fbpx

Arbetslösheten fortsätter att minska

Arbetslösheten i riket liksom i Norrbotten fortsätter att minska.

Enligt senaste rapporten från Arbetsförmedlingen var 6,4 procent av befolkningen i landet  inskrivna som arbetslösa, vilket är en minskning med 0,6 procentenheter.

Samtidigt ökar antalet lediga jobb i Platsbanken. I mars var antalet lediga jobb 223.000 vilket kan jämföras 207.000 ett år tidigare.

− Konjunkturnedgången har ännu inte påverkat arbetslösheten i stort och det finns fortfarande ett stort behov av arbetskraft med efterfrågade kompetenser, säger Marcus Löwing, analytiker på AF, i ett pressmeddelande.

I Norrbotten sjönk andelen inskrivna arbetslösa med 0,9 procentenheter till 4,5 procent.

Även i Östra Norrbotten och Tornedalen har arbetslösheten minskat. Enligt senaste siffrorna för mars 2023 var 8,5 procent arbetslösa i Haparanda, vilket är en minskning med 0,8 procentenheter jämfört med mars 2022.

I Pajala var andelen arbetslösa 2,9 procent i mars i år – en minskning med 1,2 procentenheter.

I Övertorneå var 4,5 procent inskrivna arbetslösa i mars i år – en minskning med 1,7 procentenheter.

I Kalix var 5,4 procent inskriva som arbetslösa i mars år, vilket är en förändring med -0,5 procentenheter.

I Överkalix var 5,2 procent inskrivna som arbetslösa – en minskning med 1,3 procentenheter.

Vid jämförelser mellan åren ska man beakta att pensionsåldern höjdes vid årsskiftet i Sverige med ett år, vilket påverkar Arbetsförmedlingens månadsstatistik och beräkningar av andel inskrivna arbetslösa. Tidigare var åldersspannet 16-64 år, nu år åldersspannet 16-65 år.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.