fbpx

Allt fler är nöjda med primärvården

NORRBOTTEN: Norrbottningarna är rätt nöjda med sina besök inom primärvården.

Detta visar ”Nationell patientenkät” där 4.864 personer i länet har besvarat frågor om upplevelsen av sina besök hos läkare eller sjuksköterskor på hälsocentraler i Norrbotten.

Svarsfrekvensen i enkäten uppges ha ökat och upplevelsen av besöken har förbättrats inom samtliga kategorier som följs upp. De högsta resultaten ses inom respekt och bemötande samt tillgänglighet. Respekt och bemötande är också den dimension som ökat mest.

– Vi arbetar intensivt för att göra patientens resa genom vården så smidig som möjligt, alltifrån att förbättra tillgängligheten på telefon och besök till koordinering av vård och det personliga mötet. Det är väldigt glädjande att se att de förbättringsarbeten som genomförs i verksamheterna förbättrar patienternas upplevelse, säger Anna Alm Andersson, chef division Närsjukvård Gällivare, Kiruna, Piteå och Kalix.

Mäns upplevelse av primärvården är generellt mer positiv jämfört med kvinnors upplevelse och de ligger också högre inom alla kategorier även om skillnaderna är små.
Sett till åldersgrupper har äldre en mer positiv upplevelse än yngre. Resultaten uppges dock ha förbättrats inom alla åldersgrupper.

Nationell patientenkät genomfördes inom primärvården i slutet av förra året. Innan dess genomfördes Nationell patientenkät 2017.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.