fbpx

Vill ha mer tid och resurser till utredning

STR-T flaggar om att arbetet med att utreda historiska kränkningar och övergrepp på tornedalingar, kväner och lantalaiset riskerar att bli knapphändigt.
Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaaksolaiset och Met Nuoret larmar om att arbetet med att utreda historiska kränkningar och övergrepp på tornedalingar, kväner och lantalaiset hotas av brist på ekonomiska och personella resurser. I går höll Svenska Tornedalingars riksförbund (STR-T), en digital presskonferens om rådande läget.
– Det måste tillskjutas resurser, annars riskerar försoningsdelen att utebli på grund av stympad sanningsdel, säger Bengt Niska, styrelseledamot i sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset.
Mer tid
Ett delbetänkande ska lämnas senast den 16 maj 2022. Uppdraget i övrigt ska redovisas senast den 15 maj 2023.
Utredningen innebär ett omfattande arbete som involverar bland annat intervjuer med vittnesmål och berättelser om sina egna eller närståendes erfarenheter av assimileringspolitiken. Insamlingen av vittnesmål och berättelser utgör en viktig del i upprättelse- och försoningsprocessen.
– Enligt sekretariatets bedömning så behövs det minst ett år för att de ska hinna med och tidsramen var från början väldigt knapp. Trots att det kom en förlängning i samband med pandemin, men det hade varit oerhört knappt ändå, säger Eva Kvist, ordförande i STR-T.
Vädjan till minister
Nu kommer STR-T att begära om företräde hos ansvarig minister, kulturminister Jeanette Gustavsdotter, (S).
– Vi förväntar oss att få träffa statsrådet i den här frågan och vi förväntar oss också att hon tar till sig och förstår läget. Att det är omöjligt att utföra arbetet på de resurser som finns idag, det är första steget. Beroende på svar och dialog så kommer vi naturligtvis att fortsätta med påtryckningar, säger Eva Kvist.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Vill ha mer tid och resurser till utredning

  1. Om man från första början lagt undan de här bisarra fantasierna om hemliga rasbiologiska okynnesskallmätningar av tornedalska skolpojkar på 50-talet så hade det säkert funnits mer tid att lägga på andra, betydligt mer verkliga, områden.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.