fbpx

”Vi ville bara markera länsstyrelsens närvaro under höstfisket”

– Vi genomför en kampanj där vi vill markera länsstyrelsens närvaro vid höstfisket. Det brukar vi göra uppe i fjällen och längs älvdalarna, även om det inte sker i lika stor omfattning.

Det säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent som själv var med och lappade båtar i både Haparanda och Kalix skärgårdar i torsdags. Han förnekar att något register ska upprättas.

Men varför ställde ni frågor till Rickard Öhlund om vem som ägde en båt med fiskeredskap – och varför frågade ni om hans namn om inget register ska upprättas?

– Vi känner yrkesfiskarna och vi ville bara veta om båten ägdes av en yrkesfiskare. Vi var inte heller säkra på om mannen som vi pratade med var yrkesfiskare, säger Dan Blomkvist utan att ge någon förklaring till varför det var viktigt att skilja på yrkesfiskare och husbehovsfiskare.

– När det gäller båten i Seskarö hamn så fäste vi absolut inte tillsynslappen i styrpulpeten. I stället fäste vi lappen på grinden till hamnen. Någon annan måste ha fäst den i båten. Själv skulle jag aldrig ens ta mig över grinden för att komma ombord på båten, säger Blomkvist.

– Själv skulle jag inte ens kunna klättra över grinden i Seskarö hamn för att fästa lappen ombord på båten, säger Dan Blomkvist.

Har du ingen förståelse för att folk uppfattar sig som utpekade när tillsynslappen fästs på deras privata egendom?

– Det här var inget unikt. Liknande infolappar använder vi både i fjällen och längs älvdalarna – om än i betydligt mindre omfattning. Där har vi bara fått positiva reaktioner. Folk har ringt mig och frågat om hur man kan bli tillsynstjänsteman hos länsstyrelsen.

Men det är väl inte okänt för dig att det sedan länge finns en stark kritik bland kustfiskarna mot den fisketillsyn som Länsstyrelsen Norrbotten, Kustbevakningen och Havs- och Vattenmyndigheten bedriver med bland annat husrannsakningar utan beslut från åklagare, med mera?

– Vår avsikt var inte att peka ut någon. Vi bara informerar. Sedan ska man också komma ihåg att det finns individer som har som metod att angripa kontrolltjänstemän och deras beteende – och det skapar motsättningar.

När ni beslagtar nät brukar ni ju gå ut i pressen. Hade det inte varit lämpligt att göra även i detta fall?

– Vi går ut i pressen när vi har något dramatiskt att berätta, bland annat stora beslag av olagliga fiskeredskap. Jag såg ingen dramatik i vår kampanj. Men kanske borde vi ha varit bättre på att informera i förväg i just detta fall, säger Dan Blomkvist.

Läs mer i tisdagens pappersupplaga av Haparandabladet.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “”Vi ville bara markera länsstyrelsens närvaro under höstfisket”

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.