fbpx

Ambulanspersonal: Inte patientsäkert

En av Haparandas två ambulanser kör bara kontorstid. Foto: Eva Spiik

Enligt ambulanspersonalen i Haparanda behövs de absolut två ambulanser som kör dygnet runt.

26 juli uttalade verksamhetschefen för vägburen ambulanssjukvård, Kristina Nilsson, i ett pressmeddelande att det finns gott om ambulanser i länet.

Till Haparandabladet uppger hon att förklaringen till att bara en av Haparandas två ambulanser kör dygnet runt är att de flesta larmen kommer dagtid.

Ambulanspersonal som HB har intervjuat håller dock inte med om detta. Enligt dem kommer de flesta larm efter klockan 17.00 och under helger – då Haparanda har igång endast en ambulans.

Om det hopar sig att det kommer flera larm samtidigt en kväll, natt eller helg kan Haparanda få hjälp av Kalix eller Torneå – så vida de inte är upptagna. Men enligt ambulanspersonalen är det här ingen patientsäker lösning.
– Väntetiden kan bli oändlig. Kalix som har två bilar har så mycket egna larm och körningar till Sunderbyn, så det är inte säkert att de kan komma. Och Torneå som har 5.000 larm om året kommer bara på Prio ett-larm, om de kan, säger en av dem och berättar att nyligen fick därför en patient i Haparanda kommun vänta en timme och 20 minuter på hjälp.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Ambulanspersonal: Inte patientsäkert

 1. Här ser vi tydligt att höger hand inte vet/ser vad vänstet hand gör. Nu får väl vänster hand slag på fingrarna😱

 2. Tänk om människor kunde lägga åtminstånde 1/10 av tiden man kastar skit på varandra, till att lösa det faktiska problemet.

  Under tiden blir Haparandas befolkning äldre…och äldre, med andra ord ökar behovet av snabb och tillförlitlig ambulanstjänst. Nästa gång kan det vara du som är i behov av akutambulans…..

 3. Haparanda vårdcentral borde uppgraderas till sjukhus. Det är ju byggt till det. Kan inte vara svårt.

 4. jag tycker att en ”beredsskapsskatt” för miljonärer och miljadärer är en bra reform, för att finansiera för vårt försvar i nato. men vad säger moderaterna i spetsen för högernationalisterna jo att dom tycker inte att vårt land ska försvaras med höjda skatter för dom mest välbärgade i vårt land. så kontenten är att högern tycker inte att sverige är värt att försvaras om inte även arbetarna i form av sänkta sjukp, arb löshets ers, föräldrap även bidrar. KD- visst behöver vi fortsatt en (s) ledd regering. för arbetarna bästa som bygger vårt fina land med sjukvård i världsklass.

  • Hej Sosse!

   Vi har alla erfarenhet av vanstyret efter decennier av sossestyre i regionen/landstinget.Ett strukturellt ekonomiskt underskott om 700 miljoner fick Vi ta över 2019. Det underskottet har vi åtgärdat med att avveckla ett stort antal administrativa tjänster till förmån för sjukvården… Den omställningen tvingas de S styrda regionerna Västerbotten och Västernorrland att genomföra.
   De strukturella problemen vi har inom sjukvården i Sverige försvaras av den S ledda regeringen. Nää, vi behöver en nyordning…
   Rösta därför på Sjvp som är det parti som bästa tar ansvar för sjukvården i Norrbotten. Därav namnet Sjukvårdspartiet.
   Närmare 40% av våra kandidater till Regionfullmäktige har sin bakgrund inom sjukvården.
   Hälsn
   Anders Rönnqvist, Haparanda
   Kandidat till Regionfullmäktige

  • Sverige har världens högsta skatter, möjligen med undantag av Danmark. Den som ens kan komma på iden att höja skatten borde inte få vara politiker öht.

   Nej till eländet Nato. Ja till ett starkt svenskt försvar och ökade satsningar på vården. Utan skattehöjningar.
   Så mycket skatt som vi betalar borde räcka till det, även i vårt land.

 5. säger som munvädret busch. nu byter vi ”regering” i regionen. för norrbotten behöver en bättre majoritet. och som sjp säger att dom är opolitiska. vilket är en av deras kommande i valkampanjen som är den största lögnen i norrbottniskt politiskt historia. sjp är inte opolitiska för det är ett högerparti med högervärderingar. bara och se på deras vallistor. bara f.d . misslyckade politiker från moderaterna, liberalerna och främst kd.

 6. visst är sjp:s och backgårds politik ett rent av svammel. det enda dom säger att dom redovisar en vinst på 1.3 miljarder visst gör dom det men 1,1 miljader kommer från den (s) ledda regeringen. och fru from, moderat nationalist lovar nu inför valet högre löner och bättre arbetsförhållanden för vår personal. vilket svammel för en moderat är personalen en bisak som dom skiter i för dom är att företaget/regionen går med vinst. de är moderaterna människosyn. dom rika är bättre än dom som arbetar för att göra dom rika rikare. men dom ser inte detta samband. för vi arbetare behöver våra trygghetsstytsem med bra sjukp.a rb lös ers, m.m för att företagen som i dagens sverige visar miljard vinster per KVARTAL. och det här är sosse politik. och som är bra för sverige.

 7. Verkar vara inkompetens på andra håll i Haparanda också om man tittar på kommentarerna.

 8. Region Norrbotten styrs av Centerpartiet, Moderaterna och Sjukvårdspartiet. Ett totalt politiskt haveri i ledning och styrning av vår sjukvård!!

  • Hur var det innan vi bytte styre i Regionen!? (före 2018)
   Ständiga besparingar och nedläggning av verksamheter.
   Förvånad över att det är så många med kort minne.

 9. Jahapp… vänta på ambulans i en timme och tjugo minuter när man bor i Haparanda!? Så här blir det när inkompetenta ansvarslösa politiker, svåger politik och låg utbildning får styra i kommunen.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN