fbpx

Andersson får försöka bilda regeringen

Talmannen Andreas Norlén har idag, torsdag, gett Magdalena Andersson (S) sonderingsuppdraget att bilda regering.

Efter att talmannen har mött alla partiledare i en talmansrunda berättade han under en presskonferens att Andersson får fram till tisdag på sig att sondera förutsättningarna, och då ska hon rapportera uppdraget till talmannen.

Om talmannen då finner att han kan föreslå Magdalena Andersson till statsminister kommer han att lägga fram förslaget samma dag. Den första bordläggningen sker också samma dag och den andra bordläggningen sker onsdag den 17 november. Omröstningen planeras äga rum torsdag den 18 november klockan 12.00. Planeringen är preliminär och vid behov kan tidsplanen komma att justeras.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

19 kommentarer på “Andersson får försöka bilda regeringen

  1. Knapsu: Du skriver att ”De har använts och täckt statliga kostnader för trygghet för åldringar och förtidspensionärer – precis som det var tänkt en gång i tiden”
    Jag tror inte att pensionärerna ville ha den lösningen med deras surt inbetalade pensionskronor..

  2. Magdalena Andersson kommer att utses till Sveriges första kvinnliga statsminister eftersom inget parti vill störa just nu när det är mindre än ett år till nästa val.
    Men efter valet 2022 så kommer det att bli andra bullar då partierna kommer att jobba hårdare för att uppfylla löftena.
    Så, ja Sverige får sin första kvinnliga statsminister, men hur länge är en annan fråga.

  3. Lite fakta krävs, borgarna lämna en långtidsarbetslöshet på 8 % år 2014. Efter flyktningskrisen 2015 och corona pandemin från 2020 och f.f. är arbetslösheten åren 2015-2021 hittills enbart 8,2 %.

  4. Magdalena Andersson är ett bra val som innebär en tydlig vänsterorientering av svensk politik och en Socialdemokrat som jag känner stolthet inför. Hon är kunnig, har en vass tunga och kan ge borgarna och de mer eller mindre salongsfähiga ytterkantspartierna: KD och SD en match om tolkningsföreträdet.
    Jag känner stor tillförsikt.

    Peter Waara

    • Hej pensionärer och blivande sådana. Visst vet ni att Susanna Gideonsson LO och sosse inte vill höja pensionerna till förmån för minskat bistånd? Sug på den smällkaramellen och rösta rätt till valet nästa år. Svensken får jobba längre och längre när invandrarna räknas till ca 100.000/år. Men Peter Waara har nog sitt på det torra

      • Hej Kära Sverigevän (eller vem/vad du nu är för något)

        förhoppningsvis kommer jag att få en pension som väl svarar mot de insatser jag har gjort i arbetslivet, som företagare (drivit eget företag sedan 1991) och som skattebetalare – kanske blir pensionen hyfsat bra (tack vare statliga pensionsavtal och också en pyttesumma från kommunen – relaterat till mina år som kommunalråd i Haparanda). Pensionen kunde självfallet altid bli bättre.
        Nej lottlös kommer jag inte att bli. Inte du heller, hoppas jag.

        Nu undrar jag vad i hela friden min kommande pension har att göra med dina biståndsfobiska kommentarer? Med ditt resonemang, borde det ju var så att min pension blir låg och ännu lägre ju mer bistånd som Sverige betalar ut.

        Men, nu är det ju inte så. Jag och Jimmy Å (SD). kommer sannolikt ha en bra pension, och dess storlek är ju en funktion av att de välbetalda (som professor och partiledare) betalar relativt lite i skatt (alltså betalningsförmåga), har arbetsvillkor som gör att man inte är sjukskriven särskilt mycket (med undantag för Jimmy som ju var ”utbränd” efter sitt spelmissbruk – eller vad det nu var för något) samt kan jobba långt upp i åldrarna.

        Att man skrotade ATP var en praktskandal, och istället införde ett system där framtida pension knöts till livsinkomsten, vilket direkt betjänade de som hade välbetalda jobb etc. Till den gruppen hörde inte USK:arna, förskollärarna, etc. Och det är en praktskandal…

        Hoppas att man kan tänka till kring de framtida pensionerna och här håller jag med Dagostar (V), det behövs en rejäl omfördelning av kollektiva resurser till de som behöver dessa (enligt medborgarskap), det behövs en rejäl skattereform där de med betalningskapacitet tar sitt ansvar för det allmänna bästa.

        Typ

        • Re:Peter Waara. Ömma tår snart för att högern snart sparkar ut sossarna från köttgrytorna? Som sagt 100.000 st bidragstagare kommer varje år till Sverige och landets gränser är vidöppna till skillnad mot ex vis Finland det säger du inget om minsann (du håller kanske med)? Sossarna sprider andras pengar som gödsel till ovanstående men INTE till pensionärerna som byggt landet! Sossarna går till val på att ” vi ska bygga landet” Typ.. men vilket land avses? Somalia Syrien? Allt utom fäderneslandet tydligen. Med S vid makten så rånade Göran Persson svenskarnas inbetalade pensioner och det tystades ner av mainstream media. Du drar paralleller till biståndsfobiska? kommentarer kontra din pension. Det var en konkret slutsats från min sida som verkar stämma allt enligt dig själv.

          • Till (hemlige) Sverigevän har jag bara en sak att säga:

            Jösses!

            Med vänlig hälsning,
            Peter Waara

          • Påståendet om att Göran Persson stal 258 miljarder kr ur pensionssystemet har nu upprepats så många gånger att det nästan blivit en sanning. Problemet är bara att det är en ren myt.
            Detta är vad som skedde: Bakom det nya pensionssystemet som beslutades på 1990-talet stod fem partier – Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna.
            Fakta är att beslutet om det nya pensionssystemet fattades i riksdagen i juni 1994, då Sveriges statsminister hette Carl Bildt (M). Göran Persson var inte ens partiledare för S då.

            En del av det nya var att garantipensionen, efterlevandepensionen och förtidspensionen lyftes bort från det gamla ATP-systemet. De pengar som betalats in i ATP-systemet för att klara kostnaderna för garantipension, efterlevnadspension och förtidspensionärer flyttades istället till statskassan.
            Enligt pensionsgenomförandegruppen handlade det om ungefär 320 miljarder kronor. Men gruppen enades till sist om beloppet 258 miljarder kronor, som fördes över under åren 1999–2001.

            Detta beslutades som sagt när Carl Bildt var statsminister men genomfördes när Göran Persson var statsminister. Men fem av riksdagens dåvarande sex partier var överens. Någon stöld var det inte heller, utan ett demokratiskt fattat beslut.

            Dessa 258 miljarder kr har inte heller legat och skräpat i en skattkista på finansdepartementet.
            De har använts och täckt statliga kostnader för trygghet för åldringar och förtidspensionärer – precis som det var tänkt en gång i tiden.

        • Peter Waara, bra att vi skattebetalare får se vad vi får för skattepengarna….fri och oberoende forskning…pyttsan. Men signaturen Sverigevän har nog rätt, det vi ser nu (från dig bl.a) är nog bara ännu ett exempel på panik från sosseetablissemanget, villigt påhejat av c-etablissemanget (hb-ledningen tex).

          • Tack Menotwoke. Peter Waaras senaste inlägg gick inte att svara på då ”svara” knappen var borttagen av redaktionen. Vi vet att vissa alltid får sista ordet i en diskussion varför gör ni så hb?

  5. Få se om S och C lyckas lura vänstern
    Det är stor risk att det blir samma sandlådenivå på regeringen som förut

    • Jag tycker att hela riksdagen är som ungar i en sandlåda. ”Han får inte vara med och leka.” ”Vi ska inte leka med dom.” ”Vi vill inte leka med varken dom eller dom.” O.s.v.
      De har bra betalt av våra skattepengar för att sitta där och hålla på så.

    • Larsa:
      Det märks mycket väl att du har noll koll!! Det är val nästa år!

      • Har du hört talas om uttrycket ”Sju svåra år”?
        Det kan vara ETT år… men känns som SJU för att det är så jobbiga och svåra

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF