fbpx

2022 – rekord i fängelseår och utmätningar

Myndigheternas satsningar mot organiserad brottslighet resulterade i rekord vad gäller fängelseår och utmätningar.

Under förra året, 2022, utdömdes 473 fängelseår, vilket uppges vara det högsta antalet sedan satsningen inleddes.

Kronofogden utmätte samtidigt tillgångar på 73 miljoner kronor, även det en rekordnotering, och nästan en fördubbling jämfört med 2021.

– Tillsammans fortsätter vi att komma åt stora belopp ur den kriminella ekonomin, säger Anders Thornberg, rikspolischef, som under tisdagen lämnade 2022 års rapport till regeringen.

I samma pressmeddelande uttrycker Fredrik Rosengren, rikskronofogde, att det här visar hur bra det blir när myndigheter samarbetar.

– Brottslingars tillgångar som bilar, kontanter och smycken blir synliga i vår samverkan – vi kan till exempel få uppgifter från Polismyndigheten, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten som leder till att vi hittar tillgångar som vi annars inte kunnat se, säger han.

Antalet fällande domar i tingsrätt som gällde grov ekonomisk brottslighet ökade under fjolåret. Den dominerande brottstypen var bokföringsbrott och penningtvätt. Även antalet utdömda näringsförbud är det högsta sedan den myndighetsgemensamma satsningen startade.

Vidare uppges att grova narkotikabrott och grova våldsbrott, ”många kopplade till dödligt våld”, stod för de längsta utdömda fängelsetiderna, följt av grovt bokföringsbrott.

Ett urval ur årsredovisningen 2022:

Narkotikabeslag: Drygt 770 kilo cannabis, nästan 70 kilo amfetamin, 23 kilo kokain

Vapenbeslag: Totalt 44 vapen (35 pistoler/revolvrar, sex automatvapen, två gevär, en handgranat) samt 29 kilo sprängdeg

Skattehöjning och skattetillägg: Totalt 184 miljoner kronor

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka