Rekordmånga söker skuldsanering

skuldsanering_es

NORRBOTTEN: Aldrig tidigare har så många sökt och beviljats skuldsanering som under förra året.

Enligt nya siffror från Kronofogden ansökte 20.513 personer i Sverige om skuldsanering år 2019, vilket motsvarar en ökning med cirka 15 procent jämfört med år 2018.

Även antalet beviljade skuldsaneringar ökar – från 10.752 personer år 2018 till 12.250 under fjolåret. ”Det innebär att fler skuldsatta än någonsin fick sin ansökan beviljad”, skriver Kronofogden på sin hemsida.

I Norrbotten ansökte 474 personer om skuldsanering år 2019, jämfört med 454 år 2018.

Enligt myndigheten är det oftast omvälvande livshändelser som har lett till ekonomiska problem för de svårast skuldsatta. Det kan exempelvis vara en skilsmässa, arbetslöshet eller sjukdom. De senaste åren har även skulder kopplade till spel synts allt oftare i ansökningarna om skuldsanering.

– De flesta människor som söker skuldsanering lever med mycket små marginaler. Vissa har tappat livsgnistan, andra skäms över sin situation. För dessa personer kan en skuldsanering vara en livsavgörande vändning; en chans att återvända till ett liv där ekonomin inte alltid spelar huvudrollen. Efteråt vittnar många om stora livsförändringar, säger Per-Olof Lindh i ett pressmeddelande.

Vidare uppges att  nio av tio fullföljer sin skuldsanering och får inga nya skulder hos Kronofogden.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Rekordmånga söker skuldsanering

 1. Fruktansvärt att komma undan skuldfria efter fem år med skuldsanering. Funderar över hur konkursade egenföretagare ser ut att skriva skulderna i snön. Hade ingen aning om inställda betalningar hos de som annonseras i dagspressen om. Konkursen är ett lyckokast för de, kända personer syns tydligt att skulderna har inneburit ett synligt lyft, som redan tidigare visar sig leva på gräddhyllan. Plötsligt, i samma konkursade fastigheter innebär lyftet både nybygg/tillbyggnationer. Får inte ihop det. Är vi som suger år ut och in på ramarna av ofrivillig arbetslöshet, är vi bara dumma?

 2. Pensionen räckte inte till att betala hyran,elen,läkemedel mat,mm föra månaden. Fick gå till kommunen och be om hjälp.
  Blev nekad hjälp. Handläggaren ansåg att jag skulle flytta till en 1:a efter som min man gick bort i höstas. Bor i 2:a 52 kvadrat sedan 1971. Varken jag eller mina barn har varit samhället till belastning förr.
  Har aldrig någonsin blivit så förnedrad i mitt liv. Trodde att fattig Sverige var ett minne blott. Tur att jag har två barn och dom har ekonomi
  att hjälpa mig. Hur kommer framtiden se ut för oss fattigpensionärer? Gatan? Ättestupan?

 3. I stället för skuldsanering kan man först börja med att ta bort räntorna, amortering bara, och ta bort aviavgift,bättre att banken får pengarna tillbaka än inget alls.
  Sedan betalningsanmärkning på 10 år.

 4. Vansinnigt med skuldsanering.
  Låt dom jobba av sina skulder och inte leva livet på en räkmacka.
  Om inte ett 8-timmars jobb räcker så får dom skaffa sig fler.
  Att leva över sina tillgångar är självförvållat och ska inte belönas med skuldsanering.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Ungdomsgården som försvann

För två år sedan öppnades en föreningsdriven ungdomsgård i Pajala. Den hade en minimal budget och anställda fick söka bidrag till drift och egen lön. I samband med pandemin hamnade verksamheterna i malpåse, och gården blev nerlagd.

Politikerna som gör affärer med kommunen

Haparandas politiska ledning är smått unik. Samtliga ledande politiker inom den styrande alliansen – utom kommunalrådet – är aktiva företagare. En del levererar varor och tjänster till kommunen. HB har kartlagt deras ekonomiska engagemang med kommunen – även när det gäller kommunala arvoden.

Pojke cyklade ned i öppet schakt

Under tisdagens kväll skadades en åttaåring då han cyklade ned i ett vattenfyllt schakt på en avgrävd gc-väg i Haparanda. – Han hade änglavakt, han hade kunnat bryta nacken, säger mamman Tiia Backman.

Flyktingpojken tvingades fly igen

JUNOSUANDO Den afghanska pojken kom in i pörtet hos Inga-Lill och Roger Poromaa i Junosuando, som en studsande och hoppande 13-årig virvelvind. Efter det senaste avslaget från Migrationsverket om utvisning när Zyarmal fyllt 18 år upplevde han att hoppet var ute och flydde från Sverige till ett annat land.

Spanienresa kritiseras

Kommundirektören Lena Ekh var i förra veckan på en semesterresa till Spanien, vilket har fått kommunanställda att reagera ”med bestörtning”, enligt flera tips till HB.

E4-trafik rakt genom byn

Under pågående vägarbete på E4 mellan Salmis och Vuono väljer många att ta vägen genom Vuono by. Nu är bybor rädda för att det ska ske en olycka då få håller hastighetsbegränsningen.

Hulkoff – metalmusiker och modern bard

Pär Hulkoffs nyutkomna skiva Pansarfolk säljer bra i både fysiska format och på digitala plattformar. HB tittar in bakom kulisserna hos en modern bard med fötterna i älvdalens bördiga mylla – där musiken växer fram ur flora, fauna och ett långt folkligt minne.

”Vindkraftsparken förstör landskapet”

Invånare och näringsidkare gör nu ett upprop mot den planerade vindkraftsparken.
– Tornedalen har ett riksintresse för friluftsliv, vi har höga naturvärden och är ett natura 2000-område och kulturbyggd sen långt tillbaka. Vi är förskräckta över att den här bilden kommer att förstöras totalt, säger Birgit Niva.