fbpx

Äldreboende Hemstranden Kotiranta konkurrensutsätts 2024

Under kommunfullmäktiges sammanträde i måndags röstade Alliansen (Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna), Sverigedemokraterna och Sjukvårdspartiet igenom förslaget att konkurrensutsätta driften av det nya äldreboendet Hemstranden Kotiranta.

Idag drivs äldreboendet Hemstranden Kotiranta av kommunen, men under 2024 kommer privata aktörer ges möjlighet att ansöka om avtalet för driften av det nya äldreboendet i Haparanda.

Ett beslut ordförande i kommunstyrelsen, Nina Waara (S) inte är nöjd med. ”Viktigt för oss att gå ut och förklara att vi inte står bakom det beslutet.”, skriver Waara på sin Facebook-sida.

— Vi är övertygade om att det här går emot vad Haparandaborna egentligen vill. Men vi styr i en minoritet och då förlorar vi omröstningar ibland. Det är tråkigt men också spelets regler, säger Nina Waara till Haparandabladet.

Det är inte första gången frågan om driften av äldreboendet tas upp. Redan i höstas var frågan uppe på tapeten och oppositionen var redan då tydliga med var de stod i frågan.

— 2018 när vi gick till val gjorde vi det på valfrihet. Våra väljare vill ha valfrihet och valfriheten att välja sin vård själva. Det är också viktigt att de som jobbar inom vården har rätten att välja sin arbetsplats, säger Sofia Söderholm (M), ledamot i kommunstyrelsen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

32 kommentarer på “Äldreboende Hemstranden Kotiranta konkurrensutsätts 2024

 1. Du Anders Rönnkvist, en minoritet har svarat! Ser vi till Riksdags valet, så rösta en minoritet på en borgar regering, där samtliga partier minska sina mandat med totalt ca 2,9 %,mest KD med 1%. Trots detta svar från väljarna leder det landet, obegripligt! Ändå hör man från debatten från valets stora förlorare, att det har mandat från svenska folket för sin höger politik!

  • När man läser era kommentarer så skulle man kunna tro att Hemstranden fungerar bra nu. Bullshit. Fråga de som har anhöriga boende där. Fråga personal som arbetar på Hemstranden. Jag har pratat med flera av dessa, både anhöriga och personal. Ingen tycker om hur det fungerar nu. Ingen. Jag har inte hört någon som är positiv till hur Hemstranden sköts. Någonting behöver förändras.

 2. Man måste respektera en folkomröstning i en demokrati.Alla har haft möjlighet att rösta.

 3. Har inget problem med att det är privatdrift av äldrevården. Möjligheten till bättre löner och bättre arbetstider. Jag skulle vilja starta en privatklinik inom röntgen men nuvarande regelverk inom strålskydd etc. gör det omöjligt att starta upp en sådan verksamhet.

 4. Så Borgarnas s.k. frihetsreform om valfrihet lever fortfarande! Har inte pandemin lärt er något om privat drivna äldreboendens stora brister i deras verksamhet, där det flesta dödsfallen inträffade. Respektera folkomröstningens resultat är väl det minsta man kan begära även av borgarna.

  • Folkomröstningens resultat….. .? när det bara är en liten minoritet som svarar…..
   Går inte att dra någon slutsats av den….vad de flesta tycker…

   • De som har svarat har svarat vad de tycker och det ska man respektera och inte anse att deras röst inte är något värd. Ni anser tydligen att de som inte röstat att deras röst är mera värd. Ni nedvärderar de som röstat. Fy!
    Men det är ju bara så att ni vill ha er vilja igenom oavsett vad folket hade röstat på.
    Men ni borde vid det här laget veta att det inte finns valfrihet i Haparanda och det kommer aldrig att finnas, för att den som behöver en plats får den plats som är ledig. Förstår ni inte det?

   • Så kan man väl inte resonera???? ALLA har haft möjligheten att rösta i frågan . Det går ju visst att dra en slutsats … Vad skulle du själva tycka om att bo på ett privat drivet äldreboende, nöjd med städningen samt njuter av god mat som kanske inte är lagad av utbildad kökspersonal .

 5. Man kan ju starta med och se hur mycket dom anställda kör med kommunens bilar tex många kör hem på lunch bara det är 500 000 på ett år, jobbar man inom bygg så äter man på jobbet

  • Eller på restaurang?eller hur vet du att kommunanställda äter lunch hemma med kommunbilar?? Väntar på svar!!

 6. De flesta kommuner har ekonomiska probl..utmaningar som medför att man ideligen måste se över sina kostnader. Haparandaborna får tyvärr välja mellan att kommunen höjer skatten eller att man åsidosätter kvalitén. Egentligen ett enkelt val, men omöjligt ändå för den gemene Haparandabon. Kommunens pengapåse blir antagligen lite mindre för varje år och kostnaderna ökar lite. En omöjlig kombination i det långa loppet. Någon gång efter vägen så kommer man till ett vägskäl och tvingas välja väg. Politisk färg spelar ingen roll. Pengapåsen är den samma, oavsett färg. Skräcken för Haparanda är att dagens politiker slutar och ingen tar vid. Jag misstänker att kön till politiska uppdrag är kort om den ens finns. Kön som består av klagande och missnöjda är däremot lång. Tyvärr verkar de inte vara intresserade av politiska uppdrag. Synd på så bred och djup kompetens som dessa personer besitter.

  • Då kommer gänget från Vardaga säkert tillbaka till nya fräscha lokaler och ännu mera nerdragningar på personal!

  • Synd att sittande politiker inte är mer intresserade av att besöka verksamheterna och få lite koll på verkligheten! 90% av politikerna vet inte ens var verksamheterna finns eller vad dom sysslar med.

   • Tyvärr så är det precis som du säger. De alltså politiken och Suvi lovar att komma på besök så att alla får träffa dem och prata ut. En gång var de på besök och träffade en del väl utvalda som inte sa så mycket. Sen har vi inte sett röken av dem. Finns inget intresse hos dem att se verkligheten.

    • Ja just det, dessa välutvalda anställda som inte har ngt att säga…. Jag tycker att ALLA som bestämmer över vård och omsorgspersonalens arbetsvillkor ska ställa upp att vikariera när det fattas folk . Endast då kan man göra bra beslut när man har själv fått uppleva hur det är att arbeta i vårt yrke. HR Personalen,Socialchefen, Verksamhetscheferna och Politikerna…VÄLKOMMEN att arbeta med oss och gör Du också skillnad och en välbehövlig insats i välfärden …och ja , vi bjuder på rungande applåder också

 7. Ser inget negativt i privat drift av ett äldreboende. Men det ställer stora krav på den eller dem som hanterar upphandlingen, så att det blir kvalité för de gamla. Såsom möjlighet att komma ut i friska luften, aktiviteter mm.
  Blir det dessutom billigare än kommunal drift, så vad är då problemet!?
  Medveten om att det finns partier som gjort det till ett mantra, att skattefinansierad verksamhet aldrig skall bedrivas i privat regi, oavsett kostnad.
  Om det blir privat drift, så önskar jag att kommunen tar lärdom av eventuella framgångsfaktorer isåfall.

 8. Tråkigt. De gångerna jag har varit och hälsat på min anhörig på Hemstranden. Så här personalen haft mobilen framme och pratat högt med sitt språk,och knappast sagt hej till mig. Boenden på avdelningen har suttit ensamma runt borden. Kallas det för trevlig samvaro med gamlingarna?

  • Det är dagens samhälle telefonen tar många timmar av en arbetsvecka borde vara förbjudet

  • Hur stora är Haparanda kommuns telefonutgifter? Hur stora var de innan man gav personalen mobiltelefoner som de kan ringa med hur de vill? Det är skattebetalarnas pengar som spenderas både genom ringandet och via den arbetstid som går förlorad för att personalen håller på med ”privata ärenden”. Det blir nog en stor slant i slutändan! Hans Kenttä berätta för oss hur stora dessa siffror är.

   • Väldigt tråkigt att det ser ut som det gör.
    Det finns många duktiga utbildade och skötsamma uskor som inte ens blir erbjudna jobb i Haparanda kommun ( jag är en av dem ) då får man söka sig till andra yrken istället.

 9. Folkomröstningen……. resultatet av den struntar alltså alliansen i, tillsammans med Sjukvårdspartiet och SD. Hur försvarar de det? Eller tänker de bekänna färg nu – M och KD – att de är partier och politiker som skiter i vad folket säger och tycker?

