fbpx

”Vi ville bara markera länsstyrelsens närvaro under höstfisket”

– Vi genomför en kampanj där vi vill markera länsstyrelsens närvaro vid höstfisket. Det brukar vi göra uppe i fjällen och längs älvdalarna, även om det inte sker i lika stor omfattning.

Det säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent som själv var med och lappade båtar i både Haparanda och Kalix skärgårdar i torsdags. Han förnekar att något register ska upprättas.

Men varför ställde ni frågor till Rickard Öhlund om vem som ägde en båt med fiskeredskap – och varför frågade ni om hans namn om inget register ska upprättas?

– Vi känner yrkesfiskarna och vi ville bara veta om båten ägdes av en yrkesfiskare. Vi var inte heller säkra på om mannen som vi pratade med var yrkesfiskare, säger Dan Blomkvist utan att ge någon förklaring till varför det var viktigt att skilja på yrkesfiskare och husbehovsfiskare.

– När det gäller båten i Seskarö hamn så fäste vi absolut inte tillsynslappen i styrpulpeten. I stället fäste vi lappen på grinden till hamnen. Någon annan måste ha fäst den i båten. Själv skulle jag aldrig ens ta mig över grinden för att komma ombord på båten, säger Blomkvist.

– Själv skulle jag inte ens kunna klättra över grinden i Seskarö hamn för att fästa lappen ombord på båten, säger Dan Blomkvist.

Har du ingen förståelse för att folk uppfattar sig som utpekade när tillsynslappen fästs på deras privata egendom?

– Det här var inget unikt. Liknande infolappar använder vi både i fjällen och längs älvdalarna – om än i betydligt mindre omfattning. Där har vi bara fått positiva reaktioner. Folk har ringt mig och frågat om hur man kan bli tillsynstjänsteman hos länsstyrelsen.

Men det är väl inte okänt för dig att det sedan länge finns en stark kritik bland kustfiskarna mot den fisketillsyn som Länsstyrelsen Norrbotten, Kustbevakningen och Havs- och Vattenmyndigheten bedriver med bland annat husrannsakningar utan beslut från åklagare, med mera?

– Vår avsikt var inte att peka ut någon. Vi bara informerar. Sedan ska man också komma ihåg att det finns individer som har som metod att angripa kontrolltjänstemän och deras beteende – och det skapar motsättningar.

När ni beslagtar nät brukar ni ju gå ut i pressen. Hade det inte varit lämpligt att göra även i detta fall?

– Vi går ut i pressen när vi har något dramatiskt att berätta, bland annat stora beslag av olagliga fiskeredskap. Jag såg ingen dramatik i vår kampanj. Men kanske borde vi ha varit bättre på att informera i förväg i just detta fall, säger Dan Blomkvist.

Läs mer i tisdagens pappersupplaga av Haparandabladet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “”Vi ville bara markera länsstyrelsens närvaro under höstfisket”

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.