fbpx

”Vi borde ha fördelat om vaccinet”

Nu går Region Norrbotten ut och förklarar hur det gick till då personal fick coronavaccin.

För drygt två veckor sedan signalerade en kommun till Region Norrbotten att det skulle bli doser över inom den kommunala vaccineringen. Tillfrågad verksamhetschef tackade då nej till att ta emot doserna.

– Tanken var att doserna skulle ha fördelats till andra personer, till exempel äldre inom prioritetsgrupp 1, men det skedde inte, säger Anna Alm Andersson, i ett pressmeddelande.

Ett par dagar senare vaccinerades 31 medarbetare.

Region Norrbotten uppgav därefter i ett pressmeddelande att anställda vaccinerade sig mot covid-19, fast de inte var prioriterade och trots att deras chef hade sagt nej. Detta fick berörd personal att känna sig orättvist påhoppad.

Nu uppger Anna Alm Andersson följande:

– Jag vill vara mycket tydlig med att vi aldrig menat att lägga skuld på enskilda medarbetare eller den aktuella personalgruppen. Vi letar inte efter någon syndabock utan vill bara att det här ska bli rätt i framtiden. Att vi berättade om det som hände var för att vi ville vara öppna mot norrbottningarna med att vaccindoser hade getts till personer som inte stod på tur.

Region Norrbotten har efter  händelsen förtydligat rutinerna för hur överblivna doser ska hanteras, så liknande händelser inte ska kunna uppstå igen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “”Vi borde ha fördelat om vaccinet”

  1. Till högerns Linda From, din partiledare saknar styrning och att ta ansvar av Regeringen under pandemin! Hur är det med detta i Region Norrbotten där du har ansvaret? Du litar på experterna som Regeringen gör eller hur! Hur förklarar du då din partiledares expert uttalande, är det enbart att vinna röster eller en önskan att Sverige misslyckas i allt för att vinna valet 2022!

  2. Högern nationellt kräver med olika utspel dagligen, att regeringen tar större ansvar under pandemin! Ser man på Region Norrbotten då borde höger styret med Backgård i spetsen vara drivande, men Backgård med Center och högerpartiet lutar sig bakåt och hänvisar till de som har kunskaper. Som Regeringen gör med rätta, litar på expertmyndigheten, vem annars? Höger kör med populism som Sverige vännerna.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.