fbpx

Färre unga arbetslösa

Efter pandemin har den svenska arbetsmarknaden gjort en stark återhämtning.

Det meddelande arbetsmarknad- och jämställdhetsminister Eva Nordmark och finansminister Mikael Damberg under en pressträff.

Antalet inskrivna arbetslösa ungdomar vid Arbetsförmedlingen har minskat med 30 procent mellan juni 2021 och juni 2022.

– Vi har en mycket positiv utveckling på svensk arbetsmarknad där arbetslösheten fortsätter att minska på bred front och över hela landet. Vi ser att branscher där många unga arbetar, såsom besöksnäringen, restaurangbranschen och handeln har återhämtat sig med kraft efter pandemin och suget efter arbetskraft är stort, säger arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark.

Sedan juni 2021 har arbetslösheten bland unga minskat med 3,8 procentenheter: från 9,6 procent till 7,5 procent

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Färre unga arbetslösa

 1. Tur att inte verket hann säljas utomlands. Det var på håret. Tack Bengt för din insats, idag ståtar KI med många hundra anställda utan bidrag. Fiini liike

 2. Det märks att det är valtider. Så mycket svammel det kommer upp på ytan bland alla kommentarer.

 3. varför är centerpartiet så emot att samarbeta med vänsterpartiet som står för arbetarnas rättigheter som att tillhöra ett fackförbund. och som vill ha justa villkor i sjukp, föräldrap, a-kassa m.m. varför är centern emot dessa välfärdsförmåner för oss arbetare? ja säg det! jo för centern är ett liberalt parti där arbetsgivarna är dom högst rankade och vi arbetare är ett ”slavfolk” som ska se upp till dessa s.k arbetsgivare. sen vill dom sänka arbetsgivare avgifterna för företagen. vilket är helt fel politik. företagen anställer den personal dom behöver utan subentioner. de är fakta. och till gällande kollektivavtal som centern även är emot. och centern som ett landsbygsparti. tablå. centern har medfört att försäkringskassan, bilprovningen, kronofogemyndigheten, arbetsförmedlingen, sveaskog, apoteken, har flytt landsbygden och inga privata kapitalister har tagit över i landsbygden. nä centern är ett ”farligt” parti att för oss att samarbeta med. för dom kommer att ställa krav för deras skadliga liberala politik fast dom är ett litet skadligt parti som är 5 gånger mindre än vi stadsbärande (s).

 4. Totalt är arbetslösheten nere på 6,7 %, detta trots en massinvandring p.g.a. krig på ca 140.000 personer och en 2-årig pandemi under senaste 4 åriga mandat perioden. Borgarna lämnade år 2014 en arbetslöshet på över 8 %!!

 5. Häpna inte på siffrorna, i Pajala har de styrande politikerna sett till att alla är likvärdiga i kommunen. Att oppositionen med Framtid S i täten nedvärderar bybor är inget nytt, även en Moderat partiledare tyckte att ”stockholmare är smartare än lantisar”. Detta förklarar varför Framtid S har Moderaterna till samarbetspartner i Pajala kommun. Akta er!

  • Precis tvärtom, en del bybor(inte alla) hatar Centralorten. Sossarna har ju KD som lierade, är det bättre?

   • Det råder demokrati i Sverige. Innan och efter förra valet accepterade inte vissa gråa centralist socialdemokrater partiets demokratiska beslutsprocesser och bildade därför eget parti. Efter valet visade det sig att de hade lämnat socialdemokratin helt och istället samarbetade kommunalt med moderaterna. Om de hade varit socialdemokrater så hade S haft egen majoritet i fullmäktige. Sanna socialdemokrater tar ansvar och struntar inte i kommunens medborgare vare sig i centralorten eller ute i periferin. Det visar nytt badhus- och reningsverksbeslut. Kommunen blomstrar åter överallt. Välkommen.

    • Hade varit mer intressant och veta hur det ligger till i Haparanda kommun istället för övriga sverige

     • Pajala kommuns satsning på bastubad åt utländska finansiärer efter det att LKAB vägrade att ta sig an exploatering av Pajalas malmfält var lyckad. Allt detta är Socialdemokraten Bengt Niskas förtjänst. I verkligheten åkte finansiärerna på flera miljarders blåsning. I samma veva konkurrerade världens gruvor ut varandra med statliga medel, till sist blev det lönsammare för de flesta att betala lön hem till soffan åt arbetarna. Även bastubadande finansiärerna kallnade och gav upp, men absolut inte Bengt Niska. Ordspråket den enas död är den andras bröd besannades åter. Inhemska finansiärer tog i princip över konkursboet och återstartade brytningen utan kommunala bastubad. LKAB och Staten gick här miste om miljarder. Nu är Kaunis Iron på väg att fördubbla produktionen till gagn för Pajala kommun och svenska Staten.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.