Rötmånaden är här

I slutet av juli börjar den period som traditionellt kallas rötmånaden. Det finns egentligen inget exakt datum utan det handlar om väder, värme och fukt. Det är det som avgör om rötmånad inträder eller inte.

Den viktigaste faktor när det gäller rötmånaden är temperaturen och med de höga temperaturerna som är i Tornedalen just nu är fara stor att maten förfars. Under varma och fuktiga sommardagar trivs bakterier och mögel allra bäst, både såna som förstör maten och såna som kan göra oss sjuka.

Råden kring mathantering är desamma som under hela året, men när det är varmt och fuktigt är det extra viktigt med kyla och bra hygien. Varm mat ska hållas varm och kall mat ska hållas kall.

Titta, lukta och smaka på maten så att du inte slänger mat i onödan.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Undersköterskestudenter till undsättning för gosedjuren

Gosedjur med diverse plågor plåstrades om när Övertorneås vård- och omsorgselever besökte två förskolor i kommunen. Detta som en del av Vård- och omsorgscolleges VO-Collegevecka som ska marknadsföra vård- och omsorgsyrken. 

Rekordförsäljning för second hand

Second hand-försäljningen i Sverige omsatte 1,9 miljarder kronor i augusti, visar siffror från Svensk Handel. Det är nytt rekord för en enskild månad. 

Jonas räddade livet på renkalven Lilla My

Jonas Salmijärvi upptäckte att en renvaja med sändare inte längre rörde sig i skogen. Han fann den död med en liten renkalv som sprang runt den. Till slut lade Jonas Salmijärvi en lasso på kadavret och när renkalven lade sig

”Ingenstans så bra som här”

Anstalten i Haparanda jobbar med att ge de intagna meningsfull sysselsättning. Det får de genom snickeriverksamheten som tillverkar allt från grillplatser till utebastu. ”Allt görs från grunden”, säger Mikael Lind som är en av ledarna vid snickeriet.