fbpx

Växande varseltal och nyinskrivna arbetslösa

TORNEDALEN: Pandemin fortsätter att påverka den svenska arbetsmarknaden med höga varseltal och ett stigande antal nyinskrivna arbetslösa på Arbetsförmedlingen.

Den 6-12 april har 6.600 personer blivit varslade om uppsägning. Under perioden 1 mars – 12 april har Arbetsförmedlingen registrerat totalt 56.133 personer som varslades om uppsägning. Den vecka då flest varsel registrerades var mellan den 23 – 29 mars då antalet personer berörda av varsel uppgick till 18.433, antalet är nästan dubbelt så många som hela april månad förra året.
Det är främst personer inom hotell- och restaurang, bemanning och handel som är berörda av varsel om uppsägning. Men effekterna sprider sig och industrin har under den senaste veckan tagit en större andel.
Nyinskrivna arbetslösa ökar stadigt och mellan den 6 och 12 april har 13.835 personer skrivit in sig som arbetslösa, det är 7.861 fler än samma vecka i fjol. Mellan den 1 mars – 12 april i år skrev 82.255 personer in sig som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Det är en dubblering jämfört med i fjol.
Arbetsförmedlingen bedömer att läget på arbetsmarknaden är allvarligt och fortsätter utvecklingen kan en topp nås under sommaren med runt 10 procent inskrivna arbetslösa.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.