fbpx

Vill ha mer tid och resurser till utredning

STR-T flaggar om att arbetet med att utreda historiska kränkningar och övergrepp på tornedalingar, kväner och lantalaiset riskerar att bli knapphändigt.
Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaaksolaiset och Met Nuoret larmar om att arbetet med att utreda historiska kränkningar och övergrepp på tornedalingar, kväner och lantalaiset hotas av brist på ekonomiska och personella resurser. I går höll Svenska Tornedalingars riksförbund (STR-T), en digital presskonferens om rådande läget.
– Det måste tillskjutas resurser, annars riskerar försoningsdelen att utebli på grund av stympad sanningsdel, säger Bengt Niska, styrelseledamot i sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset.
Mer tid
Ett delbetänkande ska lämnas senast den 16 maj 2022. Uppdraget i övrigt ska redovisas senast den 15 maj 2023.
Utredningen innebär ett omfattande arbete som involverar bland annat intervjuer med vittnesmål och berättelser om sina egna eller närståendes erfarenheter av assimileringspolitiken. Insamlingen av vittnesmål och berättelser utgör en viktig del i upprättelse- och försoningsprocessen.
– Enligt sekretariatets bedömning så behövs det minst ett år för att de ska hinna med och tidsramen var från början väldigt knapp. Trots att det kom en förlängning i samband med pandemin, men det hade varit oerhört knappt ändå, säger Eva Kvist, ordförande i STR-T.
Vädjan till minister
Nu kommer STR-T att begära om företräde hos ansvarig minister, kulturminister Jeanette Gustavsdotter, (S).
– Vi förväntar oss att få träffa statsrådet i den här frågan och vi förväntar oss också att hon tar till sig och förstår läget. Att det är omöjligt att utföra arbetet på de resurser som finns idag, det är första steget. Beroende på svar och dialog så kommer vi naturligtvis att fortsätta med påtryckningar, säger Eva Kvist.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Vill ha mer tid och resurser till utredning

  1. Om man från första början lagt undan de här bisarra fantasierna om hemliga rasbiologiska okynnesskallmätningar av tornedalska skolpojkar på 50-talet så hade det säkert funnits mer tid att lägga på andra, betydligt mer verkliga, områden.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Nu tar kvinnorna plats

Fler kvinnor tar plats på ledande positioner i kommunen den här mandatperioden.
– Det är viktigt att hälften av befolkningen också är representerade inom politiken. Ska vi lyfta jämställdheten i vår kommun så måste politiken visa vägen och vara ett föredöme, säger kommunalrådet Nina Waara (S).