 10. Kan en socialdemokrat vara nationalist? Kan man vara politiskt
  neutral och nationalist?

 11. Haparandastilen😀 politikerna ska man inte lita på! De tänker mest på sitt, vill prata och synas!

 12. Hemstrandens personalkostnader är redan höga, hög sjukfrånvaro, som kommer säkert att fortsätta. Många tänker gå ner i arbetstid, det behövs mer timvikarier. Då är det självklart, att kommunen vill att någon annan tar över Hemstranden

 13. Fullmäktiges beslut innebär att Socialdemokraterna inte får igenom sin politik.
  Privatisering av välfärden är ingen liten fråga att hantera. I grund och botten hör detta till Socialdemokraternas viktigaste fråga där syftet att värna långsiktighet och effektivt resursanvändande.
  I skenet av detta finns det två alternativ att reflektera över.
  Endera bör man låta oppositionen, som idag utgör en majoritet, leda kommunen. Grundtanken här är att (C) måste bekänna färg i och med denna så centrala samverkan med Sjukvårdspartiet och Sverigedemokraterna. Hur vill Sven Tornberg ha det och hur ska Bertil Segerlund och Per-Arne Kerttu kryssa mellan att samverka med SD och Sjukvårdspartiet i centrala frågor, men samtidigt inte vara beredda leda kommunen tillsammans med dem?
  Det andra alternativet är att (S) i maktposition administrerar den successiva kantringen mot privatisering av Haparanda kommuns offentliga åtaganden. Man genomför ”konkurrensutsättningen” av äldreomsorgen och beaktar konsekvenserna av detta i relation till vad man egentligen ville åstadkomma lokalt. Hur kul är det?
  En liten tröst kan vara förhoppningen att väljarna till valet 2026 kommer att ge besked i frågan om borgarnas och nationalisterna svek mot utfallet av folkomröstningen.
  Och till den politiska ledningen i kommunen har jag att säga som Axel Danielsson sa vid politikerutbildningarna i Haparanda kommun 2016 och 2018: Styr eller avgå!

 14. Och ni S väljer att spara på våra barn och tycker att vården funkar utan problem? Jag tycker synd om alla inom vården som Ni beslutare trampar på hela tiden. Lyssna på golvfolket ist eller allra helst ta på er deras arbetskläder och upplev den oredan ni har skapat! Inte konstigt att många väljer grannkommunen.

  • Såå bra skrivet, det är just oreda som råder inom vården i Happis. Man hade inte haft personalbrist och höga sjuktal ifall man inte hade börjat dra ner på bemanningen och ändrat schemorna gång på gång till hemska och ännu hemskare. Massor med kompetens har försvunnit, vissa har sagt upp sig, andra har tagit pension mkt tidigare än tänkt. Trenden att anställa personal som inte kan språket eller arbetet håller i sig för de kostar ju lite och de blir lätta att utnyttja och får jobba ibland veckor i sträck. Socialchefen då ? Undrar var hon får sin information om verksamheterna när man läser i HB vad hon berättar .. Till stor del vad hon säger är det bara skönmåleri . Aldrig har det varit så dåligt inom vården i Happis som det är nu och ingen gör ngt åt saken . Saker och ting mörkläggs , samma personer snurrar från chefspall till en annan, cheferna som är utbildade hos Vardaga/Carema tar givetvis sitt arbetssätt med sig i den kommunala verksamheten och det har gett ringar på vattnet nu. Inte stor skillnad mellan Kommunal eller Privat verksamhet. HR kontoret bör börja värna om de som har varit i yrket länge och ge till dem en ordentlig löneförhöjning så de inte hamnar under dessa som har tagits in direkt från gatan för att jobba. Är så många saker som är riktigt fel och galet, oftast har personalen lösningar men de blir inte lyssnade på. Än en gång är vi tillbaka med att det har anställts massor med mellanchefer, de behövs inte utan det behövs Undersköterskor på golvet istället. Blir rätt intressant att se resultatet av denna sommaren när semester perioderna är över, finns stor risk att ngn far riktigt illa .

 15. Skendemokrati och politiken skiter helt i folkomröstningens resultat

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN