fbpx

Nytt koncept ska locka elever till Språkskolan

Språkskolan som startade 1989 har elever från både Haparanda och Torneå. Eftersom skolan har på senare år tappat elever från finska sidan gav barn- och ungdomsnämndens ordförande, Niklas Olsson (M), i oktober 2021 förvaltningen utredningsdirektivet att tillsammans med skolförvaltningen i Torneå ta fram förslag på hur skolan kan bli attraktivare.

I december 2021 berättade Arja Martinviita, chef för barn- och ungdomsförvaltningen, i Haparandabladet att de för diskussioner om att modernisera konceptet för att locka fler elever.

Och i fredags tog kommunstyrelsen i Haparanda och Torneå stadsstyrelse ett gemensamt beslut om skolans framtid.
Enligt Perarne Kerttu, vice ordförande för barn- och ungdomsnämnden, beslutade mötet att ge tjänstemän på båda sidor gränsen uppdraget att skyndsamt ta fram underlag för ett nytt konceptet och avtal. Det är sedan upp till fullmäktige i båda städerna att ta ställning till förslagen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Nytt koncept ska locka elever till Språkskolan

  1. Det nya konceptet skulle kunna bestå av en generositet från grannkommunen att unna området en gemensam utbildning. Sökande elever finns, bara viljan finns. Hatten av för alla de föräldrar som fortsatt att tro på skolan trots alla gränstokigheter.

    • Språkskolan tillkom 1988 under Socialdemokraternas tid . Det är faktiskt de sista 4 åren borgarna styrt!

  2. För mig har det sett ut som att ”dom som bestämmer” i kommunhuset har hållt på med en avveckling av språkskolan under flera år, dom fick flytta från sina ”egna” lokaler till Tornedalsskolan, där fick dom igång verksamheten bra men då blev det dags för nästa flytt igen, den här gången till Gränsskolan, nu är det på gränsen till att Språkskolan existerar. Är ju som en sammanslagning av Gränsskolan och Språkskolan och det har inte blivit lyckat.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF