fbpx

”Vi ville bara markera länsstyrelsens närvaro under höstfisket”

– Vi genomför en kampanj där vi vill markera länsstyrelsens närvaro vid höstfisket. Det brukar vi göra uppe i fjällen och längs älvdalarna, även om det inte sker i lika stor omfattning.

Det säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent som själv var med och lappade båtar i både Haparanda och Kalix skärgårdar i torsdags. Han förnekar att något register ska upprättas.

Men varför ställde ni frågor till Rickard Öhlund om vem som ägde en båt med fiskeredskap – och varför frågade ni om hans namn om inget register ska upprättas?

– Vi känner yrkesfiskarna och vi ville bara veta om båten ägdes av en yrkesfiskare. Vi var inte heller säkra på om mannen som vi pratade med var yrkesfiskare, säger Dan Blomkvist utan att ge någon förklaring till varför det var viktigt att skilja på yrkesfiskare och husbehovsfiskare.

– När det gäller båten i Seskarö hamn så fäste vi absolut inte tillsynslappen i styrpulpeten. I stället fäste vi lappen på grinden till hamnen. Någon annan måste ha fäst den i båten. Själv skulle jag aldrig ens ta mig över grinden för att komma ombord på båten, säger Blomkvist.

– Själv skulle jag inte ens kunna klättra över grinden i Seskarö hamn för att fästa lappen ombord på båten, säger Dan Blomkvist.

Har du ingen förståelse för att folk uppfattar sig som utpekade när tillsynslappen fästs på deras privata egendom?

– Det här var inget unikt. Liknande infolappar använder vi både i fjällen och längs älvdalarna – om än i betydligt mindre omfattning. Där har vi bara fått positiva reaktioner. Folk har ringt mig och frågat om hur man kan bli tillsynstjänsteman hos länsstyrelsen.

Men det är väl inte okänt för dig att det sedan länge finns en stark kritik bland kustfiskarna mot den fisketillsyn som Länsstyrelsen Norrbotten, Kustbevakningen och Havs- och Vattenmyndigheten bedriver med bland annat husrannsakningar utan beslut från åklagare, med mera?

– Vår avsikt var inte att peka ut någon. Vi bara informerar. Sedan ska man också komma ihåg att det finns individer som har som metod att angripa kontrolltjänstemän och deras beteende – och det skapar motsättningar.

När ni beslagtar nät brukar ni ju gå ut i pressen. Hade det inte varit lämpligt att göra även i detta fall?

– Vi går ut i pressen när vi har något dramatiskt att berätta, bland annat stora beslag av olagliga fiskeredskap. Jag såg ingen dramatik i vår kampanj. Men kanske borde vi ha varit bättre på att informera i förväg i just detta fall, säger Dan Blomkvist.

Läs mer i tisdagens pappersupplaga av Haparandabladet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “”Vi ville bara markera länsstyrelsens närvaro under höstfisket”

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.