fbpx

2022 – rekord i fängelseår och utmätningar

Myndigheternas satsningar mot organiserad brottslighet resulterade i rekord vad gäller fängelseår och utmätningar.

Under förra året, 2022, utdömdes 473 fängelseår, vilket uppges vara det högsta antalet sedan satsningen inleddes.

Kronofogden utmätte samtidigt tillgångar på 73 miljoner kronor, även det en rekordnotering, och nästan en fördubbling jämfört med 2021.

– Tillsammans fortsätter vi att komma åt stora belopp ur den kriminella ekonomin, säger Anders Thornberg, rikspolischef, som under tisdagen lämnade 2022 års rapport till regeringen.

I samma pressmeddelande uttrycker Fredrik Rosengren, rikskronofogde, att det här visar hur bra det blir när myndigheter samarbetar.

– Brottslingars tillgångar som bilar, kontanter och smycken blir synliga i vår samverkan – vi kan till exempel få uppgifter från Polismyndigheten, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten som leder till att vi hittar tillgångar som vi annars inte kunnat se, säger han.

Antalet fällande domar i tingsrätt som gällde grov ekonomisk brottslighet ökade under fjolåret. Den dominerande brottstypen var bokföringsbrott och penningtvätt. Även antalet utdömda näringsförbud är det högsta sedan den myndighetsgemensamma satsningen startade.

Vidare uppges att grova narkotikabrott och grova våldsbrott, ”många kopplade till dödligt våld”, stod för de längsta utdömda fängelsetiderna, följt av grovt bokföringsbrott.

Ett urval ur årsredovisningen 2022:

Narkotikabeslag: Drygt 770 kilo cannabis, nästan 70 kilo amfetamin, 23 kilo kokain

Vapenbeslag: Totalt 44 vapen (35 pistoler/revolvrar, sex automatvapen, två gevär, en handgranat) samt 29 kilo sprängdeg

Skattehöjning och skattetillägg: Totalt 184 miljoner kronor

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.