fbpx

Viss dämpning av smittspridningen förra veckan

Smittotalen minskade vecka sex. I Haparanda konstaterades totalt 19 smittade förra veckan jämfört med 34 personer veckan före.
Enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedts rapport minskade incidens i östra Norrbotten och gränskommunerna. Övertorneå hade tre konstaterade fall förra veckan och Pajala fyra. I nuläget hålls en av de två specialavdelningar öppna som Haparanda stad beslutade att ta i bruk för ett par veckor sedan, där smittade äldre inom omsorgen vårdas.
– Smittan är inte på samma nivå som tidigare, men vi har några ströfall både bland personal och boende. Det går mot rätt håll men vi är ännu inte nöjda, säger Sven Tornberg, (C), kommunalråd.
Brittiska mutationen
Fram till i fredags hade preliminärt tolv fall av den så kallade UK-mutationen hittats i Norrbotten. Fallen, utom 2, ännu ej rapporterade på individnivå. Elva fall av covid-19 har smittats i samband med arbete på Northvolt i Skellefteå och även sex av deras anhöriga har konstaterats sjuka. Grannlänet Västerbotten har skenande smittspridning. Totalt i hela Västerbotten konstaterades 1.066 smittade förra veckan, varav många fall i Skellefteå och Lycksele, jämfört med 487 i Norrbotten. Fram till vecka fem har 9.284 personer fått minst en dos vaccin, 3.220 personer är fullvaccinerade.
Färre i Finland
I hela Länsi-Pohja sjukvårdsdistrikt förra veckan konstaterades 19 smittor, varav fem i Torneå. För Ylitornios del finns inte några siffror, men antalet smittade uppges vara färre än fem personer.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Viss dämpning av smittspridningen förra veckan

 1. Om sverige hade haft samma omsorg om sina medborgare som Finland har, hade Sverige inte haft så många döda.
  Tack Finland. Ni har sannolikt bidragit till att färre svenskar dött i gränsområdet. Ni är hjältar.

  • Helsinkiläiset rynnivät joulun ja uudenvuodenviettoon viettoon Suomen lappiin.Matkalla pysähtyivät Haaparantaan oluen ja nuuskan ostoon.Pari viikkoa ja Haaparannassa tartunnat lisääntyivät räjähdysmäisesti.Suomen lapissa……….ei mitään.Missä logiikka/perustelut syyttelylle?Jäikö kaikki koronat Haaparantaan?

 2. Så majoriteten spridare kom från finland menar ni? Härligt när förståndet är så liten och graden av förnekelse är stor 🙂

 3. Det gjorde succé när gränsen blev lite mer kontrollerad även på svenska sidan. Detta borde gjort för länge sedan. Så hade vi inte behövt bli utpekade som covid19-smittorsakare i Torne..

 4. Det märks att gränsen stängdes från Finland det borde ha gjorts för länge sedan. Superspridarna som kommer från öster snart är coronan borta från 80 fall till 19 otroligt. Hoppas dom klarar sig utan snus och öl så vi slipper smitta.

   • Eller sen borde ni föräldrar sluta låta era vuxna ungdomar drälla om kring och sprida vidare covid till andra och till dom som håller sig borta från onödig kontakt med andra för att inte bli smittade av orsak. Familj, jobb

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka