fbpx

Vattenläcka bakom kabelbrott på Coop

Kabelbrottet som orsakade problem med kortbetalningen på Coop förra veckan är provisoriskt reparerat och ska lagas ordentligt till sommaren när marken har tinat. Foto: Anneli Sundbom

En akut vattenläcka på Stationsgatan i Haparanda förra söndagen låg bakom att Coop förlorade bredbandet.
Patrik Lamberg, projektledare på tekniska kontoret i Haparanda konstaterar att det var förra söndagen, när en vattenläcka på Stationsgatan vid hälsocentralen skulle åtgärdas som grävskopan orsakade ett kabelbrott som drabbade bland annat Coop.
Fiberkabeln var fastfrusen i tjälen och gick sönder när de skulle lokalisera vattenläckan. Lamberg menar att även om de vet var kablarna ligger är det inte helt lätt att gräva exakt, på detaljnivå, eftersom tjälen gör att hela tjälfrusna marksjok följer med.
Svårt projekt
– Det är stor risk för det på vintern. När man måste gräva i panik är det en stor risk för kablar som ligger i schaktet där det grävs. Det är typ det värsta vi gör, det brukar gå åt pipsvängen, säger Patrik Lamberg.
Hushållens tillgång till vatten prioriteras före fiber och att tina tjälen skulle ha tagit för lång tid. Vattenläckan i sig var snabbt åtgärdad och var klart senare under söndagskvällen.
För Coop orsakade brottet på nätfiberkabeln ett betydligt längre stopp, som HB skrivit tidigare var matbutiken utan nättäckning i två dygn, vilket hade stor påverkan i matbutiken på flera plan. Butikschefen Christer Lundqvist uppskattar att de förlorade försäljningsintäkterna landar på cirka 100.000 kronor.
Problemet med kortbetalning löstes när en tillfällig lösning med mobil 4G router installerades på tisdagskvällen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Vattenläcka bakom kabelbrott på Coop

  1. Det finns utmärkta kartor att konsultera innan man gräver som visar var kablar och rörledningar finns. Om man gräver nära en kabel kan man ju gräva för hand med spade för att minska möjligheten att skada en närliggande kabel i stället för att använda grävmaskin.

    Suezkanalen och Göta kanal grävdes ju för hand medelst spade…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Nu tar kvinnorna plats

Fler kvinnor tar plats på ledande positioner i kommunen den här mandatperioden.
– Det är viktigt att hälften av befolkningen också är representerade inom politiken. Ska vi lyfta jämställdheten i vår kommun så måste politiken visa vägen och vara ett föredöme, säger kommunalrådet Nina Waara (S).