fbpx

Rekordmånga söker skuldsanering

skuldsanering_es

NORRBOTTEN: Aldrig tidigare har så många sökt och beviljats skuldsanering som under förra året.

Enligt nya siffror från Kronofogden ansökte 20.513 personer i Sverige om skuldsanering år 2019, vilket motsvarar en ökning med cirka 15 procent jämfört med år 2018.

Även antalet beviljade skuldsaneringar ökar – från 10.752 personer år 2018 till 12.250 under fjolåret. ”Det innebär att fler skuldsatta än någonsin fick sin ansökan beviljad”, skriver Kronofogden på sin hemsida.

I Norrbotten ansökte 474 personer om skuldsanering år 2019, jämfört med 454 år 2018.

Enligt myndigheten är det oftast omvälvande livshändelser som har lett till ekonomiska problem för de svårast skuldsatta. Det kan exempelvis vara en skilsmässa, arbetslöshet eller sjukdom. De senaste åren har även skulder kopplade till spel synts allt oftare i ansökningarna om skuldsanering.

– De flesta människor som söker skuldsanering lever med mycket små marginaler. Vissa har tappat livsgnistan, andra skäms över sin situation. För dessa personer kan en skuldsanering vara en livsavgörande vändning; en chans att återvända till ett liv där ekonomin inte alltid spelar huvudrollen. Efteråt vittnar många om stora livsförändringar, säger Per-Olof Lindh i ett pressmeddelande.

Vidare uppges att  nio av tio fullföljer sin skuldsanering och får inga nya skulder hos Kronofogden.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Rekordmånga söker skuldsanering

  1. Fruktansvärt att komma undan skuldfria efter fem år med skuldsanering. Funderar över hur konkursade egenföretagare ser ut att skriva skulderna i snön. Hade ingen aning om inställda betalningar hos de som annonseras i dagspressen om. Konkursen är ett lyckokast för de, kända personer syns tydligt att skulderna har inneburit ett synligt lyft, som redan tidigare visar sig leva på gräddhyllan. Plötsligt, i samma konkursade fastigheter innebär lyftet både nybygg/tillbyggnationer. Får inte ihop det. Är vi som suger år ut och in på ramarna av ofrivillig arbetslöshet, är vi bara dumma?

  2. Pensionen räckte inte till att betala hyran,elen,läkemedel mat,mm föra månaden. Fick gå till kommunen och be om hjälp.
    Blev nekad hjälp. Handläggaren ansåg att jag skulle flytta till en 1:a efter som min man gick bort i höstas. Bor i 2:a 52 kvadrat sedan 1971. Varken jag eller mina barn har varit samhället till belastning förr.
    Har aldrig någonsin blivit så förnedrad i mitt liv. Trodde att fattig Sverige var ett minne blott. Tur att jag har två barn och dom har ekonomi
    att hjälpa mig. Hur kommer framtiden se ut för oss fattigpensionärer? Gatan? Ättestupan?

  3. I stället för skuldsanering kan man först börja med att ta bort räntorna, amortering bara, och ta bort aviavgift,bättre att banken får pengarna tillbaka än inget alls.
    Sedan betalningsanmärkning på 10 år.

  4. Vansinnigt med skuldsanering.
    Låt dom jobba av sina skulder och inte leva livet på en räkmacka.
    Om inte ett 8-timmars jobb räcker så får dom skaffa sig fler.
    Att leva över sina tillgångar är självförvållat och ska inte belönas med skuldsanering.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka