fbpx

Arbetslösheten fortsätter att minska

Arbetslösheten i riket liksom i Norrbotten fortsätter att minska.

Enligt senaste rapporten från Arbetsförmedlingen var 6,4 procent av befolkningen i landet  inskrivna som arbetslösa, vilket är en minskning med 0,6 procentenheter.

Samtidigt ökar antalet lediga jobb i Platsbanken. I mars var antalet lediga jobb 223.000 vilket kan jämföras 207.000 ett år tidigare.

− Konjunkturnedgången har ännu inte påverkat arbetslösheten i stort och det finns fortfarande ett stort behov av arbetskraft med efterfrågade kompetenser, säger Marcus Löwing, analytiker på AF, i ett pressmeddelande.

I Norrbotten sjönk andelen inskrivna arbetslösa med 0,9 procentenheter till 4,5 procent.

Även i Östra Norrbotten och Tornedalen har arbetslösheten minskat. Enligt senaste siffrorna för mars 2023 var 8,5 procent arbetslösa i Haparanda, vilket är en minskning med 0,8 procentenheter jämfört med mars 2022.

I Pajala var andelen arbetslösa 2,9 procent i mars i år – en minskning med 1,2 procentenheter.

I Övertorneå var 4,5 procent inskrivna arbetslösa i mars i år – en minskning med 1,7 procentenheter.

I Kalix var 5,4 procent inskriva som arbetslösa i mars år, vilket är en förändring med -0,5 procentenheter.

I Överkalix var 5,2 procent inskrivna som arbetslösa – en minskning med 1,3 procentenheter.

Vid jämförelser mellan åren ska man beakta att pensionsåldern höjdes vid årsskiftet i Sverige med ett år, vilket påverkar Arbetsförmedlingens månadsstatistik och beräkningar av andel inskrivna arbetslösa. Tidigare var åldersspannet 16-64 år, nu år åldersspannet 16-65 år.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka