fbpx

Nytt koncept ska locka elever till Språkskolan

Språkskolan som startade 1989 har elever från både Haparanda och Torneå. Eftersom skolan har på senare år tappat elever från finska sidan gav barn- och ungdomsnämndens ordförande, Niklas Olsson (M), i oktober 2021 förvaltningen utredningsdirektivet att tillsammans med skolförvaltningen i Torneå ta fram förslag på hur skolan kan bli attraktivare.

I december 2021 berättade Arja Martinviita, chef för barn- och ungdomsförvaltningen, i Haparandabladet att de för diskussioner om att modernisera konceptet för att locka fler elever.

Och i fredags tog kommunstyrelsen i Haparanda och Torneå stadsstyrelse ett gemensamt beslut om skolans framtid.
Enligt Perarne Kerttu, vice ordförande för barn- och ungdomsnämnden, beslutade mötet att ge tjänstemän på båda sidor gränsen uppdraget att skyndsamt ta fram underlag för ett nytt konceptet och avtal. Det är sedan upp till fullmäktige i båda städerna att ta ställning till förslagen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Nytt koncept ska locka elever till Språkskolan

  1. Det nya konceptet skulle kunna bestå av en generositet från grannkommunen att unna området en gemensam utbildning. Sökande elever finns, bara viljan finns. Hatten av för alla de föräldrar som fortsatt att tro på skolan trots alla gränstokigheter.

    • Språkskolan tillkom 1988 under Socialdemokraternas tid . Det är faktiskt de sista 4 åren borgarna styrt!

  2. För mig har det sett ut som att ”dom som bestämmer” i kommunhuset har hållt på med en avveckling av språkskolan under flera år, dom fick flytta från sina ”egna” lokaler till Tornedalsskolan, där fick dom igång verksamheten bra men då blev det dags för nästa flytt igen, den här gången till Gränsskolan, nu är det på gränsen till att Språkskolan existerar. Är ju som en sammanslagning av Gränsskolan och Språkskolan och det har inte blivit lyckat.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.