fbpx

Visionen: 40 våningar och gondolhiss över älven

Arkkitehtitoimisto Jarmo Lokio Oy/Urbanid Zoltán Fodor
Arkkitehtitoimisto Jarmo Lokio Oy/Urbanid Zoltán Fodor

Erkki Hanhirova, delägare av Havator samt anläggningen Toranda i Torneå, ansöker om ändring av detaljplan för att möjliggöra ett bygge av en byggnad på 40 våningar med gondolhiss till Cape East.

Erkki Hanhirova betonar att det för tillfället endast handlar om en vision och att det först måste försäkras om att det går att förverkliga.

– Därför behövs en planändring för att sedan kunna vidareutveckla våra visioner, säger Hanhirova.

Visionen växte fram under turismprojektet Two countries – One destination. Dock är projektet ingenting Erkki Hanhirova känner att han kan driva.

– Om det finns aktörer som är intresserade så övergår projektet till dem. Men det är ingenting vi marknadsför eller sökt aktörer till eftersom det inte är klart än om det går att utföra, säger han.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Visionen: 40 våningar och gondolhiss över älven

  1. Varför inte prova? Om inte svenska staten betalar kanske det finns EU-bidrag? Spelar ingen roll, bara nån annan betalar! Om det blir samma succe och avkastning som det rödgröna klimat- och regionalstödsprojektet i form av järnväg och persontågstrafik mellan Luleå och Haparanda är investeringen en given kassako…om jag sen är ironisk eller menar allvar är upp till läsaren att bedöma.

  2. Vill någon bygga så är det väl kul! Jävla gnäll! Något med vattnet är det i den här byn! Gnällvatten!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.