fbpx

Utredning om behov avgör framtida investeringar

Kommunstyrelsens ordförande, Sven Tornberg (C), har begärt en behovsinventering som gäller kommunala idrottslokaler samt simhallen. Nu har barn- och ungdomsförvaltningen fått i uppdrag att genomföra inventeringen.
Undersökningar av Idrottshuset som inhyser simhall och idrottshallar har visat på behov av renoveringar och då särskilt av de delar som inhyser simhallen och b-hallen. Men innan något beslut om reinvesteringar och eventuella nyinvesteringar kan fattas måste kommunstyrelsen få ett underlag som ger en helhetsbild av hur behovet av lokaler för idrottsutövande samt simundervisning ser ut, både under skoltid och fritid. Helhetsbilden behövs eftersom stora delar av det kommunala fastighetsbeståndet har konstaterade behov av reinvesteringar.
Detaljerad bild
Mot bakgrund av detta har kommunstyrelsens ordförande nu begärt en behovsinventering gällande idrottslokaler/simhallen. Underlaget skall inte enbart omfatta lokalerna i Idrottshuset. Utöver de lokaler/gymnastiksalar som finns i centralorten ska även de som finns i byarna ingå.
”Det ska även framgå under vilka tider som idrottslokalerna ej nyttjas av någon verksamhet”, står det i begäran om behovsinventeringen, undertecknad Sven Tornberg (C).
Kommunstyrelsen behöver en helhetsbild över behovet av simundervisning och i underlaget från inventeringen ska det framgå hur många timmar simundervisning som genomförs samt hur många timmar simundervisning som genomförts både historiskt till i nutid.
”I underlaget bör även en analys göras över hur befintliga lokaler kan nyttjas mer effektivt och vilket behov som kan ses i framtiden, utifrån den befolkningsutveckling som prognostiserats”.
Inom en månad
Barn- och ungdomsförvaltningen har nu fått uppdraget att genomföra behovsinventeringen, eftersom både skola och fritidsverksamheter ligger under den förvaltningen. ”Inventeringen ska vara genomförd senast den 15 oktober 2020”, står det i begäran om inventeringen.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Utredning om behov avgör framtida investeringar

 1. Beklagar verkligen att Haparanda ännu inte byggt sitt nya badhus, som ändå planerats redan för X antal år sedan.
  Men du är välkommen hit till Övertorneå där alla barn lär sig simma och alla i hela kommunen har nära till ett eget badhus.
  Vi har 3 trivsamma badhus så det är bara välja, kniper det har vi också en Q8 mack (nyrenoverad).
  Sälj hela stugan och flytta hit istället vetja!
  Du betalar ju också lite för service och badhus fast du bara äger en stuga.
  Köp en i vår kommun istället så får du det du behöver.

 2. Utredning om behov, har inte behovet redan utretts.
  Behöver inte Haparandaborna tvätta sig och lära sig simma, ska vi ”gå över ån efter vatten”?
  Det här börjar likna Lubbe Nordströms lort Sverige.
  Tillbringade som vanligt min semester ute i stugan, åker till Happis badhus för att kunna tvätta mig ordentligt.
  Nää vi ha stängt, vi ska egentligen hänvisa till Torneås badhus i Finland enligt våra riktlinjer.
  Nää, gränsen är stängd nu så du kan inte åka dit.
  Nää, Cape East hade kunnat funka men hela anläggningen är bokad.
  Det slutade med att jag fick duscha på OK!!!
  Den enda möjligheten att tvätta sig i HELA Haparanda, var att duscha på bensinmacken.
  Hur tänkte ni här?
  Ska svensk simundervisning bestå av torrsim i Haparanda, ska alla stadsbor sen bussas 3 km till Finland för att simma, blir det en ringlinje i Finland?
  De boende ute i kommunen då, ska Nikkala och Seskaröborna åka till Kalix.
  Ska Karungiborna åka till Övertorneå, där den lilla lilla kommunen har 3 badhus.
  För om Torneås badhus är dimensionerat för Torneås befolkning, kan Torneå hantera en befolkningsökning på 10.000 personer över en natt.
  Sen vad gör vi av alla idrottare som använt idrottshallen, det har t.o.m varit svårt få träningstider i Haparanda.
  Ska våra idrottare också exporteras och vem ska betala för det?
  Nej sluta nu jamsa medans tid är och bygg ny simhall med idrottshall, i Sverige åt era egna medborgare.
  Om Pajala t.o.m kan lappa och laga så deras invånare har tillgång till badhus, varför kan inte Haparanda ens upprätthålla samhällsservicen?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.

Ny lärarduo i Pajala

Megan Robson och Anita Karvonen är båda nya lärare på Centralskolan i Pajala. Efter att ha bott på ett flertal platser i Sverige flyttade Anttisbördiga Anita Karvonen för två veckor sedan till Pajala. Hon och kollegan Megan Robson, från Vancouver i Kanada, ska dela på fjärdeklassarna.