Ännu inga allmänna råd i Norrbotten

I flera regioner har allmänna råd införts för att stoppa smittspridning av covid-19. Dock inte ännu i Norrbotten.

Men under onsdagen diskuterade smittskyddsläkaren i Norrbotten, Anders Nystedt, och Folkhälsomyndigheten om det bör införas allmänna råd även i Norrbotten.

I ett pressmeddelande uppges att både Region Norrbotten och Folkhälsomyndigheten fortsätter att följa hur smittspridningen i länet utvecklas. Ett nytt möte sker den 9 november.

– Till dess är det av yttersta vikt att alla norrbottningar verkligen tänker på att stanna hemma vid symtom, hålla avstånd och vara noga med handhygienen. Avstå från kalas och festligheter och umgås hellre inom den egna familjen, säger Nystedt.

Den som har förkylningssymtom uppmanas att testa sig för covid-19.

Denna vecka startar självprovtagning för covid-19 i alla Norrbottens kommuner. Självprovtagningskit bokas på 1177.se.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Ännu inga allmänna råd i Norrbotten

  1. Råden kommer. Dock är det inte fråga om enskilda som smittats utifrån, utan nu är det smittspridning inom Haparanda av oss som bor här. Nu är området starkt hopknutet med en annan stad, Torneå. Men den ligger på finska sidan där svenska myndigheter inte har någon befogenhet. Så de allmänna råd som nu utarbetas på svenska sida riskerar att inte få någon effekt om de inte koordineras med finska myndigheter i så hög grad som det är möjligt. Det är som att exvis en stadsdel i Haparanda inför total karantän medan resten av Haparanda är helt öppet, dvs något sådant skulle inte få önskad effekt, utan hela området behöver ha samma villkor. Alla, inklusive undertecknad, är ”trötta” på virusfanskapet och har omedvetet sänkt garden och då tar skiten chansen att slå till obönhörligt, MEN om nu alla skärper till sig igen i ett par till tre veckor så finns det stora chanser att pågående smittspridning fås under kontroll och vi kan övergå till att sakta och säkert öppna upp samhället igen.

    • Håller med som tornebo att det bör finnas samarbete under denna tid som det alltid har varit. Men såsom det verkar i nyläget är rekommendationerna i finland något skarpare. Har vid tillfällen varit till happis o handlat men inte ens butikanställda använder mask eller handskar. Har själv haft med båda, så som man gör till stor del i torneå. Detta är ju inte nu om torneå vs haparanda eller finnar vs svenskar, viruset vet inte vilken nationalitet den smittar. Det handlar om just att skydda varandra så gott det går. Det är såklart svårt för oss gränsboende när de mest omfattande besluten sker i storstäderna i syd. Men om vi på båda sidorna av gränsen försöker vårt bästa nu så kan vi åtminstone hoppas att det blir bättre så småningom utan att gränser stängs som tär på ekonomin och familjer och relationer.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bilder till ny fotovägg efterlystes

Fotoväggen längs Matarengivägen i Övertorneå ska uppdateras. Därför har Övertorneå kommun arrangerat tillfällen för allmänheten att lämna in fotografier för skanning. 

40 år av kultur och beslut

I år är det 40 år sedan Folkets hus-föreningen i Pajala grundades, vilket firades under helgen med allt från filmvisning och teater till café och pubkväll med dansgolv. 

”Gränser utan sjukvård”

John Malmström i Muodoslompolo ramlade på en isfläck och bröt lårbenshalsen. Han fick sitta i skuffen till sin bil och vänta i fyra timmar på svensk ambulans. Det trots att det fanns ambulanser och sjukvård i finska Muonio på tio

Populärt att plugga på landets enda skomakarutbildning

Skomakarutbildningen i Hedenäset, som är en del av Utbildning Nords utbud, är så pass populär att det nu är kö för att börja utbildningen. HB gjorde ett besök på Nordisk reparationsskomakare, Sveriges enda skomakarutbildning. 

Unga nöjda med EU-beslut

EU har beslutat att inte höja åldersgränsen för tillstånd att köra A-traktor från 15 till 16 år.