fbpx

Afrikansk svinpest i Sverige

Afrikans svinpest har påträffats i södra Sverige.

Den allvarliga virussjukdomen har konstaterats hos vildsvin. Sjukdomen drabbar vildsvin och grisar, dock inte människor eller andra djur.

Sedan den 25:e augusti har ett antal vildsvin, som hittats döda i Västmanland, konstaterats bära på viruset. Hur smittan har kommit till Sverige är fortfarande oklart.

I Norrbotten finns inget vildsvinsbestånd men Länsstyrelsen i Norrbotten ger tips på vad jägare, grishållare och allmänhet kan göra för att förhindra en spridning. Nedan några av länsstyrelsens tips:

Jägare bör rengöra kläder och utrustning om de jagat i områden där det kan finnas vildsvin i Sverige – oavsett vilket vilt du jagat. Tvätta din jakthund efter jakt på ett potentiellt smittområde. Besök inte svenska grisbesättningar inom 48 timmar efter vildsvinsjakt i ett potentiellt smittat område.

Grishållare ska inte mata grisar med matrester och måste se till att besökare i deras djurstallar använder skyddskläder och tvättar händerna innan de går in ti stallarna.

Allmänheter bör slänga matrester i soporna och inte lämna i markerna efter picknick eller vid rastplatser utmed vägar. Mata inte grisar oå besöksgårdar med matrester.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka