– Vi genomför en kampanj där vi vill markera länsstyrelsens närvaro vid höstfisket. Det brukar vi göra uppe i fjällen och längs älvdalarna, även om det inte sker i lika stor omfattning.
Det säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent som själv var med och lappade båtar i både Haparanda och Kalix skärgårdar i torsdags. Han förnekar att något register ska upprättas.
Men varför ställde ni frågor till Rickard Öhlund om vem som ägde en båt med fiskeredskap – och varför frågade ni om hans namn om inget register ska upprättas?
– Vi känner yrkesfiskarna och vi ville bara veta om båten ägdes av en yrkesfiskare. Vi var inte heller säkra på om mannen som vi pratade med var yrkesfiskare, säger Dan Blomkvist utan att ge någon förklaring till varför det var viktigt att skilja på yrkesfiskare och husbehovsfiskare.
– När det gäller båten i Seskarö hamn så fäste vi absolut inte tillsynslappen i styrpulpeten. I stället fäste vi lappen på grinden till hamnen. Någon annan måste ha fäst den i båten. Själv skulle jag aldrig ens ta mig över grinden för att komma ombord på båten, säger Blomkvist.
Har du ingen förståelse för att folk uppfattar sig som utpekade när tillsynslappen fästs på deras privata egendom?
– Det här var inget unikt. Liknande infolappar använder vi både i fjällen och längs älvdalarna – om än i betydligt mindre omfattning. Där har vi bara fått positiva reaktioner. Folk har ringt mig och frågat om hur man kan bli tillsynstjänsteman hos länsstyrelsen.
Men det är väl inte okänt för dig att det sedan länge finns en stark kritik bland kustfiskarna mot den fisketillsyn som Länsstyrelsen Norrbotten, Kustbevakningen och Havs- och Vattenmyndigheten bedriver med bland annat husrannsakningar utan beslut från åklagare, med mera?
– Vår avsikt var inte att peka ut någon. Vi bara informerar. Sedan ska man också komma ihåg att det finns individer som har som metod att angripa kontrolltjänstemän och deras beteende – och det skapar motsättningar.
När ni beslagtar nät brukar ni ju gå ut i pressen. Hade det inte varit lämpligt att göra även i detta fall?
– Vi går ut i pressen när vi har något dramatiskt att berätta, bland annat stora beslag av olagliga fiskeredskap. Jag såg ingen dramatik i vår kampanj. Men kanske borde vi ha varit bättre på att informera i förväg i just detta fall, säger Dan Blomkvist.
Läs mer i tisdagens pappersupplaga av Haparandabladet.
2 kommentarer på “”Vi ville bara markera länsstyrelsens närvaro under höstfisket””
Fan vad bra! Mer tillsyn så slutar svartpengaflödet!
Vad f-n håller Blomqvist på med? Det här är inte Nordkorea…..