fbpx

Viss dämpning av smittspridningen förra veckan

Smittotalen minskade vecka sex. I Haparanda konstaterades totalt 19 smittade förra veckan jämfört med 34 personer veckan före.
Enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedts rapport minskade incidens i östra Norrbotten och gränskommunerna. Övertorneå hade tre konstaterade fall förra veckan och Pajala fyra. I nuläget hålls en av de två specialavdelningar öppna som Haparanda stad beslutade att ta i bruk för ett par veckor sedan, där smittade äldre inom omsorgen vårdas.
– Smittan är inte på samma nivå som tidigare, men vi har några ströfall både bland personal och boende. Det går mot rätt håll men vi är ännu inte nöjda, säger Sven Tornberg, (C), kommunalråd.
Brittiska mutationen
Fram till i fredags hade preliminärt tolv fall av den så kallade UK-mutationen hittats i Norrbotten. Fallen, utom 2, ännu ej rapporterade på individnivå. Elva fall av covid-19 har smittats i samband med arbete på Northvolt i Skellefteå och även sex av deras anhöriga har konstaterats sjuka. Grannlänet Västerbotten har skenande smittspridning. Totalt i hela Västerbotten konstaterades 1.066 smittade förra veckan, varav många fall i Skellefteå och Lycksele, jämfört med 487 i Norrbotten. Fram till vecka fem har 9.284 personer fått minst en dos vaccin, 3.220 personer är fullvaccinerade.
Färre i Finland
I hela Länsi-Pohja sjukvårdsdistrikt förra veckan konstaterades 19 smittor, varav fem i Torneå. För Ylitornios del finns inte några siffror, men antalet smittade uppges vara färre än fem personer.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Viss dämpning av smittspridningen förra veckan

 1. Om sverige hade haft samma omsorg om sina medborgare som Finland har, hade Sverige inte haft så många döda.
  Tack Finland. Ni har sannolikt bidragit till att färre svenskar dött i gränsområdet. Ni är hjältar.

  • Helsinkiläiset rynnivät joulun ja uudenvuodenviettoon viettoon Suomen lappiin.Matkalla pysähtyivät Haaparantaan oluen ja nuuskan ostoon.Pari viikkoa ja Haaparannassa tartunnat lisääntyivät räjähdysmäisesti.Suomen lapissa……….ei mitään.Missä logiikka/perustelut syyttelylle?Jäikö kaikki koronat Haaparantaan?

 2. Så majoriteten spridare kom från finland menar ni? Härligt när förståndet är så liten och graden av förnekelse är stor 🙂

 3. Det gjorde succé när gränsen blev lite mer kontrollerad även på svenska sidan. Detta borde gjort för länge sedan. Så hade vi inte behövt bli utpekade som covid19-smittorsakare i Torne..

 4. Det märks att gränsen stängdes från Finland det borde ha gjorts för länge sedan. Superspridarna som kommer från öster snart är coronan borta från 80 fall till 19 otroligt. Hoppas dom klarar sig utan snus och öl så vi slipper smitta.

   • Eller sen borde ni föräldrar sluta låta era vuxna ungdomar drälla om kring och sprida vidare covid till andra och till dom som håller sig borta från onödig kontakt med andra för att inte bli smittade av orsak. Familj, jobb

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Rennäringens framtid – mot kollaps

Flera koncessionssamebyar har förlorat hundratals renar till stora ekonomiska värden. Det talas om miljonförluster och inom rennäringen befarar flera representanter en förestående kollaps. HB har intervjuat talespersoner för samtliga åtta koncessionssamebyar i länet.

Samebyn som utbildar ren-rena jakthundar

Sattajärvi Sameby inbjuder nu alla som har jakthundar till sin renhage med 700 renar att komma och göra sin hund ren-ren. Det vill säga att jakthunden jagar vilt – och inte driver renar under jakten.– Telefonen har gått varm. Intresset verkar stort från jägarna, säger renägaren Johanna Finnholm, Pajala.

Fiskeprojekten som satt Tornedalen på kartan

Vi har i Haparandabladet följt projektet från starten med några olika projektledare och en rad olika projekt som har genomförts. Av de beviljade 12,9 miljoner kronorna finns i dag 228.000 kronor kvar. Totalt har 17 projekt beviljats stöd, varav sju är avslutade. Två har fått avslag.

Övertorneåpolitikernas affärer

I Övertorneå driver sju av 14 toppolitiker företag. De representerar flera partier, inklusive vänsterpartiet. Men socialdemokraterna engagerar sig i kommunala bolag i stället. Fem av de sju privata politikerföretagarna gjorde affärer med kommunen 2018-2020.

Pajalapolitikernas affärer

Toppolitikerna i Pajala är inga entreprenörssjälar. I Haparanda driver i princip varenda toppolitiker egna företag. I Pajala är endast fyra av tretton aktiva företagare. En enda politiker gör affärer med kommunen.

27 projekt som utvecklat Tornedalen

Totalt cirka 25,5 miljoner har gått till 39 prioriterade projekt. Det handlar om Lokalt Ledd Utveckling Tornedalen 2020. De projektmedel som återstår från avslutade projekt används för att genomföra ytterligare projekt som kommer att avslutas under 2021.

Norra Skog svarar på kritiken mot avverkning

– Jag delar inte uppfattningen av vi har skövlat skog vid slutavverkningen vid Muonionvaara, säger på Henric Bucht, fältområdeschef på Norra Skog, med tanke på turistentreprenören som i tisdagens HB ansåg att Norra Skog inte tagit hänsyn till naturvärdesskog vid avverkningen.