Förslår ändringar i pensionssystemet

NORRBOTTEN: Regeringen föreslår ett förbättrat grundskydd för pensionärer samt höjda åldersgränser i pensionssystemet.

Förslagen utifrån Pensionsgruppens överenskommelse innebär bland annat att:
• Grundnivån i garantipensionen höjs med 200 kronor per månad för alla med garantipension.
• Bostadskostnadstaket i bostadstillägget till pensionärer höjs från 5.600 kronor till 7.000 kronor per månad.
• En likabehandling av inkomster som kommer från eget arbete införs vid beräkning av bostadstillägg till pensionärer.
• Ett fribelopp införs för arbetsinkomster i äldreförsörjningsstödet om 24.000 kronor per år.
• Ålderspension kan tidigast tas ut från 62 års ålder.
• Rätten till förlängd arbetsskadelivränta och skyddet för sjukpenninggrundande inkomst förlängs till 68 år.

Vidare föreslås att det införs en riktålder för när en person kan gå i pension. Samt att vissa förmåner och beräkningar i socialförsäkringen ska vara knutna till riktåldern.

Går förslagen igenom kommer vissa lagändringar att gälla från 1 december 2019 medan andra börjar gälla från 1 januari 2020.

SD och V har invändningar mot förslagen. SD är emot höjd åldersgräns och vill istället ha en flexibel pensionsålder. SD anser däremot att riksdagen ska säga ja till förslaget om att förlänga rätten till arbetsskadelivränta och skyddet för sjukpenninggrundande inkomst till 68 år.

V anser att garantipensionen bör höjas med 1.000 kronor per månad. V anser att riksdagen även säger nej till förslagen om att höja åldersgränsen i pensionssystemet och införa en riktålder.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
11 kommentarer om “Förslår ändringar i pensionssystemet
 1. Marita skriver:

  Att höja garantipensionen 200.- är ju ingenting !
  Sedan skall skatt tas på den summan också.
  Vad hjälper det fattigpensionärerna ? Inget för priserna höjs ju också på nästan allt !
  De som har högre pension får alltid mer och de fattigaste får minst. Så har det varit förra gången vid höjning.
  Borde vara tvärtom.

 2. AnnBritth Olofsson skriver:

  Detta är så löjligt så man saknar ord. Mycket skall ha mer…Vi som inte har en pension på 17000. Vad sjutton får vi? Det enda rättvisa vore att vi inte behöver betala skatt på vår lilla pension…håller ni inte med? En fattigpensionär kommer alltid att vara en fattigpensionär. Så är det…Det är ett hån att höra vad vi små ska få ta del av den stora kakan. Behåll allt…höj politikerlönerna…ni tjänar ju så dåligt. Tänk inte på oss små.

 3. 90 talist skriver:

  Undrar om man själv kommer få en pension som man tjänat in,som det ser ut som i dagens läge så har man inte för stora förväntningar.

 4. Någon annan betalar inte skriver:

  Den statliga pensionen är rättvis. Den som jobbat lite och tjänat lite, får lite.

 5. AnnBritth Olofsson skriver:

  Någon annan betalar inte…jaså du tycker pensionssystemet är rättvist. Den som har en riktigt hög pension ska få sänkt skatt. Vore det inte mer rättvist att den med riktigt låg pension kan få sin skatt sänkt med ett högre belopp än den som tjänar massor? Många kvinnor har vigt sitt liv åt sin familj. Varit hemma med barn tex. När hon blir gammal, ja, då ska hon straffas. Kommer du från ett annat land. Ja, då har du rätt till alla bidrag som finns. Jag kan inte hålla med om att vårt system är rättvist. Inte på en enda punkt.

 6. Raito skriver:

  Det är verkligen ofattbart skamligt. Håller med dig på varenda punkt, AnnBritt Olofsson. Det är minst sagt förvånande att Vänsterpartiet godtar denna regering… de lär nog förlora många medlemmar, till nästa val eller nyval. Förhoppningsvis får vi snart se en ny ledare i Vänsterpartiet som inte går Centerpartiets och Folkpartiets vägar.

 7. Resultaten skriver:

  90 talist

  Precis man undrar om det ens finns kvar nåt som heter pension.

  Har en känsla att den pension vi betalar eller som våran arbetsgivare betalar kommer hamna som en extra skatt då vi aldrig kommer få ut dessa.

  Helt idiotiskt när man ska höja ålder. Ännu mer unga blir utan jobb. Men är väl kanske billigare ha bidragstagare än pensionärer och att dom i framtiden blir fattigpensionärer.

  Håller med dig Marita också att alla priser höjs och 200kr är ju inget med tanke på hur mycket allt höjts.

 8. från holmen skriver:

  Läsarna har säkert märkt att Garantipensionen diskuteras mer…det beror på att vi har en stor grupp Hitresta som inte kommer att få så mkt i pension så då måste garantipensionen höjas…dock dom som kan gå in i ÄFS får det bättre men då skall man komma till Sverige efter att man fyllt pension (65år alltså)..Själ tycker jag att detta med information om pensioner är nåt som facket med fördel kan hålla på, och sluta med att lobba för Sossarna….

 9. eländes år skriver:

  år 2015 och långt innan hadde varit önskvärd att sverige inte varit med på kartan då hadde vi sluppit detta elände som vi kommande pesionerer får betala för.

 10. Batman skriver:

  200 kronor är bättre än ingenting! Javisst, den som tjänat mer får mer i pension. Utbildning ska löna sig.
  Det är också helt givet att pensionsåldern måste höjas när medellivslängden ökar annars får vi lägre pension under fler år.
  Många verkar tro att staten är en guldgruva med oändliga resurser.

 11. AnnBritth Olofsson skriver:

  Batman…vilka syftar du på som tror att staten är en guldgruva?
  Är det pensionärerna? Du får gärna skriva lite utförligare vilka du syftar på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 tecken kvar.

*

I detta forum gäller samma regler som för insändare i den tryckta tidningen. Det finns en ansvarig utgivare och vad som kan publiceras regleras av tryckfrihetsförordningen och de pressetiska reglerna. Debatten modereras av HB:s redaktion.

Skriv kortfattat, vårdat och inte med versaler (stora bokstäver) vilket är störande för läsningen. Använd heller inte långa rader av utropstecken eller andra krusiduller som försämrar läsbarheten. Kommentarer som länkar till andra webbplatser godkänns som regel inte. Antalet kommentarer är begränsat till maximalt 100 per nyhet.

Kommentarer som postas till HBwebben.se kan komma att publiceras också i Haparandabladet.