svenska modern Vasa Värme Holding AB på sammanlagt 51,9 miljoner kronor.

Hade Kalix kommun ägt värmeverket så skulle man kunnat göra samma uttag och pengarna hade gått till vård, skola och omsorg.

Mer än vinsten

Vasa Värme tog alltså ut 8,2 miljoner kronor mer än vinsten. Från holdingbolaget går pengar vidare till koncernmodern Swedish District Heating 2. S.á.r.l. med säte i Luxembourg. Alltså samma lågskatteland där Mikael Fahlander hade sin koncernmoder under många år.

Efter koncernbidragen under rubriken ”bokslutsdispositioner” betalade Vasa Värme Kalix noll kronor i bolagsskatt under fyra av fem år. Ett år betalades 400.000 kronor. Utan koncernbidragen hade bolagsskatten till staten blivit cirka nio miljoner kronor.

Inget riskkapitalbolag

Men det är fel att kalla Vasa Värme Holding eller koncernmodern i Luxembourg för riskkapitalbolag som investerar för att snabbt sälja vidare med hög vinst. Man har i Kalix investerat i nya värmekulverter, ny panna till Setras sågverk och planerar en stor investering i en ny stor panna i värmeverket.

Luxembourgbolagets ägare är pensionstiftelser och försäkringsbolag i London och Stockholm, och de brukar inte placera pengar i riskkapitalbolag. Bland annat finns en holländsk pensionsstiftelse för tandläkare som en av ägarna.

Håller inte med

Vasa Värme Holdings vd och styrelseordförande Lars Strömberg säger till Haparandabladet att han inte håller med om att man tar ut maximala uttag i form av koncernbidrag, dock utan att ge konkreta argument för sin åsikt. Han håller inte heller med om att Luxembourg skulle vara något skatteparadis.

Han försäkrar samtidigt att företaget driver långsiktig verksamhet.

”Korkat”

Förra kommunalrådet Peter Waara (S) säger till HB att en försäljning till Vasa Värme riskerar att bli ”Barents Center nummer 2” för kommunen och att det är korkat att sälja bort en av få kommunala verksamheter som är lönsam.

– Om villaägaren Kalle Karlsson i Haparanda höjer inomhustemperaturen med en grad så får han betala fem procent mer till värmeverket. För mig framstår det som obegripligt varför Kalle Karlssons ökade betalning ska gå till ökad pension för tandläkare i Holland – när de kunde gå till den egna kommunen, säger Waara.

I Kalix förorsakade försäljningen av värmeverket aldrig någon debatt eftersom kommunen ägde bara fyra procent av bolaget och Vattenfall resten. Vattenfall var, enligt en kalixekonom med insyn i bolaget, en lika god kålsupare som Vasa Värme när det gäller uttag av vinster.

Mer detaljer finns i HB papperstidningen.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

38 kommentarer på “Vasa Värmes vinster går till skatteparadis

 1. Funderaren… du verkar ju ha tagit en riktig funderare märker jag! 🙂 Jomenvisst… så är det, det är som du säger om makt, makt kan göra en galen. Maktgalna människor som redan fått blodad tand söker sig till makten för att bli än mer maktgalna. Makt korrumperar, och det är kanske inte så bra att utsätta sig för den risken – men sen har vi ju det dåliga sällskapet (de maktgalna kötthuvudena i kommunhuset), de är inte heller så roliga att ha att göra med. Nä, usch… jag är glad att vara en fritänkare och obekväm sanningssägare… skönt att slippa ha med maktgalna idioter att göra.

 2. Knapsu: Jag mot Haparandabornas faktaresistens? Jag skulle tro att Haparandaborna vinner demokratiskt sett i alla fall.

 3. Ferrum har rätt i att det råder faktaresistens hos haparandaborna, det är ju han själv ett lysande exempel på.

 4. Simon Templar: Det är bra att det inte är direktdemokrati så dåligt pålästa medborgare är här i Haparanda. Faktaresistens råder i haparandabornas kunskapsbank.

 5. Catarina Lindmark m.fl som står bakom dessa planer – tro inte att vi ägare av detta värmeverk – vi kommuninvånare – glömmer vilka det var som mer eller mindre gav bort värmeverket, om ni låter det säljas. Bara för att ni råkat bli politiker innebär det inte att NI äger värmeverket. Tänk på det när du och dina kolleger röstar på måndag.

  Dags för övrigt att återinföra tjänstemannaansvaret samt införa direktdemokrati – näst intill varenda en av ”våra” politiker har ju vid det här laget bevisat att de inte har folkets bästa i åtanke.

  Mycket bra granskat, Lars Pekka, och andra på Haparandabladet.

 6. Resultanten: Då har du läst helt fel. Jag märkte när jag läste samma sak att flera motskribenter inte läst innan de kommenterar, det är ett vanligt förekommande beteende. Läs detta noggrant innan du svarar.

 7. Det är ingen skillnad på en kapitalists hjärna och en kriminells hjärna – de fungerar på exakt samma sätt…. de är i grunden bedragare. Politikerna svamlar och lovar dyra vallöften men i praktiken bedrar de folket.

 8. Var någon som skrev så klokt i facebook.

  Man vill sänka skatterna men höja avgifterna på allt.
  Vill man ha sådant samhälle kan man flytta till USA. Där är det just sådant system. Man måste ha försäkringar på allt och advokater mm.

 9. Jo nästa grop lär det bli när alla tjatar om gropen och inte har något nytt att komma med.

  Gropen är historia men det här är nutid.

  Det är tur i alla fall att man själv inte är ansluten till det där nätet.

 10. Jag förstår inte heller vad SD har med detta att göra. Det finns väl inte ens en representant för SD i kommunen??

 11. Haparandakommun kan inte låna pengar billigt för att bygga t.ex. en skola. Om kommun får lån så blir det till hög ränta och snabb återbetalning. Det är därför hela denna Barentcenter-skandalen öht. påbörjade för snart tio år sedan. Sossarna svamlar runt och letar syndabockar. Skärp er.

 12. Jag vidhåller. En kommun ska inte äga sådan verksamhet lika lite som att staten skulle äga fartygsvarv etc.

 13. Fakta
  Vad har SD med denna tråd å göra?? Du måste ha svårt å sova under nätterna som har så svåra problem med SD så du måste dra in dom i alla diskussioner.

 14. Är det inte på tiden att bromsa upp hela affären. Gör om och gör rätt. Om man har för avsikt att sälja kommunal egendom så gäller anbudsförfarande och inte återigen någon egen konstruktion såsom det blev med Barents Center. Vid anbudsförfarande har alla aktörer rätt att lämna ett bud och inte som nu att någon i smyg lämnar ett bud och så tror man att politiken skall omgående besluta i detta så stora ärende. Problemet är att man är så naiv så man låter köparen ställa villkoren och säljaren dvs kommunen försöker tillmötesgå villkoren genom att forcera fram detta ärende.

 15. just detta med att sälja ut offentlig egendom är typiskt för borgerliga partier, i alla fall sådana verksamheter som genererar vinst.. sådana verksamheter som går med förlust det kan skattebetalarna med fördel få äga.. exemplen är många, både på riksnivå som kommunal nivå… spännande att få följa upp den här affären. Nåt för HB att hålla koll på är min åsikt!

 16. Ferrum nu levererar du dina matematiskt dåligt underbyggda funderingar om att tillsammans kan vi inte göra något bra. En kassako som står och mjölkar dagligen säljer man inte till grannen, desutom i smyg.
  Men vem förvånas egentligen om man tittar på nuvarande majoritet i fullmäktige.
  Kosta vad det vill bara vi har ett privat företag bakom för de kan minsann ordna upp saker och ting har sagts under lång tid av många. Istället för att styra upp statliga, regionala, kommunala verksamheter, så är det privat som haussas!

 17. Haparanda stad har skulder upp över skorstenen på värmverket. För att kommunen ska få fördelaktiga lån med låg ränta för att bygga skolor så krävs det att ekonomin saneras och att man får budgeten i balans. Sossarnas struntprat borde höra hemma i vedpannan på värmeverket. Har de inte pratat tillräckligt?

 18. SD:are ser en vinst! Det vet inte varför? Ingen egen poitik, lutar åt extremhögern för svaret? Håller med högern och kristna för säkerhets sull! SD är ett parti utan egen ideolgi, man anpassar sig till extremhögern i politiken!

 19. fattar ni inte att de här är inget som handlar om ekonomi utan bara om idelogi som är enl extrema högern att det som är lönsammast för oss skattebetalare är nått fel och skall säljas ut

 20. Så många intressanta kommentarer.

  Kommunen har inte betalat en krona för värmeverket förrän de 51% av aktierna köptes tillbaka av VF.
  Om de rapporterade tillgångarna i det senaste bokslutet för haparanda värmeverk stämmer, så innebär deras lånegrad att det kan lånas upp till c:a 200 miljoner.

  Ett nytt flis/pellets/RT värmeverk med termoelektrisk generator för att även producera el, kostar bra mycket mindre än 200 miljoner.

  Dvs. köpa bolaget, belåna bolaget (därav ny värdering) och betala bolaget med, av bolaget lånade pengar, för köpet av bolaget.
  och så står kommunen där med byxorna nere.

 21. Äntligen bra grävjobb Örjan! Mera av den granskande journalistiken tack! Snart börjar jag att premma om du fortsätter på detta utomordentliga sätt! 👍

 22. Undrar, läser att kommun skall sälja för 87 mil , och att de pengarna skall tillbaka i värmevärket ? Och att kommun då har 49%,och faktiskt inte kan bestämma var pengarna skall brukas. Eller är det så att pengarna kommer in till kommun så att dom kan bruka dom på infrastruktur, vård skola etc ?

 23. Min beräknade förbrukning av fjärrvärme å med 2020s priser hade kostat mig ca 650kr mer i Kalix än den kommer göra här i Happis. Så inte har dom lägre priser 🙂
  Det är ca 40kr lägre årsavgift men ca 30kr högre kostnad per MWh i Kalix så ju mer du förbrukar desto dyrare blir det i Kalix jmf med Happis.

 24. Du Eldarn. Du kanske inte vet om att de kommer energi från Finland? Och vars finnar behöver energi själva.så Haparanda riskerar att bli utan. Ska befolkningen frysa då? Bara för att Peter waara gjorde bort sig i Barents center så gör inte alla de.
  Catarina L klok 👍

 25. Kalix eldar rivtträ (RT) grot och bark medans Haparanda kör mest med torv och spån enligt en säker källa! Nån som har fossila teorier?

 26. Sedan till den politiska delen av affären som också kräver kunskap vilket Catarina Lindmark tydligen besitter i sin övertygelse av ett företag som hon tror på.
  Svarta moln målar hon upp när det gäller kommunens engagemang och räddaren i nöden i form av Vasa Värme kommer in och löser hela situationen till ingen kostnad alls i framtiden verkar det som.
  Det gjordes med Fahlander också fast vi kanske inte bör jämföra med det projektet.
  Om Vasa Värme kan klämma fram en vinstmarginal på 10-13% efter att dessutom betalat kommunen åtskilliga tiotalsmiljoner så kan kommunens folk göra det än bättre.

 27. Anläggningen är inte i så dåligt skick att det behövs en ny. Med enkla medel som inte är så kostsamma går det att både renovera,bygga till och uppgradera värmeverket.
  Sedan behöver man inte fullständig kompetens inom kommunen för alla delar av värmeverket,den finns lättillgänglig för den som vill och söker komptens vid viss tid och för visst projekt. Här är det viktigt att ett kontrakt med en entreprenör är välskrivet och att det byggs ett förtroende
  Viktigt är också att man har rätta personerna på verket men än viktigare att ledning,VD är engagerade och håller i kostnaderna.

 28. Jag är övertygad att Vasa Värme blir en bra delägare. Kommunen får in det kapital som behövs att investera i ny anläggning utan att behöva låna. VV kommer med kompetens som krävs för att kunna driva och bygga nytt. 2016 när kommunen blev 100% ägare så har vinsten gått ner varje år och är ingen kassako längre, trots att vi har högre avgifter än i Kalix. Fortsätter det så är det snart nere på minus? VV kan sköta det affärsmässigt bättre och ge vinster där kommunen får 49% av vinsten.
  Jag har villa & 2 affärsfastigheter m fjärrvärme och tvekar inte en sekund på att detta är en bra affär för alla

 29. En kommunal verksamhet som genererar ekonomiskt överskott, som fyller kommunens kassa med pengar i stället för att dränera kassan, ska man verkligen sälja en sån verksamhet ?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.