fbpx

Arresten i Haparanda hålls tillfälligt stängd

Arkivbild från 2015. Mikael Rova, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Östra Norrbotten. Foto: Eva Spiik

Poliser i region Nord arbetar som arrestvakter på övertid. Vaktbolaget, som ska sköta uppgiften, har inte kunnat utbilda och rekrytera tillräckligt med personal.

Många poliser går nu åt till att fylla behovet av vakter till Luleå arrest, som är den största i området. Därför saknar andra arrester personal helt, vilket kan få till följd att frihetsberövade måste transporteras långa sträckor.
I dagsläget är Haparanda arrest stängd på grund av personalbristen. Mikael Rova, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Östra Norrbotten, säger att de kan öppna arresten om det anses absolut nödvändigt, vid exempelvis ett arrangemang eller annan större händelse, men då måste de använda egen personal för att bemanna arresten.

– Det här får såklart bäring hos oss också. Nu måste vi har arresterna stängda, så frihetsberövas någon i till exempel Haparanda eller Kalix måste vi köra dem till Luleå. Det tar upp väldigt mycket tid i onödan, säger Mikael Rova.

Polisen säger att de tittar på möjligheten till ersättning för merkostnader, eftersom situationen krävt många timmar övertid. Företaget har uppgett att de hoppas situationen ska vara löst till hösten.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “Arresten i Haparanda hålls tillfälligt stängd

  1. Dom som sitter i arresten släng ut dom på kalfjället och låt vargen ta det den vill ha

  2. Regeringspartiet kan påverka med att ge Polismyndigheten mer resurser, så det kan anställa egna arrestvakter som tidigare! Denna verksamhet är inget som privata bolag ska syssla med, det är statens/polisens ansvar!

  3. Här krävs fakta, under högerperioden 2006-2014 skar man ner på polisutbildningen i förmån för skattesänkningar! Därefter har vänster regeringen satsat miljarder kronor, mer än polisen begärt, i bl.a. 2 nya polis högskolor i Malmö och Borås. När det gäller Försvaret, vet alla att högern nedrusta försvaret med bl.a. avskaffandet av värnplikten. Från 2014 och framåt är det vänster regeringen som åter börja rusta upp försvaret med bl.a. nytt regemente på Gotland!

  4. Skulle det inte gå att sätta upp något i anslutning till fängelset för att använde kriminalvårdens personal till detta vid behov?

  5. Däckar man I fyllan I happis under en Björk och vaknar på morgonen I Luleå måste vara det förjävligaste. Det Var radan förjävligt när man däckade I torneå så vaknar man upp I kemi fyllecell

  6. nu kommer vänsterkoaliltionens nerskärningar ikapp oss nu ska vi rusta upp armen o polisen igen
    försök o skylla det på högern tänk om rösta rätt

    • Hur är det med kriminalvården…kan de inte ta in någon…alla celler är väl inte fyllda.

    • Jo högern är ju kända för o satsa på samhället. Där finns inge egen intresse i form av skattesänkningar för de rikaste!!

      Det var förra styret som började satsa på polisen. Läs på.

      • Det var förra styret som importerade problemet som dom inte hann rätta till. Bättre då att högern tar i med hårdhandskarna och gör rätt med många nya lagar mot kriminaliteten

    • Jag är tveksam till att happisbo sen -84 vet vad han snackar om. Jag har svårt att tro att något regeringsparti kan påverka hur privata vaktbolag sköter sin personaltillsättning. När det gäller arrestvakterna tog det privata vaktbolaget Securus Säkerhet i Sverige AB nyligt över arrestvaktskontraktet som, det också helt privata vaktbolaget, Avarn Security AB tidigare hade haft. Securus hade räknat med att de anställda i Avarn skulle gå över till Securus när de fick uppdraget av Polisen. Så blev det inte, de anställda i Avarn blev kvar i Avarn och Securus stod utan tillräckligt med personal för att klara sitt uppdrag i Norrbotten. Fortfarande har inte Securus lyckas anställa tillräckligt med arrestvakter för att klara sitt uppdrag. /StoreTore

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka