fbpx

Volodymyr Zelenskyj talar till Sveriges riksdag

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer att tala till ledamöterna i Sveriges riksdag via länk på torsdagsförmiddagen. 

– Jag är hedrad över att Ukrainas president vill tala till riksdagen mitt under brinnande krig. Riksdagen har beslutat om unika stödinsatser för Ukraina och står fortsatt bakom landets kamp för sin frihet, säger talman Andreas Norlén i ett pressmeddelande från riksdagen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

29 kommentarer på “Volodymyr Zelenskyj talar till Sveriges riksdag

 1. Den klassiska frågan; ”finns det några snälla barn här i huset?” Då kan svaret bli; ”är du en terrorist?! Vad menar du med ditt snack?! Försöker du omkullkasta vår svart-vita världsordning?! Va?!! Vi, vi som är som vi, vi är goda, snälla och de andra är skurkar!!!” … Men det finns nog inga snälla barn, jag menar att dom ska vara snälla HELA tiden … Och det finns nog inga fina barn, ja dom är fina, men inte hela tiden … Vladimir och Volodymyr var också barn en gång i tiden, men sedan hände något? Undrar om de också går till personangrepp när de skriver insändare i tidningen, eller i andra sammanhang? Svar; definitivt. Men om man använder starka ord, t.ex. ”idiot”, ”curlad aktivist” eller ”troll”, så signalerar de starka orden en svag person. Denne måste p.g.a. sin svaghet söka sig till något som är starkt, i det här fallet orden. (Jag nämnde tidigare att man i vissa lägen visar att man har en defekt i sin personlighet. Ber om ursäkt för det jag framförde). Men kan en stor, massiv träbit på något symboliskt vis ersätta det starka ordet? Eller är det bättre att skallen får en smäll av träbiten? Detta är intressant men utanför ämnet litegrann. Men ändå inte.

 2. Till signaturen ”Nej till Nato”
  Du menar alltså att anledningen till att Putin anklagar ledningen (juden Zelenskyj) för att vara nazister och därav måste avsättas, och att Ukraina inte är ett självständigt land, samt att man bombar sönder sjukhus, skolor och andra civila mål med tusentals civila dödsoffer är att den ukrainska regeringen förtrycker den civila ryska minoriteten i den östra delen av landet? Dela gärna en ordentlig källa på detta, tack.
  Angående din tes om att biologiska vapen ska ha tillverkats i Ukraina, så får du också gärna dela en rimlig källa annan än rysk media, där man nu för tiden riskerar 15 års fängelse om man ens yttrar något som inte stämmer överens med vad den ryska regeringen säger och tycker.

  • Det hela blev knepigt pga snedvridna vindar? Jag vet inte de exakta anklagelserna som Putin kommit med, och det är ointressant för mig. Att påpeka Zelenskyjs etnicitet är oetsikt. Nazister och proffs-mördare har/har haft legitimitet i Ukraina. Ukraina är ett självständigt land, ja. En gång till; Amnesty International har rapporterat om oegentligheterna i östra Ukraina, Googla på detta. Och du hittar andra källor som gjort det, förutom ryska diton. Allt tvivel om förhållandena kan du GLÖMMA. Jag har ingen tes om biologiska vapen i Ukraina, men blotta MISSTANKEN om att sådant finns/har funnits bidrog till att en snubbe som Putin agerade som han gjorde. Putin kanske drog lärdom av G Bush när denne predikade om ”weapons of massdestruction” och invaderade Irak? Han hittade inget men orsakade enorm förödelse. Tack för det? USA har för övrigt sedan WW2 blandat sig i 37 länders inre angelägenheter vilket direkt orsakat/bidragit till 20-30 MILJONER människors död. En händelse; terrorbombningen av Hanoi under en julhelg! De förgiftade Vietnams landsbygd med Agent Orange och folket där lider av detta än idag. USA var med och störtade och mördade folkvald president i Chile, Salvador Allende. Augusto Pinochet fick makten och mängder av chilenska flyktingar drog iväg utomlands, och finns också i Sverige än idag. Googla på Operation Ajax, och begrunda. Vad gjorde USA på Balkan? Mfl länder. Håll huvet kallt, var neutral bland storskurkarna! Nej till Nato!

  • Tips; googla på ”Ukraina parlament slagsmål” så ser ni hur parlamentet har jobbat därstädes. Källor; Aftonbladet TV, SVT, Youtube, mfl. Hurdan utveckling av det Ukrainska samhället har detta parlament åstadkommit?

 3. finland kommer aldrig att gå in i nato medlemsskap eller sverige. vi som socialdemokrater står fast i vår neutrala ståndpunkt. för finland och vi gör bedömningen som en helhet i vår stradegi. vad säger då populisten moderaten lille mannen att om han om katastofen för sverige skulle vinna valet så ska han ansöka om nato medlemskap oavsett om finland gör de eller inte. och moderaterna tror sig öka sina opinjonssiffror på en enkätundersökning bland ca 1000 svenskar. visst är de skrattretande och ändå mer skatt och höra på deras talesperson Wallmark som redan verkar vara härjad av kriget som inte ens har börjat på gotland. hahha,,,,och enl vår grundlag kan inte ett litet parti som moderaterna kräva ett nato medlemskap för till det krävs att 75% av partierna röstar för. ett nytt nato medlemskap exempel på att högern inte vet vad dom håller på med förutom att lura våra medborgare med ala sk fake news.

 4. moderaterna och främst kd dom främsta krigsivrarna i sveriges riksdag. eller låtsas vara det, ska man väl ändå säga pga av deras prekära läget i opinjonen. dom vill att vi ska ingå i Nato utan att veta nått vad det beslutet innebär för landets säkerhetspolitik. allt är bara populistiska utspel. man bara häpnar om dessa partier i framtiden ska styra vårt kära land. Jag ”fryser”. enl vissa uppgifter är putin ute efter och invadera Åland och Gotland. inte ens högern tror att det svenska försvaret kan försvara gotland med 2% av BNP utan ropar efter hjälp från Nato. varför? ja varför ska vi då satsa 40 miljader till på försvaret om vi inte själva kan försvara lilla Gotland! vi ska väl inte behöva hjälp av nato i så fall.

 5. Ang. Nato som diskuteras i Sverige. Fakta är att det krävs 3/4:dels majoritet i riksdagen för ett Nato beslut. Därmed faller högerns löfte som ren propaganda inför valet och troligt även efter valet, högerns 5 partier får knappast 75 % majoritet i riksdagen.?! Regeringens hållning är den rätta under rådande omständigheter. Håll en folkomröstning om Nato en tid efter valet, man kan inte utgå efter diverse undersökningar av ca 1.000 personer vad befolkningen åsikt är om Nato!

 6. Usch, här i Haparanda kan man ju inte bo! Hemskt att bo bland en massa folk som stöder Ryssland och Putin. Hur kan man gilla en diktator som är farligare och ondskefullare än Adolf Hitler? Hur kan man tycka att det Ryssland och Putin gör är bra? Vad är det för fel på folk i Haparanda? Nä tvi vale… jag måste flytta härifrån snarast!

  • Nä ”Dubbel Usch”…
   Så farligt är det inte, vi kan läsa ett fåtal kommentarer, som kanske är skrivna utan eftertanke.
   Rusa inte iväg…
   Vi är fler som är på Ukrainas sida än de på putins sida, t o m de i Ryssland är det fler på fredens sida än krigets.
   Så stanna kvar och påverka istället.

  • Du kan vara helt lugn! Väntar du ett par år så kommer media att ge dig en ny ”Bad Guy of the Year” att fokusera på. Ungefär som man gjorde med Saddam Hussein, Slobodan Milošević, Usama bin Laden, Muammar al-Gaddafi, Bashar al-Assad och Donald J. Trump. Jag gissar att den som står på tur här näst att vara ”ondskefullare än Adolf Hitler” är Kinas president Xi Jinping. Efter ett par veckor av intensiv propaganda kommer du att avsky Xi precis lika mycket som du nu avskyr Putin. Så du behöver inte vara orolig!

  • Förlåt för att någon tänker kritiskt på allt som propaganda apparaten spyr ur sig.

 7. Det är väldigt märkligt att HBwebben censurerar inlägg och kommentarer när man är kritisk emot Putin och Ryssland. Inte ett enda jävla inlägg jag skrivit tidigare har blivit publicerat. Vad fan håller ni på med på redaktionen!!?

  • Efter kl 18…Vore intressant att veta vad du skrev, prova igen, ofta dröjer det innan hbwebben hinner publicera. Annars är ju min reflektion att det är en styrka för svensk yttrandefrihet men ett underbetyg för den svenska begåvningsnivån som framkommer i inläggen. Signaturen Jan-Erik brukar normalt käfta för rätten att tala meänkieli och mot svenskarna, men nu verkar du stödja Putins tes om att alla ukrainare är ryssar och borde tala ryska och skäller på hjälten Zelenskij som förbjuder organiserade femtekolonnare. Byt signatur till ”Nyttig idiot” så blir det mer rätt. Och signaturen Nej till NATo, du är ju ett praktexempel på rysk påverkan, påstår att Ukraina mördar sina egna, och att juden Zelenskij är nazist osv? Bokstaven Z som är symbolen för de ryska imperialistiska truppernas invasionskrig står säkert för ”Zzztalin” dessutom?

   • Tja, vad säga? Amnesty International är en erkänd människorättsorganisation och har rapporterat om läget i östra Ukraina. De har beskrivit situationen och även en s.k. ”russofob” kanske erkänner Amnestys legitimitet? Googla på detta. I övrigt kan sägas att det finns folk som lever i ett totalt andligt mörker, och de som är medvetna om mörkret men struntar i det, och gapar vidare som hetsiga personer kan göra på en ölpub då det tillfredsställer någon defekt sida i personligheten. Nåja, låt oss gå vidare, med öppna, neutrala ögon och hoppas på bättre tider.

    • Ja, och enligt Amnesty Internationals tidigare rapporter kring läget i östra Ukraina förekommer det brutalitet från båda sidorna. Anledningen till att de ukrainska paramilitära styrkorna bildats och att läget trappats upp är ett resultat av att Ryssland gått in militärt i landet sedan 2014.
     Att försöka måla upp det som att Ukraina trycker ner sitt eget folk för att legitimera Putins militära övergrepp på Ukraina (är ju inte första gången: Tjetjenien, Georgien, Moldavien m.m) är riktigt skamligt när verkligheten är en helt annan.

     • Just detta ”från båda sidorna” är det många som missar. Folk tänker så svart-vitt. Jag tror inte att vare sig Putin eller Zelenskyj är alltigenom ond eller god (även om båda i mitt tycke beter sig ganska idiotiskt). Båda länderna suger, på olika sätt, samtidigt som det finns trevligt folk från båda länderna. Man får helt enkelt hoppas på fred inom en snar framtid, mycket mer tror jag inte att vi kan göra.

     • Njaa, inte en riktig beskrivning. Den politiska ledningen i Ukraina har inte varit VUXEN sin uppgift. Motsättningar mellan rysktalande befolkning och Kiev har inte hanterats på rätt sätt, från FÖRSTA BÖRJAN. Inga förhandlingar med dem, med ”separatisterna”. De fick stöd från Ryssland istället. Kiev har tvärtom låtit paramilitära mördare härja i östra Ukraina, införlivat dem i sin armé, låtit legosoldater, mördare från utlandet komma till landet, förbjudit politiska partier, mm. Ledarna i Kiev har inte haft förmågan att leda landet, och överbrygga motsättningar. Ryssland har påpekat allt detta under åren och försökt att med parternas hjälp få till stånd en lösning på problemen. Tillkommer att Ryssland misstänkte att biologiska vapen framställs i Ukraina? (Exakt likadan misstanke fick George Bush att invadera Irak. Hittade man sådant? Nix). Putin reagerade till slut som han gjorde, tyvärr. Västmakternas imperialister anar dock ökade möjligheter att komma åt Rysslands naturrikedomar om Putin sopas undan, och Jeltsin.2 får makten och utdelandet av det ryska folkets tillgångar till oligarker fortsätter, och gynnandet av väst-imperialister. Väst måste även på så sätt bli starkare och till slut kunna utmanövrera Kina? Nazisterna i Ukraina och väst-imperialisterna vill inte ha fredliga lösningar förrän Putin är borta ur leken. Drivkraften, motiven kan vara långt syftande …

    • Föreslår att signaturen Nej till NATO slutar skråla på ölpuben då och vårdar dina defekta sidor. Amnesty må ha goda intentioner men dom ägnar sig hellre åt att kritisera demokratier (även Sverige) i stället för att verka i diktaturer. Det är väl bekvämare för de curlade rödgrönliberala aktivisterna. Om du vill relativisera hur Ryssland och Ukraina hanterar opposition kan du ju googla på Navalnyj, Chodorkovskij, pollonium och novitjok, återkom sen.

    • Föreslår att du lämnar ölhallen och slutar skråla och vårdar dina defekter då. Antar att du med ditt upplysta sinne hellre sitter hemma och är nostalgisk över Stalintiden och dricker groggen ”Vita ryssen”.

   • Låt mig gissa, det var du som ville fördriva de meänkielitalande tornedalingarna och ersätta dem med svenskspråkiga afghaner?

    Givetvis är ukrainare inte ryssar. Däremot finns det starka historiska och kulturella band mellan de båda folken. Här försöker västmedia blanda bort korten genom att, bland annat, låtsas som att Putin och Zelenskyj inte delar förnamn. Vladimir och Volodymyr är alltså olika transkriberingar av exakt samma namn!

 8. Spännande. Kommer det att finnas tillfälle för riksdagsledamöterna att ställa kritiska frågor? Om sådana saker som att Zelenskyj nyligen nationaliserat alla landets tv-kanaler och att han förbjudit hela elva politiska partier, varav ett har 43 mandat i det ukrainska parlamentet.

  • Precis! Nu får riksdagsledamöterna höra DEN partsinlagan, DEN som Zelenskyj kommer med. Frågorna som bör ställas till honom kan också handla om Ukrainska statens bemötande av den rysktalande befolkningen, etniska ryssar i landet? Saker som även Amnesty International har rapporterat om? Och hur många nazister finns i Ukrainas armé, då man även införlivat en rad paramilitära skurkförband i den? Hur många utländska, även från Sverige, ”soldater” strider med dem? Den ryska sidan är inte heller beundransvärd vad gäller sådant. Varför inte låta en rysk talesperson också tala till riksdagen, och ge SIN partsinlaga?

   • Det inlägget är väl författat av krigsförbrytarna i Kreml, bunkertsaren själv och hans språkrör Lavrov? Sitter signaturen ”Nej till NATO” möjligen själv i nån rysk trollfabrik eller är du bara en missriktad skämtare eller helt enkelt korkad?

  • En fråga Jan-Erik; Gillar du Vladimir Putin?
   Nu är det ju så att detta Zelensky gör är tillfälligt nu under krigstid då det framkommit att många av dem i oppositionen är ”pro ryska” och springer i lönndom Rysslands och Putins ärenden.

   Ett gott råd Jan-Erik… läs på lite, bli mer medveten, var inte så negativ och kritisk!

   Tack för ordet!

   • Regimen i Kiev har förbjudit opposition och gjort annat odemokratiskt även innan Ryssland anföll.
    Ukriana begår krigsbrott öppet m.m.

    Den konflikten är inte så enkel som onda ryssar mot goda ukrainare.

    • Jo det är så enkelt. Ryssland och Putin har invaderat Ukraina utan giltiga skäl. Alla svenska riksdagspartier stöttar Ukraina. Och signaturen kl…din tes om krigsbrott låter som ren falsk propaganda från Kreml.

   • Om Vladimir Putin förbjudit det största oppositionspartiet i Ryssland så hade samlad västmedia skrikit sig hesa över att Putin nu, minsann, blivit en fullfjädrad totalitär diktator. Men när Vladimir ”Volodymyr” Zelenskyj gör samma sak så hyllas han som demokratins räddare. Hur går det ihop?

    Att det finns pro-ryska partier i Ukraina beror på att där sedan länge finns en stor minoritet ryssar. Drygt 17% av Ukrainas befolkning är ryssar. Ska dessa stängas ute bara för att de råkar ha ryska som modersmål? Oppositionspartiet som nu förbjudits har, förövrigt, fördömt Rysslands invasion.

 9. Ukrainas president kan lita på Sverige som skulle kraftfullt markera mot Ryssland, och detta genom att ta bort Kefir och bilden på Kefirpaketet. Jag misstänker att Putin nu darrar av skräck. -Allt annat men inte Kefir, hörs Putin snyfta i sin bunker.
  Ukrainas president skickar nog den största krigsmedaljen till Sverige för otroligt livsfarliga beslut. Kanske det syns ett Kefirpaket i medaljen. Generationerna före mig skämdes över Sveriges flathet mot nazisterna under andra världskriget. Jag skäms över Sveriges och EU:s flathet mot Ukraina. Ryssland kan härja fritt. Ingen vågar gå en match mot Putin. Hellre låter man Ukrainas barn dö.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.