fbpx

Dricksvattnet i Nikkala är tjänligt

Laboratoriet som har analyserat vattenproverna från Nikkala uppges ha gjort en felbedömning. Rätt ska vara att vattnet är tjänligt.

Sofia Rosendahl, VA- och gatuchefen, uppger för Haparandabladet att provsvaret för förra veckans prov kom idag digitalt och det visar att vattenprovet inte alls hade för höga värden av mikroorganismer – vilket analysföretaget felaktigt uppgett.

– Det är positivt. Men det är tråkigt att de gav fel besked, för det är ju alltid någon som blir orolig, säger Rosendahl och uppger att någon hade lagt till en nolla för mycket, värdet av mikroorganismer var inte 120 utan 12.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “Dricksvattnet i Nikkala är tjänligt

 1. Klåpig hantering från kommunens sida av hela vattenkatastrofen i just framförallt Nikkala som pågått under många år utan att nån lyssnat tills byn slöt upp efter att många blev drabbade av hälsoproblem bland annat, och offentligt gick ut med hur illa det var. Arrogant och ignorant har de behandlat folk som klagat på sitt sk dricksvatten

 2. Det är inte bara vattnet som är under all kritik bygglovshandlingar är ochså bedrövligt i kommunen vi har väntat ett år nu på en lekställning för barnen på sätt och vis kommande hantverkare så flytten är nära nu

 3. Vattnet luktar mögel och huden kliar efter dusch, ögonen svider och magen är inte i form. Har inget annat val än att köpa vatten för dryck och matlagning. Tyst från kommunen, sägs att det tas prov från referenspunkter och det är alltid tjänligt med anmärkning. Vad görs åt anmärkningarna? då dessa anmärkning måste stå för lukt osv som vi boende upplever.

  • Enda som görs åt anmärkningarna är att dom chockklorerar vattnet och sen håller dom tummarna. Jag har inte druckit vattnet sen sep 2021. Ersättningafrågan lovade dom under byamötet under förra hösten att se över. Detta svar fick jag från Sofia nu i oktober
   ”Enligt tidigare rättspraxis så uteblir ersättning till fastighetsägare som använt dricksvatten till bland annat bad- och tvättmöjligheter.”
   Så mao får vi inte ett skit men får betala fullt pris för gult&grumligt ’dricksvatten’.
   När vattenledningarna luftvattenspolades förra hösten skulle det komma en rapport senare. Jag begärde ut den men det enda den visade var en karta som visade punkterna var dom spolat, rapporten fanns inte med. Jag efterfrågade rapporten igen men fick till svar : Detta är vad vi har att ge.

 4. Det är så fruktansvärt mycket mörkande om vattnet i kommunen.
  Grävandet på Strandstråket stod still i nästan 3veckor(det skulle börjas på våren men kom i igång i september först, dom gräver än)
  En hörde av sig till kommun om varför det inte händer nåt, -Grävmaskinist sjuk blev svaret. En annan ställde ställde samma fråga – Grävmaskin trasig väntar på delar. Grävmaskinsentrepenören uppgav däremot att kommunens egen miljöinspektör stoppat grävandet pga felaktig hanterande.
  Som sagt är nog flera ’hundar’ begravda i våra vattenledningar. Tycker haparandabladet skulle kunna gräva lite i detta.

 5. Nog är det dags för Nikkalabor att kontakta ex Uppdrag Granskning eller annan grävande journalistik. Annars kommer det aldrig bli bättre dricksvatten i Nikkala och Sofia kommer alltid gå ut med att det är tjänligt vatten – oavsett vad resultatet visar. Dags för en offentlig granskning av ALLA prover OCH provresultat.

 6. ”……och uppger att någon hade lagt till en nolla för mycket”. Dubbelkollar man inte jobbet man utför? Jag menar, det handlar ju inte om småsaker här….

  • Undrar just hur ofta det händer att någon råkar ta bort en nolla från sådana resultat …

 7. Vattnet smakar illa och luktar mögel i nikkala. Vi är tvungna att köpa eller hämta vårat dricksvatten från angränsade byar eller stan. Så här har de varit i flera månader och ingen verkar kunna fixa problemet. Känns helt otroligt att vi inte ens kan ha drickbart vatten i våra kranar.

 8. Prut i byxan och hade bra jag tror jag bajsar lite mera!
  Det stinker i bland mögel när man öppnar vatten kranen o brunt vatten.inte konstigt att det inte blir bra ännu heller!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka