fbpx

Afrikansk svinpest i Sverige

Afrikans svinpest har påträffats i södra Sverige.

Den allvarliga virussjukdomen har konstaterats hos vildsvin. Sjukdomen drabbar vildsvin och grisar, dock inte människor eller andra djur.

Sedan den 25:e augusti har ett antal vildsvin, som hittats döda i Västmanland, konstaterats bära på viruset. Hur smittan har kommit till Sverige är fortfarande oklart.

I Norrbotten finns inget vildsvinsbestånd men Länsstyrelsen i Norrbotten ger tips på vad jägare, grishållare och allmänhet kan göra för att förhindra en spridning. Nedan några av länsstyrelsens tips:

Jägare bör rengöra kläder och utrustning om de jagat i områden där det kan finnas vildsvin i Sverige – oavsett vilket vilt du jagat. Tvätta din jakthund efter jakt på ett potentiellt smittområde. Besök inte svenska grisbesättningar inom 48 timmar efter vildsvinsjakt i ett potentiellt smittat område.

Grishållare ska inte mata grisar med matrester och måste se till att besökare i deras djurstallar använder skyddskläder och tvättar händerna innan de går in ti stallarna.

Allmänheter bör slänga matrester i soporna och inte lämna i markerna efter picknick eller vid rastplatser utmed vägar. Mata inte grisar oå besöksgårdar med matrester.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN