fbpx

Analys om covidutbrottet i Överkalix

En intern utvärdering som gjorts efter att 17 boenden insjuknade varav 8 avled i september 2021 på ett särskilt boende för äldre i Överkalix är nu klar.

Faktorer som i huvudsak tros ligga bakom utbrottet är lokalernas utformning, vaccinets
avtagande verkan över tid, att smitta hann spridas innan symptom kunde ses, och att den att
den längre nivå av smittskyddsåtgärder användes under den här tiden, uppger Överkalix kommun i ett pressmeddelande.

Enligt den smittspårning som vårdhygien gjort är trolig smittväg in en personal som varit
smittsam. Denna personal har arbetat på alla avdelningar inom boendet, men främst på den avdelningen med flest utbrott, under dagar som hen kan ha varit i smittsam fas. Basala hygienrutiner och rutiner för användande av skyddsutrustning har implementerats och varit känt hos all personal, men det är svårt att uttala sig om enskilda individer har följt dessa i alla lägen.

Det har konstaterats att det var närmare sex månader sedan de boende hade vaccinerats med dos två och utfallet hade sannolikt blivit bättre om de boende hade erhållit en tredje dos vaccin, då man efter utbrottet sett att effekten av vaccinet hos övriga boende avtagit till viss del. I samband med detta beslutade Folkhälsomyndigheten att erbjuda en tredje dos vaccin.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Analys om covidutbrottet i Överkalix

 1. Det är bara att konstatera att äldreomsorgen inte fungerar i våra kommuner
  Det är så typiskt att man inte kan acceptera att man har misslyckats utan försöker skylla på lokalers utformning osv…
  Det värsta är ju att det blir inte nå bättre

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.