”Vi ville bara markera länsstyrelsens närvaro under höstfisket”

– Vi genomför en kampanj där vi vill markera länsstyrelsens närvaro vid höstfisket. Det brukar vi göra uppe i fjällen och längs älvdalarna, även om det inte sker i lika stor omfattning.

Det säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent som själv var med och lappade båtar i både Haparanda och Kalix skärgårdar i torsdags. Han förnekar att något register ska upprättas.

Men varför ställde ni frågor till Rickard Öhlund om vem som ägde en båt med fiskeredskap – och varför frågade ni om hans namn om inget register ska upprättas?

– Vi känner yrkesfiskarna och vi ville bara veta om båten ägdes av en yrkesfiskare. Vi var inte heller säkra på om mannen som vi pratade med var yrkesfiskare, säger Dan Blomkvist utan att ge någon förklaring till varför det var viktigt att skilja på yrkesfiskare och husbehovsfiskare.

– När det gäller båten i Seskarö hamn så fäste vi absolut inte tillsynslappen i styrpulpeten. I stället fäste vi lappen på grinden till hamnen. Någon annan måste ha fäst den i båten. Själv skulle jag aldrig ens ta mig över grinden för att komma ombord på båten, säger Blomkvist.

– Själv skulle jag inte ens kunna klättra över grinden i Seskarö hamn för att fästa lappen ombord på båten, säger Dan Blomkvist.

Har du ingen förståelse för att folk uppfattar sig som utpekade när tillsynslappen fästs på deras privata egendom?

– Det här var inget unikt. Liknande infolappar använder vi både i fjällen och längs älvdalarna – om än i betydligt mindre omfattning. Där har vi bara fått positiva reaktioner. Folk har ringt mig och frågat om hur man kan bli tillsynstjänsteman hos länsstyrelsen.

Men det är väl inte okänt för dig att det sedan länge finns en stark kritik bland kustfiskarna mot den fisketillsyn som Länsstyrelsen Norrbotten, Kustbevakningen och Havs- och Vattenmyndigheten bedriver med bland annat husrannsakningar utan beslut från åklagare, med mera?

– Vår avsikt var inte att peka ut någon. Vi bara informerar. Sedan ska man också komma ihåg att det finns individer som har som metod att angripa kontrolltjänstemän och deras beteende – och det skapar motsättningar.

När ni beslagtar nät brukar ni ju gå ut i pressen. Hade det inte varit lämpligt att göra även i detta fall?

– Vi går ut i pressen när vi har något dramatiskt att berätta, bland annat stora beslag av olagliga fiskeredskap. Jag såg ingen dramatik i vår kampanj. Men kanske borde vi ha varit bättre på att informera i förväg i just detta fall, säger Dan Blomkvist.

Läs mer i tisdagens pappersupplaga av Haparandabladet.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “”Vi ville bara markera länsstyrelsens närvaro under höstfisket”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Politikerna som gör affärer med kommunen

Haparandas politiska ledning är smått unik. Samtliga ledande politiker inom den styrande alliansen – utom kommunalrådet – är aktiva företagare. En del levererar varor och tjänster till kommunen. HB har kartlagt deras ekonomiska engagemang med kommunen – även när det gäller kommunala arvoden.

Pojke cyklade ned i öppet schakt

Under tisdagens kväll skadades en åttaåring då han cyklade ned i ett vattenfyllt schakt på en avgrävd gc-väg i Haparanda. – Han hade änglavakt, han hade kunnat bryta nacken, säger mamman Tiia Backman.

Flyktingpojken tvingades fly igen

JUNOSUANDO Den afghanska pojken kom in i pörtet hos Inga-Lill och Roger Poromaa i Junosuando, som en studsande och hoppande 13-årig virvelvind. Efter det senaste avslaget från Migrationsverket om utvisning när Zyarmal fyllt 18 år upplevde han att hoppet var ute och flydde från Sverige till ett annat land.

Spanienresa kritiseras

Kommundirektören Lena Ekh var i förra veckan på en semesterresa till Spanien, vilket har fått kommunanställda att reagera ”med bestörtning”, enligt flera tips till HB.

E4-trafik rakt genom byn

Under pågående vägarbete på E4 mellan Salmis och Vuono väljer många att ta vägen genom Vuono by. Nu är bybor rädda för att det ska ske en olycka då få håller hastighetsbegränsningen.

Hulkoff – metalmusiker och modern bard

Pär Hulkoffs nyutkomna skiva Pansarfolk säljer bra i både fysiska format och på digitala plattformar. HB tittar in bakom kulisserna hos en modern bard med fötterna i älvdalens bördiga mylla – där musiken växer fram ur flora, fauna och ett långt folkligt minne.

”Vindkraftsparken förstör landskapet”

Invånare och näringsidkare gör nu ett upprop mot den planerade vindkraftsparken.
– Tornedalen har ett riksintresse för friluftsliv, vi har höga naturvärden och är ett natura 2000-område och kulturbyggd sen långt tillbaka. Vi är förskräckta över att den här bilden kommer att förstöras totalt, säger Birgit Niva.

Klippan tar strid

Personalen på Klippans äldreboende i Haparanda säger att de mår ”skitdåligt” och att de tänker kriga för att personalminskningar och ytterligare försämringar på boendet ska stoppas.

Römppähölkkä i granna höstfärger

När Römmpähölkkä inte kunde arrangeras på grund av Covid-19, tog Skidspårsföreningen den till en ny nivå och ett hundratal deltagare tog sig runt en valfri sträcka på elljusspåret i Pajala.