fbpx

Ännu inga allmänna råd i Norrbotten

I flera regioner har allmänna råd införts för att stoppa smittspridning av covid-19. Dock inte ännu i Norrbotten.

Men under onsdagen diskuterade smittskyddsläkaren i Norrbotten, Anders Nystedt, och Folkhälsomyndigheten om det bör införas allmänna råd även i Norrbotten.

I ett pressmeddelande uppges att både Region Norrbotten och Folkhälsomyndigheten fortsätter att följa hur smittspridningen i länet utvecklas. Ett nytt möte sker den 9 november.

– Till dess är det av yttersta vikt att alla norrbottningar verkligen tänker på att stanna hemma vid symtom, hålla avstånd och vara noga med handhygienen. Avstå från kalas och festligheter och umgås hellre inom den egna familjen, säger Nystedt.

Den som har förkylningssymtom uppmanas att testa sig för covid-19.

Denna vecka startar självprovtagning för covid-19 i alla Norrbottens kommuner. Självprovtagningskit bokas på 1177.se.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Ännu inga allmänna råd i Norrbotten

  1. Råden kommer. Dock är det inte fråga om enskilda som smittats utifrån, utan nu är det smittspridning inom Haparanda av oss som bor här. Nu är området starkt hopknutet med en annan stad, Torneå. Men den ligger på finska sidan där svenska myndigheter inte har någon befogenhet. Så de allmänna råd som nu utarbetas på svenska sida riskerar att inte få någon effekt om de inte koordineras med finska myndigheter i så hög grad som det är möjligt. Det är som att exvis en stadsdel i Haparanda inför total karantän medan resten av Haparanda är helt öppet, dvs något sådant skulle inte få önskad effekt, utan hela området behöver ha samma villkor. Alla, inklusive undertecknad, är ”trötta” på virusfanskapet och har omedvetet sänkt garden och då tar skiten chansen att slå till obönhörligt, MEN om nu alla skärper till sig igen i ett par till tre veckor så finns det stora chanser att pågående smittspridning fås under kontroll och vi kan övergå till att sakta och säkert öppna upp samhället igen.

    • Håller med som tornebo att det bör finnas samarbete under denna tid som det alltid har varit. Men såsom det verkar i nyläget är rekommendationerna i finland något skarpare. Har vid tillfällen varit till happis o handlat men inte ens butikanställda använder mask eller handskar. Har själv haft med båda, så som man gör till stor del i torneå. Detta är ju inte nu om torneå vs haparanda eller finnar vs svenskar, viruset vet inte vilken nationalitet den smittar. Det handlar om just att skydda varandra så gott det går. Det är såklart svårt för oss gränsboende när de mest omfattande besluten sker i storstäderna i syd. Men om vi på båda sidorna av gränsen försöker vårt bästa nu så kan vi åtminstone hoppas att det blir bättre så småningom utan att gränser stängs som tär på ekonomin och familjer och relationer.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.