fbpx

”En ny majoritet”

Under måndagens KF-möte i Haparanda gick Ida Karkiainen (S) ut med att de och Vänsterpartiet, som styrt i minoritet, avgår.

Hemstranden privatiseras trots folkomröstning. Detta är någonting (S) och (V), som styr i minoritet, inte kan ställa sig bakom. Därför avgår partierna och intar rollen som opposition.

– Vi ska inte ha makten bara för maktens skull, sa Ida Karkiainen när det deklarerades att partierna lämnar makten till den nya majoriteten.

I ett pressmeddelande skriver partierna följande:

”Det har den senaste tiden blivit tydligt att en ny majoritet bestående av Centerpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet har bildats i Haparanda kommun. De har gjort gällande att de nu samarbetar för att driva igenom gemensamma förslag både vad gäller budget men också på andra områden.

Den nya majoriteten vill dessutom frångå den folkomröstning där haparandaborna tydligt tog ställning för att hemstranden förblir i kommunal regi och inte läggs ut till privat drift. Den nya majoriteten vill gå vidare med att privatisera driften. Det strider mot vad vi lovade våra väljare i valet. Vi socialdemokrater och vänsterpartister menar därför att vi inte kan fortsätta styra och genomföra det som är den nya majoritetens förslag. De måste själva ta ansvar för sin politik. Vi har vid flertalet tillfällen räckt ut handen och bjudit in till blocköverskridande samarbete vilket avfärdats. Vi respekterar därför den majoritet som bildats och väljer att gå i opposition”.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

20 kommentarer på “”En ny majoritet”

  1. Nu har den samlade borgerligheten chans att ändra på styrningen av Haparanda med en egen majoritet. Visserligen med ett flertal partier i samverkan men nu måste ni verkligen visa politisk kompetens och få till en ny majoritet.
    Om Ni inte förmår detta så är det bedrövligt svagt!
    Misslyckas ni med detta med Per-Arne Kerttu i spetsen så lägger ni hela politiken och ansvaret i famnen på S inför nästa val 2026.

  2. Det kan INTE blir värre.. jag har följt upprepade klagomål av hemstranden, klumpen i magen. Nångång bor man själv där.. ..dit skulle jag inte vilja nu…..om det är så dåligt som det hörs av personalen, då är bara ta nån som kan ordna upp hela sk…n…..välkomnar av hela mitt hjärta nya friska händer som kommer och göra hemstranden bra plats att bo för oss åldringar

  3. Catarina Lindmark Sjukvårdspartiet, du har återigen duckat frågor du fått!! Varför? Har sett det nu flera gånger! Däremot skriver du tydligen gärna gång på gång om dina egna åsikter på HBwebben, men du duckar frågor från allmänheten!

  4. Precis som Kungavlivet skrev så kännetecknas Haparanda kommun av inkompetens och svågerpolitik/korruption! Det är tragiskt hur illa det är! Saker sköts inte och politikerna tycks fumla runt utan göra något åt problemen.

  5. Kommunal folkomröstning är rådgivande ej beslutande. Men att helt dissa det pga av lågt valdeltagande är väl inte rätt. Man frågar men man lyssnar inte på vad folk vill, och tydligen svarar ej heller på frågor. Har ni blockat eran mail!? Vad är det för fel på politiker i Haparanda. Ni är valda att representera invånarna i kommunen. Detta får väl inte invånarna att gå till valurnorna, utan spär på politiker föraktet. Varför allt detta stohej om ni ändå tänker göra som ni vill. En folkomröstning gäller väl alla partier.
    Att ni vill ha privata aktörer på hemstranden för att man ska kunna välja / valfrihet mellan kommunala eller privata vårdgivare. Men det fungerar inte så i verkligheten. Biståndshandläggare anvisar en plats där det blir ledigt. Oavsett om det är privat, kommunalt, intraprenad eller stiftelse. Jag har själv jobbat när det varit privat, sen blev det kommunalt intraprenad sen kommunalt äldreboende. Du som brukare/ medborgare kan ha önskemål men oftast är det där det finns plats som styr. Och oftast kan man inte vänta så länge, då det många gånger är akut. Man ligger på sjukhus och kan inte flytta hem. Det som skiljer privat från kommunen är att det var mindre personal, vilket någon nämnde.
    Och vad jag vet har Haparanda inte en uppsjö av äldreboenden att välja på. Det är lite sandlådenivå, det är min tur att hålla i spaden nu. Ta och sansa er , säger jag bara.

  6. Om man säger en sak nog många gånger så blir det till slut åtminstone ens egen sanning. S har skickligt börjat veckan innan avhoppet att prata om den sk ”nya mjaoriteten”. Det kanske är svårt för att svälja att det finns partier som vill ha något annat än sossepolitik där vi ska dela på brödsmulorna och alla får lika lite. Oppositionspartierna har väl rätt att tycka att prioriteten ska ligga på landsbygd, skola och jobb utan att för den skull ha ett formellt samarbete.

    • Haparanda Stad är i ett fritt fall inom vård och omsorg när ingen vill jobba där! Det går inte att rädda verksamheten genom att anställa två händer som inte kan jobbet eller har delegation! börja om och ge personalen bra schemor och bättre lön så kanske det blir fler som vill jobba inom vården? Privatisering har ju prövats förut med dåligt resultat.

  7. Ida Karkiainen (S) och Catarina Lindmark (Sjvp) ni lever! Jag har skickat massor med e-post till er och andra politiker i kommunen, men inte fått svar!! Varför har ni inte svarat? Jag har även skickat frågor till kommunens tjänstemän, men de vägrar svara trots skyldigheten enl lag att svara skyndsamt. För en del av e-posten har kopior har skickats politikerna, kommunen@haparanda.se registrator@haparanda.se, men jag får ändå inga svar. Vad anser ni om detta? Vilka åtgärder vidtar ni politiker för att komma till rätta med detta? Hälsa övriga partier att jag saknar svar även från dem.

    • Nu har jag levt ett tag virta från Haparanda och fått ett perspektiv.
      Haparanda genomsyrar en mkt slentrianmässig attityd och förhållningssätt från högsta politiska ledning till gräsroten.
      Det var någon som kallade det för ”Happis stuk” vilket jag nu förstår vad det innebär,
      När man gör mätningar av olika slag så hamnar Haparanda dåligt till.
      Om man vandrar runt så är det bara tråkigt, fult och oorganiserat ut.
      När man läser på hur saker och ting skötts överlag så är det undermåligt överlag, ex. Svågerpolitik- tjänster tilldelas bekanta trots avsaknad av utbildning, beslut som berör ungdomar, (skateparken) åldringsvården (hemstranden)
      Avsked av personal ( skyddsombudet klippan, valtmästaren Aspen)
      Fasiken vad skönt att ha en mindre anknytning till stan…Det finns många fina städer där det fungerar bättre och miljön är fin.

  8. Catarina Lindmark var snabbt ute som vanligt och vill få stöd i denna spalt. Jobba i stället i kommunfullmäktige med frågorna och sluta svamla en massa. Sjukvårdspartiet verkar vara ett parti där man får sista chansen att tycka en massa dravel långt in i pensionsåldern det är inte framtiden, utan den har passerat för länge sedan mata duvorna och småfåglarna vore en välgärning.

    • Longlake: När man far fram med osanning, så vill jag ju såklart kommentera. Vad säger att man inte kan göra både och..? Ha en fin sommar!

  9. Catarina Lindmark, Sjukvårdspartiet Haparanda du skulle ta reda på varför Haparanda kommun inte lämnar ut uppgifter som kommunen är skyldig att lämna ut. Vad gjorde du åt saken? Vilka svar fick du? Kommunen följer ju inte lagstiftningen! Vad gör ni i Sjukvårdspartiet åt det? Eller har det ingen betydelse för er att kommunen inte följer lagstiftningen? Vi är flera som vill få svar.

  10. Hur tänker sig politiken att valdeltagande i Haparanda ska öka när man inte respekterar en folkomröstning. Vad är det för mening att rösta alls?

  11. Det spelar ingen roll vem som driver Hemstranden. Läget med bemanningen är katastrofal där och inte är den bra på andra ställen heller. Samtliga partier förstår inte alls hur pass dåligt det är för personalen idag inom vård och omsorg. Sjuktalen är höga men de görs inget för att förbättra för personalen. Det är många som far illa inom äldreomsorgen/omsorgen såväl personal som vårdtagare. Bara att läsa i Debatt Haparanda ang Hemsranden som drivs ju nu i kommunal regi .

  12. ”Vi har vid flertalet tillfällen räckt ut handen och bjudit in till blocköverskridande samarbete vilket avfärdats.”
    Rent påhitt. Ingen från den styrande vänstern har frågat oss om samarbete i någon fråga. ”Tyck som oss och sluta krångla” har varit attityden som gällt, så då får man rannsaka sig själv och ta konsekvensen av det.

  13. Så mycket var Haparanda medborgares åsikter värda.När politiker slutar lyssna på folket är det dags att byta ut dem.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Två nya mästare i hästdressyr

Filippa Pirinen och Ella Matila är två unga medlemmar i Haparanda Ryttare som har vunnit varsin klass i DM och Norrlandsmästerskapet i hästdressyr. 

Marsch för rätten att vara sig själv

Årets Pride-tåg avgick från Torneå och landade i Haparanda under lördagsförmiddagen.HB besöker ett familjeevent med allvarliga undertoner. 

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans

Skratt och gråt bakom ett nytt läromedel i meänkieli

Enligt Susanne Redebo och Mervi Erkheikki, som har författat och idag lanserar ett digitalt läromedel på meänkieli, har det saknats ett modernt läromaterial för elever med grundläggande kunskaper i språket och som speglar elevernas vardag. ”Vi har under arbetet skrattat

Nu får 23 människor vila igen

Under söndagen kunde återlämnade kvarlevor begravas på Akamella ödekyrkogård 146 år efter att de grävdes upp och fördes bort. ”Det känns som att det blev en fin stund för dem här som nu får återbördas dit de hör hemma”, säger