fbpx

Vill förbjuda oregistrerade kontantkort

I en proposition lämnar regeringen nu förslag som innebär förbud mot oregistrerade kontantkort.

Motiveringen är att det är mycket vanligt att oregistrerade och anonyma kontantkort till mobiltelefoner används i samband med brottslig verksamhet, vilket gör att polis och åklagare går miste om viktig och ibland avgörande information i utredningar. Förslaget omfattar kontantkort som kan användas för samtal, sms och surf. Innan tjänsten börjar användas ska den som tillhandahåller tjänsten registrera abonnentens namn, adress och personnummer. Det ska också göras en identitetskontroll. Registreringsskyldigheten föreslås börja gälla den 1 augusti 2022. Kontantkort som är i bruk vid ikraftträdandet ska som huvudregel registreras senast den 1 februari 2023. I propositionen föreslås också ändrade regler om utlämnande av uppgifter om elektronisk kommunikation till brottsbekämpande myndigheter. Förslagen innebär ett tydligare krav på format, ett utvidgat skyndsamhetskrav och en utvidgad reglering om ersättning, enligt ett pressmeddelande från justitiedepartementet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Vill förbjuda oregistrerade kontantkort

 1. Här har vi 5 st som gjort sina inlägg! Rena vanföreställningar, desinformation, om vad regeringens syfte är med lag föreslaget. Som upplysning, syftet är att bekämpa den org. brottsligheten i Sverige!

  • Vem är du att fälla sådana omdömen om andra? Hur vet du vilket syftet är?

 2. Det är väl ett problem de får ta med sina operatörer i sitt hemland? Annars tror jag säkert operatörer kommer ha sätt att kunna registrera även utländska medborgare i detta system.

  • Det är ju själva registreringen som är det obehagliga. Det borde räcka med att man kan se var mobiltelefonerna befinner sig. Polisen har redan möjligheten att avlyssna samtal. Även diverse ”appar” kan höra vad man säger. Varför vill folk ha ännu mer intrång i privatlivet? Börjar likna Kina (mer och mer) …

 3. Jag håller med Orolig och Zxcvbnm. Det är viktigt att de kriminella kan använda oregistrerade simkort i Sverige som ju är ett land i princip utan kriminalitet. Det är ju helt sjukt att hela tiden stressa de kriminella som ju under dagtid läser till läkare och är fotbollstränare på kvällarna. När jag reste runt i världen så har jag alltid köpt oregistrerade simkort. Det tycker jag är en mänsklig rättighet, inte bara i Kina utan även i Sverige.

 4. Detta är riktigt grisdumt. Utländska turister som kommer hit som inte har personnummer ska alltså tvingas till betala dyra roamingavgifter med sina hemlandstelefoner och göda TELIA m.fl med pengar.Håller också helt med ”orolig”

 5. Regeringen har redan censurerat och låst vårt internet, och så har vi FRA så att förbjuda oreggade simkort är bara fortsättningen på vad sossarna hållit på med en lång tid.
  Total kontroll och styrning och censur av svenska folket,,,
  Sen ska dom väl förbjuda satellit tfn och förbjuda användning av utländskt sim kort,,,

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka