fbpx

Bygg en simhall på gränsen!

Efter att Cape East deklarerat sin vilja om att omvandla utebadet till en simhall så har det framkommit flera diskussioner om ämnet i Haparanda.

Det kan anses vara en stor tjänst gentemot företaget Cape East, men ej gentemot kommunens medborgare eller turister. Redan för flera år sedan när Torneå stad förberedde en sanering av deras simhall ville de gärna ha Haparanda som en av betalarna. Jag har redan då framfört mitt förslag om en gemensam simhall på gränsen som skulle inte bara gynna ortsbor utan även massturism. På så sätt skulle avgifterna fördelas även till dem som bor utanför kommunen.

Men nu misstänker jag att Haparanda kommun hade bråttom att anställa Danell bakom sitt förslag om att förvandla spaet till en ytterligare möglig simhall. Det känns verkligen fel att företag som Cape East vill ha Haparanda kommuns skattebetalare som huvudsponsorer i detta fall. Det ska vara ett rättframt spel och inga konstigheter.

Mitt förslag är att bygga ett nytt badhus. I första hand bygga en egen simhall på gränsen. På det sättet har Torneå också möjlighet senare att bygga sin del så att det blir en gemensam simhall med Torneå. (där gångbron ligger). Detta skulle medföra mindre utgifter för ortsborna samt öka volatiliteten på intäkter av utifrånkommande turism.

Samtidigt stannar allt fler turister över natten. Just det vi behöver. Med mitt förslag skulle även Cape East vinna med fler övernattningar i genomsnitt per år och även andra aktörer som småbolag och enskilda näringsidkare skulle få gynnsamma effekter på kassaflödet.

Alpo Pelkonen

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

20 kommentarer på “Bygg en simhall på gränsen!

  1. Det känns tryggare att ha ett eget badhus, dit man kan promenera eller cykla .
    Man vet ju inte vad som väntar i framtiden, gränsen har stängts väldigt fort men öppnats väldigt sakta.
    Är inte själv en simmare, men finns det verkligen lättare och billigare motion där endast badbyxor behövs ( män ).
    Jag ser bara fördelar med ett badhus…

  2. Vilket svammel,samma surr som pågått i åratal.Det finns ett badhus i Torino,utnyttja det tillsammans,det handlar bara om att förhandla fram en lösning som bägge parter kan komma överens om,både vad gäller ekonomi och drift,då får ni slut på svamlet.

  3. Man undrar var finns ledarskapet inom höger styret inom kommun i Haparanda? Tror man verkligen på avregleringar och privatiseringar i en avfolknings kommun som Haparanda? Centerpartiet borde ta en funderare på vad deras politik innebär för de som bor i glesbygden!

  4. Bra ide med gemensamma byggnader men den kommer nog lite försent vad gäller Torneås medverkan, dom har nyligen helrenoverat sitt badhus, så en ytterligare investering för badhus är nog inte aktuell.

  5. Som utomstående betraktare ser man ett Happis med problem. Redan på 70-80- talet när man prata med infödda happis bor, var missnöjet att ”finnarna” tar över staden, det kom från skövde, rollhättan etc. när det fått sin förtidspension. Happis visa sig ha det högsta ohälsotalet i Sverige då och f.f.! Är det denna inflyttning som är orsaken till alla motsättningar i staden!?

  6. Låt Cape East bygga ett nytt badhus och sedan får Haparanda kommun hyra in sig med hyreskontrakt på 20 år, då finns det ekonomi för bygget.

    • Affe! Det absolut bästa förslaget. För ungefär 15 år sedan gick jag och en annan svensk med i en guidad turistvandring kring historiska platser i Torneå. Vi två hade tillgång till tre fantastiska finska guider som kunde områdets starka och fantastiska historia. Haparanda/Tornio borde verkligen satsa mer på gemensamma händelser, byggnader mm. Ni har en stark gemensam historia och allt att vinna på samarbete! Samma gäller hela Tornedalen. Tag vara på denna unika möjlighet!

    • Det absolut bästa förslaget. För ungefär 15 år sedan gick jag och en annan svensk med i en guidad turistvandring kring historiska platser i Torneå. Vi två hade tillgång till tre fantastiska finska guider som kunde områdets starka och fantastiska historia. Haparanda/Tornio borde verkligen satsa mer på gemensamma händelser, byggnader mm. Ni har en stark gemensam historia och allt att vinna på samarbete! Samma gäller hela Tornedalen. Tag vara på denna unika möjlighet!

  7. Krävs en försiktighet för gemensamma tankar mellan städerna. Kunderna från Torneå och Finland vet att de är välkomna att handla i Haparanda men butikerna i Torneå får nog anstränga sig lite mer för att få tillbaks förtroendet.

  8. Vad hände med bygget av fjärilshuset som politiska adeln ville ha? Vart tog pengarna vägen som dom blåste skattebetalarna på?
    Politikerna och deras tjänstemän har ingen aning om vad demokrati handlar om. Dags att rösta ut regimen i stadshuset i nästa val och återinföra demokratin i Haparanda kommunhus. Länge leve demokratin.

  9. Kommunen bör inte bygga något dom inte klarar i underhålla som gator och byggnader, Happiskommunen bör bygga fler äldreboen för dom som blir kvar i denna avfolkningsbygdbygd.

  10. Bygg en ny simhall där den är idag. Nära skolor och barnfamiljer. Det är märkligt att små byar i Norrbotten klarar av att driva ett badhus men inte Haparanda kommun. Finns det inte nog med skattebetalare? Här satsas det bara på äldreboenden så snart försvinner alla barnfamiljer också. Se på Kalix som klarar av att driva bland annat utebad, badhus, slalombacke, skidspår. Tråkigt att det endast pågår en ständig diskussion och inget händer. Vi som har barn är de enda som bryr sig då vi vill att barnen ska lära sig simma och när det dessutom står i läroplan att för godkänt betyg måste eleven kunna simma. Ett råd till kommun är att skicka ut en enkät om vad innevånare tycker och saknar.

    • Som vanligt så mjölkar Torneå pengar från Haparanda, mycket ta, men väldigt lite ge tillbaka.
      Skollagen struntar man naturligtvis också i eftersom det inte genererar några pengar.

  11. Bygg den hellre i Sverige helt och hållet.
    När gränsen är stängd, vilket har hänt flera gånger de senaste åren (”flykting”kris, corona) så har svenskar lättare att besöka den om den ligger i vårt land.

    • Populismen och populära badare har ej simkunskap.skattebetalare blir det bara mindre och mindre hela tiden.

    • 50 meters basäng!? 25 meter var sin sida. Om det skulle hända igen nån pandemin så man kan dela sina 25 från andras. Och till Kekkonen man måste säga att enligt svenska lag, bör skolan undervisa alla elever så att de kan simma efter 3 klass
      Att locka flera användare skulle man tänka på allvar att bygga 50 meters basäng. På de visetöppnar man nya möjligheter t.e.x. simtävligar, i världsklass. Det ska vara synligt håll från E4 så att allt flera stannar och vill återkomma till Haparanda. Vill inte nämna längre Tvillingstad, det kommer alldrik att fongera 100%

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Två nya mästare i hästdressyr

Filippa Pirinen och Ella Matila är två unga medlemmar i Haparanda Ryttare som har vunnit varsin klass i DM och Norrlandsmästerskapet i hästdressyr. 

Marsch för rätten att vara sig själv

Årets Pride-tåg avgick från Torneå och landade i Haparanda under lördagsförmiddagen.HB besöker ett familjeevent med allvarliga undertoner. 

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans